Berlin Alexanderplatz

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

9/1979

Teosarvio

Döblinin (1878–1957) suuren romaanin keskushahmona on entinen sementtityöläinen ja muuttomies Franz Biberkopf, joka vapautuu vankilasta ja palaa elämään Berliiniin vuotta 1928. Hänellä on jokamiehen ihanteensa - rauha ja järjestys - hänellä on jokamiehen tavoitteensa - olla kunnollinen ja pärjätä. Rungoltaan romaani on kertomus siitä miten jokin joka näyttää - mutta vain näyttää - kohtalolta yrittää hänet nujertaa sekä siitä mikä tuo kohtalo itse asiassa on ja miten sitä vastaan voi puolustautua. Biberkopf myy lehtiä mitä tahansa, hapuilee kohti politiikkaa viattoman tietämättömänä ja löytää itsensä vähitellen varkaan ja sutenöörin ammatteja harjoittamasta. Rikollisten keskinäisissä selvittelyissä hän menettää kätensä ja hänen tyttönsä tapetaan. Loppunousuna on Biberkopfin tilinteko itsensä ja menneisyytensä kanssa, ja tämän tilanteen henki on sama kuin Brechtin Oppimisen ylistyksen: näe, ole valpas, tarkista kaikki.
Ilmestyessään 1929 Berlin Alexanderplatz oli aikalaisromaani jos mikä, ja ilmeisesti juuri rohkean aikaansidonnaisuutensa vuoksi teos on yhä kiehtovaa luettavaa, elävä näky sen Saksan syntyvuosista, jota Döblinin neljä vuotta myöhemmin oli paettava. Vuoden 1928 Berliini kuohuu tässä romaanissa samanaikaisesti monesta suunnasta nähtynä suurkaupunkina, jonka ekspressionismille ominainen kollaasitekniikka tuo esiin ihmisineen, katuineen, kapakoineen, iskulauseineen, mainoksineen, uutisineen, lauluineen, sää tiedotuksineen. Kerrojana Döblin jäsentää tapahtumista kommenteillaan, tähdennyksillään ja etäännytyksillään – hyvänä oppaana romaanin maailmaan toimivat jo kunkin osan johdannot sekä lukujen otsikot.