Eronen, Eeva Liisa

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

- Hyvän tarinan kertominen kyllä kantaa, eikä sitä tarvitse edes liiemmin koristella. (AL 16.10.96, Tarja Lipponen)
Valokuva:
Tuija Lundelin


synt. 2.4.1953 Ilomantsissa
asuu Tampereella
asuu yksin
opinnot: teol.maisteri -80, FK viittä vaille valmis
ammatti: kirjailija
harrastukset: matematiikka, ydinfysiikka, filosofia

Eeva Liisa Eronen on tamperelainen kirjailija, jonka esikoisromaani Astarten palvelus (1996) on herättänyt monenlaista keskustelua.

"Aloitin kirjoittamisen 8-vuotiaana. Se oli, ja on edelleen, jotenkin vain luontaista toimintaani. En ole koskaan valinnut sitä. En myöskään ajatellut tulevani kirjailijaksi, ne olivat aivan erikseen. Ensimmäisen kustannussopimuksen jälkeen olen ajatellut, että kirjoittamiseni saattaa merkitä sitä, että olen kirjailija olemukseltani. - Mutta sitähän ei tiedä vielä tässä vaiheessa.
Romaani Astarten palvelus on, kaiken muun ohella, protesti kaikkea sitä vastaan, mikä rajoittaa ja kahlitsee kirjoittamista ja elämää", toteaa Eronen.
Esikoisteos, alaotsikoltaan Eroottinen romaani, on saanut sekä myönteistä että kielteistä kritiikkiä. "Jos nyt Erosen kirjalle pitäisi jokin alaotsikko antaa, niin mieluummin romaani rakkaudesta tai oivalluksesta tai itsenäistymisestä tai naisesta. Ja nuo edellisetkin: kaikki turhia. Niin monimuotoisesta, jopa lupaavan kaoottisesta kirjasta on kyse." (AL 16.10.96, Tarja Lipponen)

Mitkä sitten ovat kirjailijan luovan työn lähtökohdat? "Tällä hetkellä minulla on tarve antautua suurempaan vaistonvaraisuuteen. Annan syntyvän työn määrätä minua enemmän kuin minä sitä. Koen romaanin musiikin ja veistoksen yhdistelmänä. Usein koen lohkovani tai hiovani kiveä, kun teen romaania. Ristiriidat ovat työni edellytys ja voima."
Eronen kirjoittaa toista romaaniaan v. 2004: "Toisen romaanin prosessi aiheutti valtavan muutoksen - sen laajuutta en ilmeisesti vielä edes tiedä."

Eroselle tärkeitä kirjoja ja kirjailijoita ovat James Joycen Odysseus, Doris Lessing, Marguerite Duras, Agatha Christie, Kirsi Kunnas, Rauha S. Virtanen. Hengenheimolaisia ovat Doris Lessing sekä P. C. Jersild.
Suhdettaan Pirkanmaahan Eeva Liisa Eronen kommentoi: "Pirkanmaa on paikka muiden joukossa. Mutta juuri se, jossa asun."

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Eeva Liisa Erosen tuotanto

Romaani:

Astarten palvelus (1996)

Tekstinäyte

Ote teoksesta Astarten palvelus (1996)

Tulin kuusten varjoista lehtevämpään metsään, ja näin huvilan. Se näytti asumattomalta. Oli kuin itse talo olisi tullut suuremmaksi ja kuisti taas pienemmäksi. Hassua. Ihmisiä ei näkynyt.
Tuuli puhalsi pitkin maata, heinät ja varvut liikkuivat. Rantatöyräällä leimusi kanervikko, sen väri melkein soi vettä ja taivasta vasten. Istuin kuistin portaalle ja suljin silmäni. Minä olen nyt puun alla, joki virtaa edessäni, ajattelin.
Kun palasin ja työnsin venettä tummaan, kirkkaseen veteen, mietin, kuka oikein oli määritellyt turhuuden.

Lähteitä ja viittauksia

Aamulehti 16.10.1996, Tarja Lipponen