Gösta Berglundin taru

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

2 / 1976

Teosarvio

Ardelius, Lars: Gösta Berglundin taru.

Tämä taru muistuttaa tekniikaltaan taitavan valokuvaajan albumia: kuvia tehtaasta, työläisistä, polvihousuisesta perintöprinssistä, kaikkensa antaneesta työnjohtajasta kuolinvuoteella aina uuden ajan murroksien toisiin tilannearviointeihin. Tämä saattaa olla lukijoitakin houkutteleva tai vieraannuttava piirre, sillä pätkistä ja tilannekuvista koostuva upea kehityskaari, ruotsalaisen tehdasyhdyskunnan muuttuminen 1920-luvulta meidän aikoihimme voi tuntua raskaalta, jopa toistavalta.

Kun kokonaisuus alkaa hahmottua näkee kyllä, miten taitavasti Ardelius limittää laajemmat kuvauksensa ja lyhyet viittaukset yhteiskunnan muuttumisen näkemiseen. Vaikka Gösta on tietynlainen päähenkilö, jonka maailmankuvan valoja ja varjoja seurataan aina tehtaasta luopumiseen saakka, minulle tuottivat hilpeintä huvia Ardeliuksen ironian ja satiirin vivahteet - Ruotsi on näissä kuvioissa melkoisen alaston. Lippunsa mukaan sinistä verta ja kultaa, maa, missä ihmiset saavat tuulettaa itseään - annetuissa puitteissa. Eikä tuokiokuva amerikkalaisesta elämänmuodosta tai skandinaaveista ulkomailla ole lainkaan hassumpi sekään.