Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Minun vuosisatani

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Ruotsin akatemia myönsi vuoden 1999 kirjallisuuden Nobel-palkinnon Günter Grassille, joka ”hilpeän synkissä tarinoissaan piirtää historian unohdetut kasvot”. Tämän kirjan 100 tarinassa hän antaa kasvot 1900-luvun jokaiselle vuodelle – ja samalla koko vuosisadalle.

Kirjassaan Minun vuosisatani Grass kertoo tarinan jokaiselta 1900-luvun vuodelta. Tai oikeastaan hän värvää kertojiksi eri henkilöitä – historian hahmoja, omia sukulaisiaan, teostensa henkilöitä – niin että näkökulma vaihtuu koko ajan. Tarinoiden lähtökohtana on usein konkreettinen pikkusasia, mutta taustana ajan ilmiöt: tekniikan edistyminen ja tieteelliset löydöt, saavutukset kulttuurin ja urheilun alalla, suuruudenhulluus, vainot ja murhat, sodat ja suuronnettomuudet, uuden alku. Muutamia esimerkkejä: saksalaissotilas muistelee, miten hän oli kukistamassa boksarikapinaa Kiinassa; valurin vaimo muistelee ensimmäisen ”Paksun Bertan” valamista; koulun välitunnilla leikitään 1930-luvun lopulla Espanjan sisällissotaa; perheenisä rakentaa 50-luvulla pihalleen suojaa ydinsotaa vastaan; Adolf Eichmann on 1962 syytettynä Jerusalemissa; kaksi itäberliiniläistä katsoo marraskuussa 1989 televisiota ilman ääntä ja luulee että siellä esitetään jotain lännen propagandaelokuvaa; Grass ennustaa sienisadosta oikean äänimäärän vuoden 1998 vaaleissa.
Tarinoiden aiheet saattavat joskus vaikuttaa arkipäiväsiltä ja mitättömiltä, näkökulmat parisaksalaisilta, mutta Grassilla on taito avata juuri sillä tavoin näkymä yleisinhimilliseen tai historiallisesti merkittävään ilmiöön. Jokaisella kertojalla on oma äänensä, milloin murteellinen, milloin journalistinen, milloin byrokraattinen. Tarinat täydentävät toinen toistaan ja punoutuvat yhteen vuosisadan romaaniksi, samalla kertaa suurenmoiseksi ja kauhistuttavaksi – sellaista tuskin kukaan muu aikamme kirjailija olisi pystynyt kirjoittamaan.
(takakansi- ja lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

308

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

395

Kustantaja

Kääntäjä