Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kehäbulevardit

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Nobel 2014.

Pariisin kohtalonaikojen yöllistä tunnelmaa Tarina arvoituksellisesta isästä, identiteetistä, vainotun ja vainoojan ongelmasta taustana Ranskan miehityksen ja vastarintaliikkeen mustat vuodet. Vuoden 2014 Nobel-voittajan Patrick Modianon ensimmäinen suomennettu romaani on eläytymisen mestarinäyte, intensiivinen kuvaus Pariisista sodan ja vastarintaliikkeen ajoilta. Serge, kirjan kertojaminä, on tavannut isänsä ensimmäisen kerran vasta ylioppilaaksi tultuaan ja kadottanut tämän jälleen näköpiiristään. Isä yritti ennen katoamistaan työntää hänet junan alle. Miksi? Miksei isä tunnista poikaansa kun he taas tapaavat? Ja mihin pyrkii isää ympäröivä epämääräinen nautiskelijoiden seurapiiri?

Patrick Modiano syntyi Pariisissa heinäkuussa 1945, pian toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Hänen tuotantoaan leimaa vahvasti perhetausta: vanhemmat - isä oli italianjuutalaista syntyperää, äiti belgialainen näyttelijätär - tapasivat toisensa Pariisin miehityksen aikaan. Juuri miehitysajasta tuli Modianon tuotannon kulmakivi. Hän on muistamisen taituri, kuten Ruotsin akatemia Nobelin kirjallisuuspalkinnon perusteissa luonnehtii, ja romaanituotannon yhdistäviä tekijöitä ovat juutalaisuus ja menneisyyden vaikutus identiteettiin. Modianon esikoisromaani La Place de lÉtoile ilmestyi vuonna 1968. Hän on kirjoittanut parikymmentä romaania sekä novellikokoelmia, elokuvakäsikirjoituksia, laulutekstejä, esseitä ja lastenkirjoja. Tärkeimpiä hänen monista palkinnoistaan ennen Nobelia ovat Ranskan akatemian romaanipalkinto v. 1972 teoksesta Les Boulevards de ceinture (suom. Kehäbulevardit, 1976) ja Goncourt-palkinto v. 1978 romaanista Rue des boutiques obscures (suom. Hämärien puotien kuja, 1979). Hänen teoksiaan on käännetty kolmellekymmenellekuudelle kielelle. Kotimaassaan kaikkien tuntema Modiano antaa haastatteluja vain harvoin ja ilmaisee mieluummin itseään teoksissaan. Hän asuu Pariisissa.

(BTJ)
Suggestiivisen pienoisromaanin taustana ovat sodan, Ranskan saksalaismiehityksen ja vastarintaliikkeen mustat vuodet. Serge, kirjan kertojaminä, on tavannut isänsä ensimmäisen kerran ylioppilaaksi tultuaan, mutta kadottanut tämän jälleen näköpiiristään levottomien aikojen tiimellyksessä. Kaikki on ahdistavaa, arvoituksellista. Isä yritti ennen katoamistaan työntää hänet junan alle. Miksi? Ja miksi hän ei tunnista poikaansa, kun he jälleen tapaavat? Entä seurapiiri isän ympärillä: keitä he ovat, mihin pyrkii tuo hämäräperäisten keinottelijoiden, skandaalitoimittajien, epämääräisten naikkosten ja nautiskelevien egoistien puolivillainen kaarti?
(takakannesta)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

141

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

117

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä