Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Punaista ja mustaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Stendhal on Ranskan kirjallisuuden maineikkaimpia edustajia. Hänen nerokkaan romaaninsa ”Punainen ja musta” päähenkilönä on kylmän älykäs ja sitkeän vallanhimoinen nuori mies Julien Sorel. Itsekkäästi, vähääkään muista välittämättä tämä raivaa tietään eteenpäin siinä maailmassa, jossa vehkeily ja teeskentely vievät pitemmälle kuin moraalinen lujuus. Tämä Napoleonin ajan tyypillinen sankari kuvastaa kirjailijaa itseään, joka tunsi ehtymätöntä mielenkiintoa itsetehostustarvetta ja kilpailunhalua kohtaan. Hän näkee sitä kaikkialla ja tuntee sen itsessään. Julien Sorel punnitsee sitä kaikkialla ja tuntee sen itsessään. Julien Sorel punnitsee kumpi merkitsee enemmän, punainen vai musta, ja päättää valita jälkimmäisen, pappisuran, koska hän näin laskee saavansa suuremmat vuositulot kuin konsanaan keisarin kenraalit.
Lahjomattomana totuudenetsijänä Stendhal kuvaa sankarinsa sellaisena kuin hän on, pyrkimättä vähimmässäkään määrin kaunistelemaan hänen piirteitään. Totuudellisuudessaan kirjailija myös osoittaa, mitä traagisia seurauksia vallantahdolla voi olla joutuessaan ristiriitaan itseään vielä voimakkaamman mahdin, rakkauden intohimon kanssa. Liian myöhään Julien Sorel huomaa, että onni on siellä mistä sitä vähimmän osaisi odottaa. Hän oli etsinyt onnea ja menestystä, mutta joutunut tasapainottomaan asemaan kahden naisen väliin. Nämä naiset, toinen uhrautuva, hellä ja uskollinen vallasnainen, toinen nuori, kiihkeä, oikukas ja omaa tunnettaan palvova ylimysneito, ovat hekin mestarin kädellä piirrettyjä.
”Punainen ja musta” on niitä harvoja romaaneja, joista voi oppia itsensä tuntemisen karvaan läksyn.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Verrières’in pieni kaupunki voidaan katsoa yhdeksi Franche-Comtén kaikkein viehättävimmistä. Sen valkoiset talot jyrkkine punatiilikattoineen sijaitsevat kukkulan rinteessä, jonka pienimpiäkin painanteita osoittavat vahvojen kastanjain muodostamat metsiköt. Doubs virtaa muutamia satoja jalkoja espanjalaisten ennen vanhaan rakentamien ja raunioituneiden linnoitusten alapuolella.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Alanimeke

kronikka 1830-luvulta

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Julkaistu kahdessa osassa 1929 & 1930.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

261
272

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

kronikka XIX vuosisadalta

Ilmestymisaika

Sivumäärä

500

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä