Eräänä valtavana maanantaina

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Maria Vuorio on kirjoittanut puhuttelevan kertomuskokoelman, josta monenikäiset nuoret voivat löytää tuttuja tunteita ja tilanteita. Mainioissa tarinoissa yllätys kohtaa jo ovella, seuraavassa hetkessä tai pienen pyörämatkan päässä. Unohtumaton tapahtuukin ihan tavallisena maanantaina. Lapset kouluiän kynnykseltä varhaiseen nuoruuteen ottavat mittaa itsestään, toisistaan ja ympäröivästä maailmasta. Sadun ja toden keinoin Vuorio kurkistaa erilaisten perheitten tarinoihin. Eräänä valtavana maanantaina on tarinakokoelma ihmetyksistä ja uusista asioista, joita tuovat mukanaan vaikkapa pyrstötähti, riehuva pikkupoika tai vieras naapuri, joka kolkuttaa sadeyönä ovelle.


- - -


Novelli on vaikea laji, mutta ei Maria Vuoriolle. Eräänä valtavana maanantaina -kirjan kertomukset ovat taitavasti rakennettuja ja hienosti kirjoitettuja. Tarinoissa ihmeet ja yllätykset tekevät arjesta jotain ihan muuta kuin mihin on totuttu. Tutut tapahtumat muuttuvat salaperäisiksi tai muuten voimakastunnelmaisiksi ja jopa mystisiksi. Maria Vuorion novellit ja niiden kertojanääni ovat sukua Tove Janssonille.

Eräänä valtavana maanantaina -kirjassa on neljätoista lyhyttä kertomusta, joiden päähenkilöt ovat lapsia ja nuoria. Tarinat voi huoletta lukea montakin kertaa, koska niillä riittää yhtä lukukertaa enemmän annettavaa. Kannattaa myös muistaa Vuorion kertomuskokoelmat Sitä ei kukaan tiedä (2005) ja Olen nähnyt sellaisen (1999), jotka ovat yhtä ikärajattomia kuin Eräänä valtavana maanantaina. Ne kaikki sopivat hyvin vaikka vanhempien kanssa ääneen luettaviksi.
(Seija Shemeikka/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kertomuksia

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

168