Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Algot Untolan kolmet kasvot

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
4/1981
Teosarvio
On ollut oivallinen idea koota yksiin kansiin kolme Algot Untolan monisärmäisen kirjailijapersoonallisuuden eri ulottuvuuksia valaisevaa teosta. Yhteydestäkö johtunee, mutta myös Maiju Lassilan nimellä 1911 julkaistu Pirttipohjalaiset näyttäytyy kovana, groteskisti painottuneena teoksena, josta kansankomedia on kaukana. Avuttomia (mikä taas on ainoan J. I. Vatasen nimellä julkaistun teoksen nimi) senkin ihmiset pyristelyssään toki ovat, mutta enemmän oman ahneutensa, naapurikaunojensa ja pahansuopuutensa kuin yhteiskunnallisten paineiden puristuksessa. Rikkaan miehen ja Latsaruksen teema, jota Untola kehittelee Avuttomia-kertomuksen upeimmassa jaksossa ja joka vilahtaa esiin myös Rantamalan nimellä julkaistussa Kuoleman rajoilla -kirjassa, on hänen yhteiskuntakritiikkinsä ydin. Kaikessa pidättelemättömässä pateettisuudessaankin myös nämä teokset ovat ansainneet uudelleentulemisensa, vaikka Pirttipohjalaiset kyllä jääkin valikoiman varsinaiseksi mestarityöksi. - Kummeksuntani Otavalle, jolla olisi ollut varaa valita keväällä 1981 ilmestyneeseen viiden teoksen Lassila-niteeseensä jokin muukin näyte kuin tämä sama Pirttipohjalaiset, jonka Love on omaan valikoimaansa löytänyt.