Elämän ristiaallokoissa

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

11/1974

Teosarvio

Kertomus elämästä -sarja on monin verroin palkinnut odotukset. Uuden kirjallisuudenlajin syntymisestä sen myötä on tuskin syytä puhua; tämäntyyppisiä tekstejä on varmasti kirjoitettu jatkuvasti, mutta ne eivät ole sopineet kustantajien kirjallisuuskäsityksiin. Otava osui järjestämään kilpailunsa ajankohtana, jolloin kansalaissodan kokeneella ikäpolvella oli aikaa kirjoittaa, ja siksi vuosi 1918 on ollut sarjan teoksissa hyvin hallitsevassa asemassa. Näkökulma on poikkeuksetta ollut punaisten - valkoisten ääntähän on kuultu vuosikymmeniä.
Aatto Haapasen teos on seuransa arvoinen. Kansalaissodan aika on siinäkin keskeinen, mutta kirjoittaja
- vampulalainen kunnallismies - jatkaa aivan viime vuosiin saakka ja tulee osoittaneeksi, että näennäisen vaatimaton aihe, yhden pienen pitäjän kunnalliselämä, tarjoaa vähintään yhtä kiintoisaa luettavaa kuin monien isoisten suurella kohulla julkaistut muistelmat.