Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kätkäläinen ja ulkomaan elävä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pietari Aholainen, pienviljelijä maan itälaidan vaaramaisemista, on suurelle osalle suomalaisista tuttu vääräleukainen sinnittelijä. Kun Simo Hämäläisen romaani Kätkäläinen ilmestyi 1978, siitä tehtiin oitis televisioelokuva, joka uusintoineen on kerännyt miljoonia katsojia.

Tarinan aluksi Kätkävaaran emännällä Iitamarialla on Pietulleen uutisia: Kaisa-tytär on viimeinkin tehnyt isästään ukin. "Ei ookaan meillä ihan turha tyttö!" Kätkäläinen ihastuu. "Rivakasti kävi kun viimein rupesi. Muutama viikko sitten oli vielä litteä kuin lankku, ja nyt jo pojan pyöräytti."

Enemmänkin yllätyksiä on edessä. Pietulle selviää, että suvun tulokkaalla on ikää ja varsinkin väriä runsaammin kuin osasi arvatakaan, niin että tuoreella isotaatolla on uudessa osassaan opettelemista enemmän kuin tarpeeksi. Tutustuminen on työlästä, ja vanha kehno kuiskuttelee. Kun vielä tapausten kulkuun sotkeutuvat ahtaine asenteineen ja synkeine ennakkoluuloineen tutut ja tuntemattomat, politiikan pikkupukarit, kiivaat vähätukkaiset nuorukaiset ja välejään kovin ottein selvittävät hämärämiehet, riepotus on aika ajoin niin rankkaa, että haulikkoahan Pietun on taas haparoitava ja Iitamaria hurjistuu vallan naaraskarhun raivoon.

Miten käy kätkävaaralaisille tällä kertaa? Onko ulkomaan elävästä Suomen saloille?
(Gummerus)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

244

Sarjamerkintä

Osana julkaisua