Tyly rakkaus

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

1/1974

Teosarvio

Keskitalo, Margareta: Tyly rakkaus.

Sota on Margareta Keskitalon uuden romaanin (hänen ensimmäisen varsinaisesti aikuisille kirjoittamansa, niin yleisesti kiinnostavia kuin aiemmatkin ovat olleet) keski-ikäisten ihmisten haava, ja se on merkinnyt niin heidän suhteensa toisiinsa kuin lapsiinsakin. Kilpailuyhteiskunnan keinoilla pelaava minä-kertoja on työssään menestynyt liikenainen, joka saatuaan tietää olevansa parantumattomasti sairas yrittää muuttaa elämässään sen mitä vielä muutettavissa on. Se ympäristö, koko se yhteiskunta jota hänkin on ollut luomassa, ei kuitenkaan salli jäsenelleen pakomahdollisuutta.
Minä-tekniikan valitseminen johtaa keskittyneisyyteen mutta myös supistaa romaanin näkökulmaa. Varsinkin päähenkilön suhde lapsiinsa olisi kaivannut syventämistä, enemmän suoraa kerronnallista hahmottelua, johon Keskitalolla selvästikin on kaikki mahdollisuudet. "Tyly rakkaus" on silti vaikuttava romaani paitsi ihmissuhteiden kuvauksena myös laajempiin yhteyksiin avautuvan näkemyksensä ansiosta.