Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Jäljet johtavat korpeen

Tyyppi
novellit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Boris Hurtan Jäljet johtavat korpeen [ -- ]Peruskuvio on tuttu lukemattomista fantasiaromaaneista ja -elokuvista. Vanhalta velholta tullaan pyytämään matkojen päästä apua, mutta kiusallaan ja valtansa osoittaakseen tämä kiukkuinen ukko lähettääkin matkaan nuoren oppipoikansa, jonka silmin tarina kerrotaan. Toisin kuin odottaa saattaisi, ympäristönä ei kuitenkaan ole haltioita ja taruhirviöitä kuhiseva fantasiamaailma, vaan 1920-luku jossain Suomen niemen syvillä salomailla.

Kartanoissa kesiään viettävät maisterit ja ylioppilaat edustavat tarinassa uutta maailmaa, syrjäisissä korpiloukoissa elävät vanhan kansan tietäjät, joilta ihmiset edelleen tapaavat kysyä säät ja kalantulot, vanhaa maailmaa. Vaikka tarinan oppipoika-päähenkilö, vanhan kansan viisauden värjäämien lasien läpi maailmaa katseleva Ruoja onkin novellin nimellinen keskushahmo, on Hurtan tarinassa viime kädessä kyse luopumisesta. Tietäjät, noidat ja näiden oppipojat, Väinämöisten viimeiset perilliset, edustavat katoamassa olevaa perinnettä, jotain jonka teollistuva maailma automobiileineen ja telefooneineen tulisi ennen pitkää nielaisemaan.

Pasi Karppanen/Kosmoskynä
Kirjallisuudenlaji
Henkilöt, toimijat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Alkukieli
Osana julkaisua
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Osana julkaisua
Julkaisuhistoriaan liittyvät lisätiedot
Ilm. Portti 3/1999