Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kulkuripoika ja tuulen tyttö

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sota-ajasta voi kertoa myös toisella tavalla, kuten tässä nuortenkirjassa. Koivusaaressa perheineen asustava Tilla oppii, että läheisen Rämemaan asukkaiden myoottien kanssa ei pidä olla tekemisissä. Hartti-pojasta kerrotaan, että hän on puoliksi myootti. Jokin Hartissa kuitenkin kiehtoo omapäistä Tillaa ja nuoret ystävystyvät, mutta kun sota myootteja vastaan puhkeaa, heidän tiensä eroavat. Hartti lähtee merille ja Tilla perheineen evakkoon Suomaahan. Tillan ihmeeksi koivusaarelaisia kohdellaan myootteina, vaikka he juuri ovat joutuneet pakenemaan näitä! Kumpikin nuori tahollaan kokee monenlaista ennen uutta kohtaamista. Fantasiamaailmaan viittaavien nimien alta löytyvät todelliset paikat ja realistisesti kuvatut tapahtumat, jotka pohjautuvat kirjailijan omien vanhempien vaiheisiin.

(Outi Rantanen/ Sanojen aika)

- - -

Tilla tutustuu alakoululaisena tummakutriseen Harttiin­, mutta kotiväki käskee tyttöä pysymään kaukana: koivu­saarelaisten ei sovi tehdä tuttavuutta outojen, eri lailla puhuvien myoottien kanssa.

Sota syttyy, ja Tilla joutuu evakkoon ja sotalapseksi. Hartti kiertää monen muun tyhjätaskun tavoin maita ja mantuja hankkien tilapäistienestejä henkensä pitimiksi. He eivät kuule toisistaan vuosikausiin. Kunnes eräänä päivänä­ pienen rannikkokaupungin raitilla astelee tumma­ nuorukainen etsimässä tyttöä nimeltä Tilla.

Tuula Kallioniemi käsittelee fiktiivisessä historiallisessa romaanissaan koskettavia aiheita, sotaa, rakkautta ja pakolaisuutta. Miltä lapsesta tuntuu jättää rakas kotiseutu ja oma perhe, miten pelottavaa on joutua outoon ympäristöön kielitaidottomana ja ilman tuttua turvaverkostoa, millaista on varttua ja kokea ensirakkautensa sodan keskellä, miltä tuntuu tulla syrjityksi ulkonäön ja kielen perusteella.

(Otava)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

281

Kustantaja