Einen keittiö, Eines kök

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hienon töölöläiskodin kolmensadan neliön suuruisen ihanuuden rumuuspilkku on neiti Eine Miettisen alivuokralaisloukko, josta poistutaan tarpeille tai asioille vain siten, ettei se häiritse isäntäperhettä. Einen huone sijaitsee keittiön vieressä ja keittiöön tursuaa kaalinhajua takapihalta.

Perheen vilkasmielinen tytär kokee ja näkee tuhannella aistilla ja huomaa, että äiti ja isä elävät omaa hienoa häiritsemätöntä elämäänsä lukittujen ovien takana. Mitään muuta ei lapsiltakaan puutu kuin lämmin syli, aikuisten aito läsnäolo ja tarpeeksi iso kasa lättyjä. Erillisyyden tunne on hyytävä.

Neljä- ja viisikymmenlukujen hyvän perheen kaupunkilaiselämä, töölöläiskorttelit, pienen tytön ihmetys ja kokemukset kotona, koulussa ja pihoilla saavat rehevän, elämälle maistuvan kuvauksensa lyhytproosan keinoin. Valoaalto ei kitsastele ilmaisussa, ei kaihda ihmetellä ruumiinosia, eritteitä tai ulosteita, luontoa kaikki tyyni. Toisaalta kieli on rehellistä, viisaankaunista ja paljonpuhuvaa.

”Hylätyissä kouluaineissa” pohditaan peppuja, sitä miten veri ei liity hiusten väriin ja kerrotaan, ettei ”eineskeittiön” oikeaoppinen ruotsinnos suinkaan kuulu ” eines kök”.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kaunokirjallisia tunnelmapaloja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

147

Kieli