Örkény, István

Kirjailijan muu nimi

Örkeny, Istvan

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

István Örkény näki kaksi sotaa, pakkotyöleirin, neljän vuoden sotavankeuden ja kommunismin hirmuvallan kotimaassaan Unkarissa.

Örkény (1912-79) syntyi kemistin perheeseen ja opiskeli itsekin kemiaa ja farmasiaa. Hänen esikoisteoksensa Tengertánc julkaistiin 1941, mutta sodan puhjettua hänet lähetettiin itärintamalle ja juutalaisena hänet sijoitettiin pakkotyöyksikköön. Sodan jälkeen hän pääsi palaamaan kotiinsa Budabestiin, mutta oli poliittisista syistä julkaisukiellossa vuoteen 1960 saakka.

Örkény on kirjoittanut sekä romaaneja että näytelmiä. Vaikeat kokemukset jalostuivat lopulta mustan huumorin sävyttämiksi ja ytimekkäiksi minuuttinovelleiksi, jotka aloittivat uuden kirjallisuuden genren ja ovat ansaitusti kulttimaineessa.

Örkény osaa kuvata ihmisen osaa yhtä aikaa riemastuttavasti ja satuttavasti. Kirjailijan mielenlaatua kuvaa hyvin kortti, jonka hän lähetti toisen maailmansodan hornankattilasta: ”En ole viime aikoina kovin paljon käynyt oopperassa enkä konserteissa. Nykyään keskityn lähinnä ryömimiseen ja tappamiseen.”

Örkény’in satavuotisjuhlan kunniaksi Minuuttinovelleja-teoksesta ilmestyy laajennettu laitos, johon Juhani Huotari on valinnut ja suomentanut 14 uutta kertomusta. Edellisen kerran Minuuttinovelleja on julkaistu suomeksi vuonna 2002.

(Atena)