Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Punainen Lokakuu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Moskovalaisen Hotelli Punaisen Lokakuun yövartija Ivan Duvakin löytää eräästä hotellin huoneesta surmatun miehen, joka jostain merkeistä päätellen on venäläinen, vaikka esiintyy amerikkalaisena turistina.
Vähäinen harkitsemattomuus sekä muuan kummallinen löytö heittävät Ivan-paran monimutkaisten juonittelujen ja karmivan kauhun kierteeseen, jossa hän pian tuntee rimpuilevansa kuin sätkynukke ilman irtipääsyn mahdollisuutta. KGB:n pelottava päämaja Džeržinskinkadulla, siellä lankoja käsissään pitävä nerokas ja arvaamaton eversti Polkovnikov, pakottavat hänet syötiksi länteen suuntautuvan huumekaupan ja sieltä tulevan salakuljetuksen sokkeloisiin koukkuihin. Moskovan mutkaisten kujien ja hämärien takahuoneiden vaaroista Ivan juuri ja juuri selviää, kun hengenhätä pakottaa hänessä esiin yliluonnollisen kekseliäisyyden. Mutta kun asiat alkavat laueta, kun kodin lämpö vihdoin odottaa ja ujo rakkaus suloiseen Tanjaan lupaa täyttymystä, Ivania odottaa kaikkein suurin kauhu.
Moskovan aidot äänet ja tuoksut, sen ihmisten olot ja puheet ovat elimellinen osa tätä tavattoman jännittävää ja samalla liikuttavaa kuvausta venäläisen antisankarin vaiheista. ”Muistuttaa minua Hitchcockin elokuvista…tämä viisas, huumoripitoinen, myötätuntoinen ja jännitystäyteinen tarina”, sanoo amerikkalainen arvostelija.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

262

Ensimmäinen julkaisu

kyllä