Ehrnrooth, Adelaide

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Elämäkertatietoa

Kenraalintytär Adelaide Ehrnrooth syntyi Nastolassa v. 1826. Hän sai sivistyksensä lähinnä kotiopettajien johdolla, mutta kokemuspiiriä avarsi matkustelu ulkomailla. Hänestä kehittyi valpas elämänilmiöiden tarkkailija ja analysoija, joka kohdisti arvostelunsa kartanontyttären ahtaaseen kasvatukseen sekä naisten näköpiirin rajoittuneisuuteen ja sovinnaisuuteen. Muutettuaan 1860-luvulla Helsinkiin hänestä tuli Rouvasväenyhdistyksen sihteeri ja samoihin aikoihin hän alkoi julkaista jatkokertomuksia Finlands Allmänna Tidningissä nimimerkillä A-I-a. Kertomusten viihteelliseen ja romanttiseen juoneen yhdistyvät selkeät kannanotot ajankohtaisiin naiskysymyksiin, ja kertomuksista kirjailija muokkasi tendenssiromaaninsa Bilder ur familjekretserna i Finland (1866), Dagmar (1870), Tiden går och vi med den (1878) ja Hvardagslifvets skuggor och dagrar (1881). Ne ovat avioliittokuvauksia, ja usein keskushenkilönä on itsenäinen ja voimakas nainen, joka ei suostu avioon ympäristön painostuksesta tai taloudellisista syistä, eikä katso läpi sormien miehen siveellistä heikkoutta. Kaksinaismoraalin kirjailija tuomitsee ja pyrkii osoittamaan, että naisten kasvava taloudellinen riippumattomuus edistää absoluuttisen sukupuolimoraalin toteutumista. Naisen ammattiura on esillä esim. romaanissa Många döttrar (1881): onnellisen elämän saavuttaa vain sellainen nainen, joka uskaltaa kulkea omaa tietään ja toteuttaa lahjojaan, eikä avioliitto voi olla naisen oman toiminnan este.

Adelaide Ehrnrooth oli uranuurtajapersoonallisuus. Hän toi naisemansipaation suomalaiseen kirjallisuuteen, ja kävi vuosikymmeniä kiivaita kiistoja naisasiasta sanomalehtien palstoilla sekä toimi Suomen Naisyhdistyksessä ja Uniooni Naisasialiitossa. Hän kuoli v. 1905.

Lähteet:
Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla. Helsinki 1896.
Rajainen, Maija: Naisliike ja sukupuolimoraali. Keskustelua ja toimintaa 1800-luvulla ja nykyisen vuosisadan alkupuolella noin vuoteen 1918 saakka. Suomen Kirkkohistoriallinen Seuran toimituksia 91. Helsinki 1973.
"Sain roolin johon en mahdu". Suomalaisen naiskirjallisuuden linjoja. Toim. Maria-Liisa Nevala. Helsinki 1989.
Wilkama, Sisko: Naissivistyksen periaatteiden kehitys Suomessa 1840-1880-luvuilla. Pedagogis-aatehistoriallinen tutkimus. Suomen Historiallinen Seura. Historiallisia tutkimuksia XXIII. Helsinki 1938.

Saran unohdetut sisaret. Oulun kaupunginkirjasto. 1990.