Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pienen pojan muistelmat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kouluikää lähestyvän Matiaksen ympärillä Pomokairassa on turvallinen ryhmä läheisiä: isä, äiti, siskolikka Inkku, ukki ja mummi sekä naapurin Ville-setä. Pyörätuolissa istuva Ville-setä kyselee mielellään Matiaksen seikkailuista ja eräänä päivänä hän ilmoittaa ryhtyvänsä Matiaksen muistelmien haamukirjoittajaksi. Aivan kaikki ei kirjoituksissa mene niin kuin tapahtunut on eikä Matias ymmärrä kaikkia Villen käyttämiä sanojakaan, mutta silti pienen pojan muistelmista kasvaa luontoa ihmettelevä ja kunnioittava tarina, joita monenmoiset sattumukset ja väärinkäsitykset värittävät.

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Raikas lapsikuvaus Lapin perukoilta

Kouluikää lähentelevä Matias, Lapin poika, asuu Pomokairassa isän ja äidin, Inari-siskon sekä mummin ja ukin kanssa. Lähipiiriin kuuluvat myös Ville-setä, joka on naapurissa elelevä sotainvalidi, ja suomenpystykorva Jesse, Matiaksen luotettu kumppani.

Nuoresta iästään huolimatta Matias on mielestään ehtinyt kokea monenmoista. Takana on jännittäviä metsäreissuja ukin ja Jessen kanssa, käynti suuressa Rovaniemen kaupungissa ja kyläkoulun tapahtumarikas joulujuhla. Paljon on nähty ja koettu, ja niinpä Matias päättää laatia muistelmansa. Siihen tarvitaan kuitenkin naapurin Ville-sedän apua – tämä kun osaa kirjoittaa, mikä ei Matiakselta vielä oikein suju.

Veikko Haakana (s. 1923) kuvaa minä-muodossa, Matiaksen suulla, pientä perheyhteisöä sekä aivan erityisesti pojan ja ukin lämmintä suhdetta. Pikkuvanhoin sanakääntein haasteleva Matias velmuine havaintoineen on selvästi sukua Sakari Pälsin kuolemattomalle Fallesmannin Arvolle.

Pienen pojan muistelmat on kokeneen kertojan raikas ja persoonallinen lapsikuvaus, jossa liikutaan kaukana ruuhka-Suomen ulkopuolella.
(Karisto)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

175

Kustantaja

Kieli