Suomalainen kansanusko

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mitä suomalaiset ovat ajatelleet itsestään, tämänpuoleisesta ja tuonpuoleisesta, maailman synnystä ja lopusta? Tontut, maahiset ja haltijat ovat olleet meille arkipäivää vielä hyvin vähän aikaa sitten, ja vanhan kansan ja nykyihmisten uskomusten väliltä löytyy yllättäviäkin yhteyksiä.


Mistä Pihka-Turjus ja Kolhonoukka tunnetaan? Miksi ruumiit on tärkeää pestä? Kuinka pirulta on haettu pikavippejä? Kuinka poltergeist-ilmiöitä eli räyhähenkiä torjutaan? Miksi vapaamuurarit leikkasivat sormestaan verta?

Kansanusko ei ole vain kokoelma outoja uskomuksia ja rituaaleja, vaan kokonainen toimiva maailmanselitys ja tapa hahmottaa olemassaoloa. Se on kulkenut perimätietona arkeen liittyvissä rituaaleissa. Tontut, samaanit ja haltiat ovat joutuneet väistymään, mutta taikoja tehdään yhä – kuka enemmän ja kuka vähemmän tosissaan.

Suomalainen kansanusko tarjoaa kiehtovan matkan haltioiden, noitien, maahisten ja menninkäisten maailmaan. Kalevalainen Sampo, taivaan takominen, Tuonelan joki ja maailman synty munasta ovat ikiaikaisia mielikuvia, joilla suomalaisten mielenmaisemassa on omat erityispiirteensä.

(Gaudeamus)

- - -

Sisältö:
Johdanto. Suomalainen muinais- ja kansanusko. 1. Ihminen maailmassa. Maailman synty ; Kosmografia ; Maailman loppu. 2. Tuonpuoleinen. Tuonpuoleiset olennot ; Agricolan jumalaluettelo. 3. Pyhät paikat. Etelän "seidat" ; Hiisi ; Pitämyspuut ; Sauna. 4. Ihminen elävänä ja kuolleena. Kolme sielua ; Etä- ja lähivainajalat ; Syntymä ; Eripituiset elämät ; Sijattomat sielut ; Ylisukupolvisuus ; Kalmanväki ; Kuoleman enteet ; Vainajien kunnioitus ja palvonta. 5. Luontosuhde. Luonto ja eläimet ; Karhu, hirvi ja suomalainen totemismi. 6. Samanismi. Universaali samanismi ; Suomalainen samanismi. 7. Muinaisuskosta kansanuskoon. Maailmankuvan muutos ; Magian teoriaa. 8. Magia käytännössä. Taikoja eri tarpeisiin, loitsuja joka lähtöön ; Hyvää tuottava magia ; Vahingoittamismagia ; Pahalta suojautuminen ; Suomalainen tietäjälaitos. Lopuksi. Mitä vanhasta kansanuskosta on jäljellä ; Liite 1. Suomen kansan vuosi ja merkkipäivät ; Liite 2. Tutkimushistoriaa
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Samaaneista saunatonttuihin

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

416

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Sisältää bibliografisia lähdeviitteitä ja hakemiston.