Huasta sie, mie pijän hevosta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Aulis Ryypön kannakselaiset tarinat ovat saaneet alkunsa hänen kerätessään muistitietona kotiseutunsa murretta Sanakirjasäätiön käyttöön ja kaskuja ja tarinoita Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistoon. Hän on syntynyt Metsäpirtissä v. 1913, ja hänen tarinoittensa henkilöiden käyttämän murre on n.s. ”Sakkulan murretta”, jota puhuttiin Sakkolassa, Metsäpirtissä, Raudussa, Pyhäjärvellä ja suurimmassa osassa Inkeriä. Kerronnassaan Ryyppö on pyrkinyt säilyttämään aidon kannakselaisen suurpiirteisen tyylin, jossa ei syvennytä yksityiskohtiin eikä henkilö- tai luonnonkuvauksiin. Välitön karjalainen leikkimieli ja kansanomainen huumori on ominaista näille kotiseudun aidoille muistikuville, joista tekijä itse mainitsee:
”Tarkoituksenani on säilyttää murteemme lapsillemme sellaisena kuin me noilla seuduilla syntyneet ja kasvaneet sitä puhuimme ennen kuin koulut muuttivat kielen ’ hienommaksi’.
Jos nämä vallattomat jutut innostavat vanhempia lukijoita kertomaan kuulemiaan tarinoita lapsilleen, on tarkoitukseni saavutettu.”
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kannakselaisia tarinoita

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

167

Kustantaja