Keskeneräisten tarujen kirja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Keskeneräisten tarujen kirja on kokoelma kertomuksia Keski-Maasta ja Númenorista. Nämä ovat taruja, joita Tolkien ei ehtinyt saada valmiiksi. Hän jätti jälkeensä valtavan määrän julkaisematonta aineistoa, jota hänen poikansa Christopher Tolkien on sittemmin koonnut ja julkaissut. Tämä kirja on julkaistu 1980. Tarinat enimmäkseen tarkentavat ja kertovat niiden tapahtumien taustoja, jotka on jo aikaisemmin kerrottu Hobitissa, Tarussa Sormusten Herrasta ja Silmarillionissa.

Kirja on suunnattu "friikeille", jotka ovat pommittaneet J.R.R. Tolkienia ja hänen poikaansa tuhansilla kysymyksillä, mitä erilaisimmista aiheista. Jotta kirjan voisi lukea on tunnettava kirjat Taru Sormusten Herrasta ja Silmarillion. Jos näitä kirjoja ei tunne, ei ole mitään ideaa lukea tätä kirjaa. Kirja tarjoaa tarkempaa tietoa monesta ennestään varjoon jääneestä asiasta, mutta herättää myös paljon uusia kysymyksiä. Kirja on nimittäin ristiriitainen, toisin kuin muut Tolkienin teoksista. Ristiriitaisuus johtuu siitä, että tarinat on kirjoitettu monen vuosikymmenen aikana. Niitä on usein radikaalisti muutettu, mikä johtaa taas uusiin muutoksiin. Kuten kirjan nimikin sanoo, kyseessä on Keskeneräisten tarujen kirja. Christopher on yrittänyt lukuisissa liitteissä ja viitteissä selittää ristiriitojen taustoja, ja selvittää, mikä teksteistä on se oikea. Hän ei kuitenkaan ole tehnyt isänsä teksteihin juurikaan muutoksia ja kaikki hänen kirjoittamansa on erotettu tekstistä kursivoimalla.

Kirja koostuu 14 eripituisesta tarusta eri ajoilta. Ne on listattu kirjaan aikajärjestyksessä lähtien Ensimmäisestä Ajasta aina Sormuksen Sotaan ja Sauronin kukistumiseen asti. Viimeiset kolme tarua taas eivät ole kertomuksia vaan kuvauksia: Drúedain kuvaa metsän villi-ihmisiä, Istari velhoja ja Palantíri näkykiviä. Tarut eivät siis ole valmiita ja on aivan turha odottaa aivan uusia tarinoita. Sen sijaan saamme lukea esim. tarkat tiedot Isildurin kohtalosta.

(Muokattu Tapio Laakson kirjoittamasta esittelystä / KontuWiki)

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

594

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

618

Kustantaja

Kääntäjä