Laakkonen, Pauli

Kirjailijan muu nimi

Laakkonen, Pauli Pekka

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

näytelmät, kokoelmat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

näytelmät

Elämäkertatietoa

Kirjallisuuspalkinnot ja -apurahat:
Opetusministeriön apuraha vuonna 2000.
Veturimiesten liiton / SAK apuraha vuonna 2000.
Kunniamaininta Möllärimestari-kilpailussa kirjasta Valtaventtiili 2005.
Harrastuksena kuntoliikunta ja mieskuorot.

"Esikoisromaanini Kynkkä ilmestyi vuonna 1992. Se on romaani Talvisodasta ja Viipurista. Jäätyäni eläkkeelle vuonna 1987, lisäsin kirjoittamisen harrastuksiini. Suosikkikirjailijani on Toivo Pekkanen. Lempikirjani on Täällä Pohjantähden alla. Mielisäveltäjäni ovat Toivo Kuula ja Leevi Madetoja."
Pauli Laakkonen on jyväskyläläinen, Viipurissa syntynyt kirjailija, joka on julkaissut runoja, näytelmiä ja proosaa. Kirjoistaan Laakkonen on saanut palkintoja ja tunnustuksia, ja hänen näytelmiään on esitetty eri puolilla maata. Todellisuuspohjaiset proosateokset valottavat kansanperinnettä ja paikallishistoriaa, josta Laakkonen näkee sekä metsän että puut.
Kynkkä, Laakkosen esikoisteos, yhdistelee faktaa ja fiktiota. Sen lähtökohtana ovat veturimiesisän kertomukset, rautatieläiselämän tuntemus ja historian tapahtumat, mutta kokonaisuus on sepitteellinen. Laakkonen kuvaa Viipurin rautatieläisiä sinnikkäiksi: talvisodan pommituksetkaan eivät estä heitä tekemästä tehtäviään. Värikkäät henkilöhahmot ja viipurilainen puheenparsi lisäävät teoksen kiinnostavuutta.
Verisaarnat kertoo savolaisveljesten kohtaloista kansalaissodan aikana ja sen jälkeen. Dramaattinen aihe tarjoaa hyvät ainekset romaaniin, ja toteutus on tasapainoinen. Kirjassa Valtaventtiili – elämäni syttypuita Laakkonen esittää tarkkoja muistikuvia elämänsä tapahtumista ja ihmisistä, ja hän kuvaa yksityiskohtaisesti entisajan Jyväskylän ja Keski-Suomen oloja. Tekstissä vilahtelee paikallishistoriasta tuttuja henkilönnimiä.
Teoksessa Rusinakausi ilmestyi kolme Laakkosen näytelmää. Älä myrkytä elämääsi on nasevaa replikointia sisältävä näytelmä rautatieläisistä. Näytelmä Rusinakausi koostuu kahden eläkeläismiehen, entisen myymälänhoitajan ja veturinkuljettajan, keskustelusta puistonpenkillä. Näytelmässä Niin, äiti kulta jännite rakentuu ikääntyvän pariskunnan ja nuorison sekä uskovaisten ja muiden erilaisuudesta.
Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Näytelmäkäsikirjoituksia:
Rusinakausi 1992. Voitti VR:n näyttämöharrastajien järjestämässä kilpailussa 1. palkinnon.
Älä myrkytä elämääsi 1996. Tilaustyö, joka on esitetty Pieksämäen Poleenissa ja Nuoriso- ja kulttuurikeskuksessa Oulussa.
Niin, äiti kulta.

Tekstinäyte

Härkävaunuissa, kahteen kerrokseen viritetyillä laveteilla yrittävät siirtokarjalaiset sietää. Keskilattialla, ovien välissä, hönkii pystykamina punahehkuisena. Nurkissa roikottavat huurteet haiveniaan. Ovensuussa lillivä ämpäri muhistaa hengitysilmaa.
[Kynkkä, Keski-Suomen Kirjailijatalon julkaisuja 1992, s. 98]