Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mutta suurin kaikista

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nuoremman englantilaisen kirjailijapolven johtavan prosaistin jännittävä romaani, jota on sanottu erääksi kirjallisuuden merkittävimmistä kolmiodraamoista. (Tammi)

Nyky-Englannin johtavan prosaistin korkeatasoinen, jännittävä romaani erikoislaatuisista ihmiskohtaloista pienessä länsi-Afrikan satamakaupungissa. (Tammi)

- - -

"Greenen romaanin "Mutta suurin kaikista" on englantilainen kritiikki julistanut parhaimpiin sodanjälkeisiin romaaneihin kuuluvaksi, ja siihen lienee aihetta, sillä romaanin tyylin vähäeleisessä merkittävyydessä soi kohtalokkuuden sävel. Keski-ikäisen, rauhaa kaipaavan siirtomaamajurin elämä ajautuu hänen tahtomattaa läpipääsemättömään umpikujaan, jossa jokainen hänen ajattelemansa ratkaisu on väärä. Sinänsä hyvät luonteen ominaisuudet johdattavat hänet laviinin tavoin kokoontuessaan lopulliseen tuhoon, itsemurhaan, joka hänen katolisen uskonsa mukaan on anteeksiantamaton synti, seurauksena iankaikkinen kadotus. Itsemurhallaan hän haluaa vapauttaa kaikki rakkautensa kohteet, joita vastaan hän tuntee rikkoneensa, vaimonsa, rakastajattarensa, jopa Jumalansa. Inhimillinen rakkaus, väkevä velvollisuuden ja syyllisyyden tunne sekä sääli riistävät häneltä jumalallisen rakkauden ja iankaikkisen rauhan. Ydin romaanissa lienee avoimeksi jäävä kysymys, onko Jumalan rakkaus sidottavissa katolisen kirkon dogmeihin siinä määrin, että suuri ja kohtalokas kärsimys, joka loppujen lopuksi johtuu säälistä ja myötätunnosta muita kohtaan, onko se todella tuomittu kadotukseen ja siten valumaan tyhjiin."
Kerttu Manninen: Viime vuosien käännösromaaneja (Kirjastolehti 7/1952)

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

328

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

338

Kieli

Kääntäjä