Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Makeat muistot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hilpeä, vakava ja hellä romaani naisesta 50-vuotispäivän kynnyksellä

Pellalla on huolellinen suunnitelma viisikymmenvuotispäivänsä varalle. Hän aikoo ottaa opettajantoimestaan lomaa ja matkustaa Helsinkiin järjestämään Anna-tädin huoneisto juhlakuntoon. Sitten on vuorossa Lontoon-matka – ensimmäinen salaisen miesystävän kanssa tehty. Palattuaan hän yllättää sisaret ja langot esittelemällä näille miehen monen yksinäisen vuoden jälkeen.
Tuttu huoneisto ja tutut ihmiset tarjoavat kuitenkin yllätyksiä Pellalle itselleen, ja syntymäpäiväkakun ääreen kokoontuu täysin toisenlainen seurue. Kattaessaan juhlapöytää Pella joutuukin pohtimaan, onko sisaruus lapsuuden makea kakku vai elinikäinen sitkeä sitoumus – vaiko peräti rangaistus.
(takakansiteksti)
Pellan 50-vuotissyntymäpäivä lähestyy. Hän aikoo matkustaa ensin rakastajansa kanssa Lontooseen ja matkan jälkeen esitellä Tapanin syntymäpäiväjuhlissa sisartensa perheille. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat ja lopulta matka ja juhlat ovat aivan toisenlaiset kuin Pella oli suunnitellut. Makeat muistot kuvaa keski-ikäisen naisen muuttuvaa suhdetta sisariinsa ja itseensä uskottavasti.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Launtaina Pella heräsi puhelinsoittoon.
- Minä rakastan sinua, Tapani sanoi hiljaa. - Soitan huomenna uudelleen.
Pella tunsi, miten koko ruumis tulvahti täyteen iloa. Hän pani kädet poskilleen ja ihmetteli, miten ne hehkuivat. Tapani rakasti häntä!
Heti perään tuli oudon levoton olo. Miksei Tapani ennättänyt puhua yhtään enempää? Saattoihan hän puhua koulultaan muiden kuulematta, oli ennenkin puhunut! Hyvä oikeastaan, Pella ajatteli heti perään järkevästi. Ilonan asia pyöri yhä mielessä, eikä siitä ollut vielä helppo puhua.
Jotain piti kuitenkin tehdä, jollekin nyt kuitenkin puhua.
- Olen luennolla, Jussin ääni kuului vaimeana kohinan keskeltä. - Soittele myöhemmin.
"En juuri nyt pääse vastaamaan, jätä viesti", Villen kännykkä tiedotti. "Äiti täällä, kaikki hyvin", Pella saneli vaisusti ja sulki puhelimen. Hän olisi halunnut kysyä, oliko vanhempien avioero toistakymmentä vuotta sitten ollut pojille trauma, olivatko he toipuneet siitä, oliko heillä ikävä häntä, mitä sanoisivat, jos tietäisivät, että hän oli lähdössä naimisissa olevan miehen kanssa Lontooseen ja oliko heillä ruokaa ja rahaa ja lämpimät käsineet? Pojat olivat vieläkin kuin kuin amputoidut jäsenet, jotka jatkoivat haamuelämäänsä hänessä, Pella ajatteli ja meni keittiöön. Lakkaisiko huoli ja huolehtiminen koskaan ja tuntuiko se pojista yhtä kiusalliselta kuin hänestä oli tuntunut äidin ikuinen hössöttäminen?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

140

Kustantaja