Lahjakkuuden jälkeen ja muita kirjoituksia

Tyyppi

esseekokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirjoitus pääkaupunkiseudun asuntopulasta nauratti Matti Mäkelää. Hän olisi lukenut sen ääneen vaimolleen, mutta tämä istui olohuoneen toisessa päässä eikä olisi kuullut miehensä ääntä sinne asti.
Kohtuullisen kokoisen olohuoneen ympärillä on talo sen mukainen ja näköinen. Vierailulle tulevat ihmiset äityvät ihaileviin havaintoihin jo eteisessä.
Mäkelä on vääntäytynyt vihreälle oksalle ja nauttii. Hän katsoo ansainneensa kaiken osakseen langenneen hyvän. Edellisten sukupolvien kieltäymykset ja ponnistukset suorastaa velvoittavat nauttimaan.
Eikä tämän päivän hyvinvointi perustu sodanjälkeisten ikäluokkien määrätietoiseen ahkeruuteen, Mäkelä kysyy ja vaatii kunnioitusta vaurastumisen veteraaneille.
Nuorille, huonosta omastatunnosta kärsiville maailmanparantajille hän heittää oman elämäntehtävän: tehkää te nyt tästä saastuneesta maasta puhdas, elintasosta tinkimättä.
Onko Mäkelä vetänyt hatun silmilleen ja vajonnut itseihailuun? Onko hänen ärsyttelyllään tarkoitus?

Matti Mäkelä kirjoitta elämästään ja kokemuspiiristään oman itsensä kautta. Hän pohtii asioita ennakkoluulottomasti, häikäilemättömän asenteellisesti, johdonmukaisesti ja ajatuksia herättäen.
Elintasofilosofian ohella Mäkelän aiheita ovat vihreän liikkeen itsepetos, ajattelun vaikeus, elämä uudessa talossa, luonnonilmiöt, tarkkailijan elämykset.
(takakansiteksti)
Sis.: Maallinen onni; Johdatus harhailevaan ajatteluun; Levä ja minä; Haapa; Elämän juoni; Kaksi tapahtumaa; Luonnonvaloa; Outo talo; Lahjakkuuden jälkeen; Metsälampi.

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

134

Kustantaja

Kieli