Kulinaristin kuolema

Tulevana viikonloppuna monet pitävät juhlia, joissa nautitaan erilaisten ruokien paljoudesta. Ranskalaisen kirjailija ja filosofianopettaja Muriel Barberyn (s. 28.5.1969) esikoisteos Kulinaristin kuolema (Gummerus 2011, suom. Lotta Toivanen) kuvaa ruokakriitikon viimeisiä päiviä. Ranskan vaikutusvaltaisin ravintolakriitikko Pierre Arthens ei ole valmis siirtymään manan maille ennen kuin onnistuu selvittämään, mikä on hänen sydäntään kaihertava maku, jonka hän tietää olevan elämänsä lopullinen totuus. Omat sanansa on sanottavinaan myös kulinaristin läheisillä. "Ei voi olla itsekään ajattelematta omia kuolemattomia makuelämyksiä tai mitä haluaisi viimeisenä syödä. Kirja huokuu ranskalaisuutta: ruuasta puhutaan antaumuksella, kukaan ei voi hyvin ja silti kaikki onnistuu olemaan höyhenenkevyttä", kuvattiin teosta Kirjavinkit-sivuston arviossa.

"Hienostunut, julma, alkukantainen ja pohjaton meri, me napsimme ahnaisiin suihimme arvoituksellisen toimintasi tuotoksia. Grillattu sardiini kuorrutti kitalakeni eksoottisella ja suorasukaisella aromillaan, ja minä kasvoin joka suupalalla ja kohosin ylöspäin joka kerta, kun hilseilevän nahan mereinen tuhka hiveli kieltäni."