Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Vikke Nilon tarina

Tyyppi
kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Vikke Nilo on Kalle Päätalon luomista henkilöhahmoista hauskimpia, ristiriitaisimpia ja kiintoisimpia. Hän on savotoiden ilonpitäjä ja naurumestari, jonka elämä on alkanut huutolaisena ja kulkenut kirjavien vaiheiden kautta savotoille ja puronvarsiin, jätkän pyhään ja arkeen.

Päätalo näyttää Vikke Nilon tarinassa meille ajan, jona vaivaisapu muuttui sosiaalihuolloksi, ja auttaa meitä ymmärtämään vanhempaa polvea, joka sitkeästi pitää kiinni riippumattomuudestaan. Sillä Vikke Nilo on äykkäpäisyyteen asti omaehtoinen ja riippumaton. Hän on lahjakas ja omanarvontuntoinen vääräleuka ja ovela korttihuijari, jonka sormet ovat vikkelämmät korttitempuissa kuin työnteossa.

Kohtalo on suonut hänelle kovan osan, joka johdattaa hänet monien vaiheiden kautta varsitien viimeiselle taipaleelle nykyaikaisen sosiaalihuollon piiriin. Sitä Vikke ei kestä. Hän haluaa kuolla yhtä riippumattomana kuin on elänytkin, ilman käskijöitä ja ahdistavia lakanoita.

Kalle Päätalo kirjoitti Vikke Nilosta kaksi teosta, kirjat Viimeinen savotta ja Kairankävijä. Vikke Nilo esiintyi myös hänen kertomuskokoelmassaan Mustan Lumperin raito. Dramaturgi Miisa Linden on toimittanut näistä teoksista uuden laitoksen, jossa Viken vaiheet on kerrottu kokonaisuudessaan, lapsuudesta vanhuuteen asti. Lukija saa yksissä kansissa lukea Vikke Nilon riemastuttavan tarinan, tavata tutut henkilöhahmot alkuperäisen rehevinä ja koko Päätalon pohjoisen maiseman juuri sellaisena kuin mestari itse sen loi.
(Gummerus)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
709
Kustantaja
Muu tekijä