Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Pohjoinen kertomus

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
3/1984
Teosarvio
Minulle, jolle Konstantin Paustovskin Valkoista kultaa aikoinaan oli suuri kokemus, hänen toinen suppea proosakirjansa Pohjoinen kertomus on jossakin määrin pettymys. Se on ajallisesti yli sadan vuoden jaksolle sijoittuva kunnianosoitus vallankumouksen edeltäjille - dekabristeille ja heidän hengenheimolaisilleen - sekä toteuttajille, ja kirjoittamisvuosi 1939 ehkä osaltaan on ollut säätämässä sävytystä ylenpalttisen pateettiseksi. Tapahtumat lähtevät liikkeelle Ahvenanmaalta 1826 ja saavat sukupolvia yhdistävän lenkin vallankumousvuosista sekä viimein toisen maailmansodan aattopäivistä, mutta kovin luontevasti niiden yhdistäminen ei Paustovskilta suju.