Lovistoori

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

10/1972

Teosarvio

Weilin + Göösin satavuotisromaanikilpailun voittaja. Teos on yksityiskohtiaan myöten varmaa työtä. Vain nimeä pidän epäonnistuneena ja mikä pahempi harhaanjohtavana - tässä ei toden totta ole kysymys mistään Love Storyn hilpeilevästä parodiasta. Romaani toimii aivan omilla ehdoillaan, ja kauniisti toteutettu nuoren avioliiton kuvaus on vain yksi kirjan piirteistä. Ennen kaikkea "Lovistoori" avaa näkökulman suomalaiseen työttömyyteen. Päähenkilön, nuoren ammattimiehen, käynnit työnvälitystoimistossa, loputtomat soitot mahdollisiin työpaikkoihin, toimeton vaellus pitkin luontevasti havainnoitua Helsinkiä ja välivaihe ovelta ovelle kiertävänä jalkatukien kaupitsijana luovat dokumemintarkan, paisuttelemattoman tilannekuvan jonka todistusvoima vakuuttaa.
Nieminen on ottanut keskushahmokseen politiikkaan, jopa ammatilliseen järjestäytymiseen, jossakin määrin varautuneesti tai ainakin passiivisesti suhtautuvan työläisen, yhden monista. Rinnalle olisin kaivannut yhtä edustavaa kuvaa poliittiseen toimintaan osallistuvasta ihmisestä; pisimmälle kehitelty tämänsuuntainen henkilö, Vehkjärvi, on liiaksi poikkeustapaus. Tuokaan puute ei muuta yleisvaikutelmaa: "Lovistoori" on parhaita esikoisromaaneja aikoihin, kaiken huomion arvoinen ihan ilman palkintokohuakin.