Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ihmisen osa

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

7000 eurolla saa paljon: Salme Malmikunnas avautuu ja kertoo kaiken niin kuin hän sen haluaa muistaa. Miehensä Paavon puhumattomuuden, tyttärensä Helenan onnettomuuden, Maijan avioliiton ja Pekan menestyksen kaupallisella alalla. Mutta kirjoittaako kirjailija tarinan niin kuin on sovittu, ja malttaako hän olla kirjoittamatta sitä, mistä ei saa kirjoittaa? Ja kertooko Salme totuuden?

Nimensä mukaisesti romaani kysyy ihmisen osaa ja vastaa siihen moniäänisesti: runsaan henkilögallerian voimalla se risteilee nykyajassa ja ottaa vauhtia menneestä, tekee synteesiä ostamisen ja myymisen maailmasta, kertoo jotain ikiaikaisesta työelämästä ennen ja nyt. Se myös väittää, että puhe pyörittää suurta osaa nykyistä liike-elämää. Mutta nyt ei myydä lankaa vaan mielikuvia. Ja kun sanat loppuvat, on tekojen aika.

(Kirjan esittelytekstistä)
Salme Malmikunnas on eläkkeellä oleva lankakauppias, joka ei lue romaaneja, koska fiktio on valhetta. Tyttärensä kanssa Salme kuitenkin päätyy kirjamessuille, jossa hän tapaa kirjailijan, jolta aiheet ovat loppuneet. Kirjailija tarjoaa Salmelle 7000 euroa vastineeksi siitä, että Salme kertoo hänelle koko elämäntarinansa uuden kirjan materiaaliksi. Salme suostuu, sillä hän tarvitsee kipeästi rahaa tarkoitukseen, josta ei oikeastaan haluaisi puhua…

Salmen elämäntarina on kertomus ennen kaikkea hänen lapsistaan ja selviämisestä yhteiskunnassa, jossa arvot ovat koventuneet ja yksilön on yhä vaikeampi pysyä menossa mukana. Hotakainen piirtää Salmessa mainion henkilökuvan jyrkästä ja ehdottomasta ihmisestä, joka kuitenkin joutuu tarkistamaan näkemyksiään lastensa valintojen vuoksi. Salme vierastaa kännyköitä, ”nyrkkipuhelimia”, mutta kommunikoi jälkikasvunsa kanssa postikortein, joihin hän raapustaa hyvää tarkoittavia elämänohjeita. Sillä lopulta perhe on kuitenkin tärkein, vaikka lasten tapaa elää on joskus vaikea ymmärtää.

Hotakainen kritisoi yhteiskuntaa, jossa hallitsijoina ovat tehokkuusajattelu ja raha, jossa liikemaailman musta aukko nielee helposti kaiken sen mikä oikeasti on tärkeää, jossa ihmisen on vaikea kohdata toista ihmistä ja jossa selvitäkseen on jokaisen kehiteltävä oma henkilökohtainen selviytymisstrategiansa, sillä ilman sitä on aika heikoilla.

Hotakainen kirjoittaa useamman henkilön näkökulmasta. Ääneen pääsevät lankakauppiaan lisäksi muun muassa maahanmuuttajavävy, työelämässä loppuun palanut vanhin tytär, työttömäksi jäänyt poika ja koulutytön yliajosta tuomittu nousukas. Hotakainen kirjoittaa tuttuun tapaansa humoristisesti traagisistakin asioista, naurattaa niissäkin kohdissa, joissa oikeastaan ei saisi nauraa. Hotakainen onnistuu jälleen yllättämään ja koskettamaan.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

253

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

276

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

276

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi