Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - kevät 2020

Sivupiiri
8.1.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Kevään 2020 uutuuskatalogit on selailtu läpi ja otos mielenkiintoisista lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on jälleen kasassa. Kuvailutekstit on tehty kustantajien katalogien esittelytekstien pohjalta. Kirjat on listattu tekijän mukaan aakkosiin, ensin lastenkirjat ja sitten nuortenkirjat. Hyvältä näyttää kirjakevät 2020!

Lastenkirjallisuus:

Riikka Ala-Harja: Kahden isän Ebba, Otava (maaliskuu)
Ebban luokka on lähdössä leirikouluun Saksaan, kun valvojaksi lupautunut Ebban äiti sairastuu. Äidin miesystävä Ilmari lupaa tuurata äitiä, mutta se ei miellytä Ebbaa yhtään kun kaiken lisäksi Ilmari on muuttamassa Ebban ja äidin luo. Ilmari ottaa reissuun mukaan koiransa Miskan, josta tulee kaikkien lellikki. Ja voi kuinka tärkeäksi Miska vielä osoittautuukaan!

Aaron Blabey: Hurja jengi, Into (maaliskuu)
Sarjakuvamainen uusden sarjan aloittava kirja, joka kertoo Hurjasta jengistä, jonka jäsenet päättävät siirtyä hurjista teoista pelkkiin hyviin tekoihin, sankareiksi.

Cressida Cowell: Noitakuningas herää, Otava (helmikuu)
Velhokuninkaan nuorimmalla lapsella Xarilla ei ole taikavoimia ja kaiken lisäksi hän kapinoi isäänsä vastaan. Soturisukua oleva Toivella taas on taikavoimia ja hankaluuksia tulee, sillä taikuus on soturiheimossa kiellettyä. Nämä perivihollisten lapset tutustuvat sattumalta toisiinsa ja pian edessä on suuri haaste, sillä julma noitakuninas uhkaa kumpaakin heimoa...

Elina ja Sofia, Kaikki on mahdollista!, Tammi (toukokuu)
Suomen suosituimmat lapsitubettajat jakavat vinkkejä mm. rohkeuteen, positiivisuuteen, itsensä kehittämiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Elina Erfving: Kasa, Lasten Keskus (helmikuu)
Mistä kaikesta hellyttävä Kasa koostuu ja millainen on sen vuodenaikojen vaihtelu? 

Laura Ertimo ja Satu Kontinen: Lumotun maan kartasto, S&S (maaliskuu)
Kymmenen tarinaa ja niille kullekin kymmenen karttaa sisältävä kirja yhdistää faktat ja sadut mielikuvitusta kutkuttelevalla tavalla. 

Kaisa Happonen ja Joonas Utti: Piste ja megaÄLLÖ tykkäysjuttu, WSOY (toukokuu)
Lauseiden jääminen kesken läkähdyttää Pistettä ja nyt se raukka on eksynyt romanttisen ällöhöttöiseen rakkaustarinaan, jossa rakkaustarinan sankari ei ujoudeltaan saa sanaa suustaan. Luvassa siis imelää hattarahöttöä!

Pirjo Havia ja Viktor Amoussou: Meren maha on kipeä, Lasten Keskus (tammikuu)
Ajankohtainen tietosatukirja pureutuu ympäristön kuormittumiseen viemällä seikkailulle merenalaiseen maailmaan harvinaisten merikilpikonnien mukana. Kirja kannustaa toimimaan ympäristömme hyväksi.

Ryan T. Higgins: Kavereita ei saa syödä!, Into (huhtikuu)
Dinosaurus-Epulla on edessään ensimmäinen eskaripäivä ja hän odottaa innolla uusien luokkakavereiden tapaamista. Mutta miten ystävystyä, kun kaikki muut ovat ihan hirrrrvittävän herkullisia?

Anna Holmström-Degerman ja Christel Rönns: Doris ja koiranvirka, Tammi (toukokuu)
Doris-mopsi viedään koirien päivähoitolaan ja pian koiraparan mielenrauha on mennyttä kalua. Muut koirat ovat kovin päteviä ja tärkeitä, kun Doriksen ainoa tehtävä on olla emäntänsä seurana. Onko Doriksella siis mitään virkaa?

Jørn Lier Horst ja Hans Jørgen Sandnes: Operaatio Kesäsaari, Otava (tammikuu)
Virtakylän rannoille ajelehtii useita tyhjiä veneitä kesän kuumimpina päivinä. Mistä ne tulevat ja onko takana jotain laitonta puuhaa? Etsiväkaksikko saa tällä kertaa ratkaistavaksi Kesäsaaren arvoituksen. 

Teija Huusko: Balettia, Alina!, Myllylahti (maaliskuu)
Uuden sarjan aloittava kirja vie baletin maailmaan. Alina haluaa balettitanssijaksi ja aloittaakin lukukauden tiukan baletinopettajan ohjauksessa. Opettajan huomiota on vaikea saada ja paras ystävä lopettaa baletin kokonaan. Uudet ryhmän jäsenet herättävät Alinassa kateutta, huolta ja ihastusta. Miten tie tähtiin etenee?

Merja Jalo, Marvi Jalo ja Marjo Nygård: Unelmakoirat - Aksu etsii kotia, Karisto (maaliskuu)
Parhaat ystävykset Aino ja Isla haaveilevat omasta koirasta, mutta kummankaan kotiväki ei innostu asiasta. Kun Ainon tädin koirahoitolassa ei ole enää tilaa, lupautuu Ainon äiti ottamaan yhden koiran kahdeksi viikoksi heidän perheeseen. Tytöt ihastuvat koiraan ja tekevät suunnitelman koiran pitämiseksi. Kuinka tyttöjen käy?

Martin Jenkins: Eläinten palkintogaala, Nemo (maaliskuu)
Eläinten palkintogaala, Oscarten tyyliin! Palkittavana on mm. vanhin, haisevin, nirsoin ja tyylikkäin eläin.

Pirja Kiema ja Tea Ikonen: Kun pupusisko kuoli, Myllylahti (helmikuu)
Lempeä kuvalorukirja, joka auttaa kohtaamaan sisaruksen tai muun läheisen kuoleman. Pupusisko sairastuu toisen kerran, eikä häntä pääse tapaamaan sairaalaan muut kuin vanhemmat. Jouluna hoitojen pitäisi olla ohi ja perhe pääsisi taas yhteen. Mutta sitten pupusisko kuolee yllättäen. Miten selvitä rintaa puristavasta surusta?

Tuula Korolainen ja Meria Palin: Sara ja kadonneet sateet, Karisto (maaliskuu)
Saran kotikylässä eläminen käy mahdottomaksi kuivuuden takia. Ei tule ruokaa, eikä ole juotavaa vettä, joten on pakko lähteä hakemaan sitä muualta. Matka on pitkä, pelottava, väsyttävä ja kuuma, mutta onneksi äidin kertomat sadut tuovat turvaa.

Torben Kuhlmann: Edison - kadonneen hiiriaarteen arvoitus, Nemo (tammikuu)
Atlantin valtameren pohjalle on kauan sitten uponnut aarre, jonka rohkea ja kekseliäs hiirikaksikko päättää pelastaa. Mutta mitä hylystä löytyy? 

Katja Lahti ja Annukka Palmén: Pikkis ja talvensiemenet, Lasten Keskus (helmikuu)
Talvi vitkastelee ja kaikki on sekaisin. Juhannusruusu on nupullaan, karhut eivät saa unta ja metsäjänikset hikoilevat paksuissa talviturkeissaan. Pikkis ja koko Mörököllimetsän väki on hermostunut talven vitkastelusta. Miksi talvensiemenet eivät ole itäneet? Ilmastonmuutokseen liittyvien kysymysten käsittelyä sadun keinoin.

Marika Maijala: Suden hetki, Etana Editions (maaliskuu)
Susi asuu yksin isossa linnassa ja on yksinäinen ja surullinen. Eräänä päivänä se keksii maalata puutarhurin muotokuvan. Puutarhuri on mallina monta päivää ja siinä samalla he juttelevat ja kahvittelevat. Maalaus valmistuu ja kun Susi on tuijotellut sitä yksin joka päivä, uskaltautuu se pyytämään Puutarhurin uudestaan luokseen. Miten maisema muuttuu, kun saa ystävän?

Tittamari Marttinen ja Mira Mallius: Puhuva muumio, Mäkelä (helmikuu)
Kirja aloittaa uuden helppolukuisen Ennätyskerho-sarjan, jossa kaverukset alkavat tehdä omia ennätyksiä ennätystenkirjan innoittamana.

J. S. Meresmaa ja Julia Savtchenko: Minä, kissa, Art House (toukokuu)
Kirjassa esittelyssä 20 historiaan tassunjälkensä painanutta mirriä. Millaisia mouruajia olivat Freija-jumalattaren kissat, miten eräs kissa auttoi ratkaisemaan murhan ja kuka oli ensimmäinen katti avaruudessa?

Anna Milbourne ja Daniel Rieley: En (hirveästi) pelkää pimeää, Tammi (maaliskuu)
Auringon laskettua pimeä suurenee ja suurenee ja suurenee ihan valtavaksi ja loputtomaksi, ja joskus se pelottaa. Kirja kertoo pimeänpelosta ja antaa keinoja sen voittamiseksi. Kirjan satoja ja satoja pieniä reikiä taskulampulla valaistessa saa saa aikaan valon säteilyä ja varjoja.

Hannu Mäkelä: Herra Huu ja unen valtakunta, Tammi (maaliskuu)
Herra Huu ei saa millään unen päästä kiinni, joten hänen on lähdettävä etsimään unta Unen valtakunnasta. Mutta millainen reissu siitä tuleekaan?

 

Joanna Nadin: Miina Mylläkkä on katastrofimagneetti (maaliskuu) ja Miina Mylläkkä on täystuho (heinäkuu), Art House
Uusi vauhdikas lastenkirjasarja, jonka pääosassa on Wilhelmiina Mylläri, jonka isä vitsinä väänsi Miina Mylläkäksi. Näissä osissa mm. perustetaan kampaamo, hankitaan lemmikki ja saadaan se puhumaan venäjää, ryhdytään arkeologiksi tuhoisin seurauksin ja järjestetään kaamea kattikatastrofi.

Tiina Nygård ja Marjo Nygård: Hulivili ja oikkuileva ilmasto, Mäkelä (helmikuu)
Hulivili ei tykkää tylsästä eläästä, sukkien pitää olla eripariset ja porkkanatkin pitää kylvää sydämen muotoon. Mutta eipä se kasvattaminen niin helppoa olekaan, kun ensin tulee kuiva ja kuuma keli, sitten rankkasateet, mistä ihmeestä on oikein kyse?

Kaisa Paasto ja Mari Ahokoivu: Anni kaverinkesyttäjä, Tammi (maaliskuu)
Kekseliäs, hauska ja energinen Anni on koulussa jotain ihan muuta. Ja kun paras kaveri muuttaa pois, ei uutta kaveria tahdo löytyä millään. Kun kaikki vastustaa, päättää Anni ryhdistäytyä ja kesyttää kaverin. Josko se lemmikkipossukin kesyyntyy siinä samalla... 

Meria Palin: Taikapuikot, Etana Edition (tammikuu)
Lohdullinen kuvakertomus koti-ikävästä, kodin löytymisestä, lämmittävästä välittämisestä ja siitä, kuinka me kaikki haluamme kuulua johonkin ja olla turvassa.

Pipsa Pentti: Lyyli ja karmea värinkäsitys, Otava (maaliskuu)
Lyyli tykkää värittämisestä, mutta kun pahanilmanlinnut uhkaavat tulla päälle, täytyy Lyylin puolustautua piirtämänsä Tyypin kanssa. Mitä kaikkea väreillä voi tehdä?

Anja Portin ja Georgi Eremenko: Tumppu ja kellotornin arvoitus, Tammi (maaliskuu)
Pikkuinen Tumppu asustaa katolla, josta ei ole koskaan poistunut. Yhtenä aamuna Tumppu päättää lähteä tutkimaan, että kuka mahtaakaan asustaa kaukaisessa kellotornissa. Paljon on yllättäviä kohtaamisia, vaarojakin, ja maailmakin näyttää kovin erilaiselta maanpinnalta katsellessa.

Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa: Merimonsterit, Into (tammikuu)
Runomuotoinen kuvakirja vie menneeseen aikaan, merihirviöiden syntysijoille. Noina aikoina tavallinen leijona tai koira saattoi uintireissulla muuttua Kauheaksi Krakeniksi tai vaikkapa Verimerimakkaraksi!

Christel Rönns: Pinko ja salaperäinen siemen, Lasten Keskus (huhtikuu)
Keväällä Pinko päättää istuttaa siemenen, josta kasvaisi porkkana. Muut eläimet seuraavat jännittäen Pinkon touhuja ja epäilevät pienen murusen muuttumista porkkanaksi. Riittääkö porukan kärsivällisyys?

Aki-Pekka Sinikoski ja Ilja Karsikas: Kuun valossa, S&S (huhtikuu)
Filosofinen tarina, joka pohtii herkästi rakkauden merkitystä, olemassaoloa ja elämän tarkoitusta.

Tuutikki Tolonen ja Kati Vuorento: Agnes ja unien avain, WSOY (maaliskuu)
Agnes on muuttanut uuteen paikkaan, Harmalaan, ja yhtenä päivänä hän näkee paikallisella hautausmaalla hautakivessä oudon tekstin. Teksti jää vaivaamaan tyttöä ja hän alkaakin nähdä unia puutarhaan avainta piilottavasta, vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä. Ja tuo puutarha löytyy oikeasti Harmalasta...

Anna Tommola ja Pete Revonkorpi: Säpsy uhmaa kohtaloa, WSOY (kesäkuu)
Säpsy pelkää joka ilta mörköjen saapumista, mutta onneksi äiti tulee aina viereen lohduttamaan. Nyt Säpsy on mökkeilemässä isovanhempien kanssa, eikä siis voi huutaa äitiä. Miten selvitä yöstä ja voiko aikuisetkin pelätä?

Zoë Tucker ja Zoe Perisco: Rohkea tyttö ja jättiläiset - Greta Thunbergin innoittama tarina maapallon pelastamisesta, Lasten Keskus (tammikuu)
Jättiläiset ovat rynnineet Gretan kotimetsään talloen kasvit ja kaataen puut talojen ja tehtaiden edestä. Kaiken pitää olla koko ajan suurempaa ja mahtavampaa, eikä mikään riitä. Voiko pieni Greta tehdä jotain asioiden eteen?

Veera Vähämaa ja Keanne van de Kreeke: Muistoroiston jäljillä, Myllylahti (maaliskuu)
Mursu-vaarin ystävän Allin mustolipas katoaa ja jos sitä ei löydetä, joutuu Alli muuttamaan vanhainkotiin. Allia on pakko auttaa, niinpä Mursu-vaari perustaa rotan kanssa etsivätoimiston ja alkaa metsästää muistoroistoa. Mihin kaikkeen tuo jäljestys kaksikon oikein vie? Kirja aloittaa Etsivätoimisto Muro -sarjan.

David Walliams ja Tony Ross: Keskiyön jengi, Tammi (toukokuu)
Tomin pää ottaa osumaa krikettipallon kanssa ja tie vie kummalliseen sairaalaan. Lastenosaston henkilökunta on kovin erikoista porukkaa ja kuri on kova. Tom tutustuu kohtalotovereihinsa ja öisin poppoo tekee omia hauskoja tutkimusretkiään pitkin sairaalaa. Mitäs sitten kun Tom saa luvan lähteä kotiin?

Helena Waris ja Mirjami ManninenOlafin pentupäiväkirjat - pässit pullakahveilla, Otava (helmikuu)
Maatilan elämä on ihmeellistä paimenkoirapentu Olafin silmin koko ajan sattuu ja tapahtuu jotain jännää. Maatilalla asuvien ihmisten touhut ihmetyttävät koiraa, sillä näyttää etteivät he pärjäisi ollenkaan ilman Olafia.

Jeanette Winter: Kotimme on tulessa - Greta Thunbergin ilmastokapina, Karisto (helmikuu)
Voiko tavallinen ihminen tehdä mitään ilmaston hyväksi? Greta Thunbergin ilmastokapinasta.

Nuortenkirjallisuus:

Eoin Colfer: Fowlin kaksoset, WSOY (huhtikuu)
Sarjan pääosissa ovat Artemiksen pikkuveljet Myles ja Beckett Fowl. Kaksoset ovat kahdestaan kotona ja yö muuttuu vallan mielenkiintoiseksi, kun kuvioihin putkahtaa minipeikko, jota jahtaavat mm. keijukonstaapeli ja agenttinunna. Miten pojille käy tässä sopassa?

Suzanne Collins: Balladi laululinnuista ja käärmeistä, WSOY (toukokuu)
Kirja vie takaisin Panemin maailmaan, mutta aikaan 64 vuotta ennen Nälkäpelin tapahtumia, alkaen kymmenennen Nälkäpelin elonkorjuuaamusta.

Sarah Crossan: Kuunnousu, S&S (huhtikuu)
Joen veli Ed odottaa telkien takana kuolemantuomiota ja kun telotuspäivä määrätään, haluaa Joe viettää viimeiset viikot Edin kanssa. Koskettava säeromaani.

Helena Dahlgren: Tähtihevosten kutsu, Tammi (toukokuu)
Star Stable -peli kirjoina. Lisa saapuu lumotulle saarelle ja edessä on suuri vastuu, sillä hän on Sielunratsastaja ja tehtävänä on kolmen muun Sielunratsastajan kanssa puolustaa hevosten saarta pahalta magialta.

Juno Dawson: Mallikappale, Gummerus (tammikuu)
Jana Novak on kypsynyt kommentteihin androgyynistä ulkonäöstään. Sitten hänet värvätään mallitoimiston listoille ja niin rumasta ankanpoikasesta tuleekin supermalli. Mutta millainen on muotiteollisuuden todellisuus? (päivän täky, traileri)

Siiri Enoranta: Kesämyrsky, WSOY (huhtikuu)
Andrew on kevään katsellut Josh Royta ja pääsee sattumalta viettämään kesäänsä Royn perheen loisteliaaseen kartanoon. Joshin sisko on joutunut murhan todistajaksi, ja koko kartanon väki on varpaillaan tytön takia. Kaikessa loistossa ja kimalluksessa on paljon arvoituksia, jotka paljastuvat yksi kerrallaan.

Sally Green: Paholaisten valtakunta, Gummerus (tammikuu)
Savuvarkaat-sarja jatkuu. Prinsessa Catherine johdattaa sodalta pelastuneita Pohjoisylängön karuille maille. Viholliset jahtaavat heitä ja tie vie pakenijat paholaisten valtakunnan salaisiin tunneleihin. Catherine joutuu nousta kuitenkin maan pinnalle, mutta Tash matkaa syvemmälle. Toisaalla pakenevat March ja Edyon lähenevät, mutta salaisuudet uhkaavat heitä. Hyökkäyksiä on kaikkialla, miten joukkion käy?

Magdalena Hai: Kuolleiden kirja - Paluu Uhriniituntakaiseen, Karisto (tammikuu)
Ei kai siellä Uhriniituntakaisessa mitään kummia onnettomuuksia tapahdu, kun siellä ei ole mitään outoakaan. Ei päättömiä hirvimiehiä, ei kirottuja kirjoja eikä kostonhimoisia ragemutseja, eihän?

Jenni Hendriks ja Ted Caplan: Tosi raskas reissu, WSOY (huhtikuu)
Veronicalle ei ole hyväksynyt hylättyä mistään kokeesta tai testistä. Nyt kuitenkin poikaystävän kondomi-temppu saa muovisen tikun näyttöön piirtymään kaksi viivaa. Raskauden keskeyttäminen ei käy ihan helposti, sillä lähin laillinen klinikka on kolmen osavaltion päässä. Ja kenetpä muut sitä pyytäisi avuksi, kuin koulun syrjäytyneimmän ja sarkastisimman tyypin. Edessä on mm. frettejä, varastettuja autoja, tyttöjen välienselvittely ja hullu ex-poikaystävä.

Elina Kilkku: Ihana tyttö, Bazar (helmikuu)
Reetan unelma toteutuu, kun hän saa roolin musikaalista, jonka ohjaa teatterialan guru, ammattilaisohjaaja Jarmo. Reetta haluaa loistaa ja antaa tuolle suurelle taiteilijalle kaikkensa, sillä tästä täytyy tulla parasta ikinä. Kirja käsittelee kiellettyä suhdetta, jossa toisella on kaikki valta.

Kim Liggett: Armonvuosi, Karisto (huhtikuu)
Ensin 16-vuotiailla tytöillä on vuorossa hunnutus, tai niillä, jotka valitaan vaimoiksi. Sitten tytöt karkoitetaan kokonaiseksi vuodeksi erämaahan, puhdistautumaan ja pääsemään eroon taikuudestaan. Tierneyllä ei ole mitään hinkua joutua kenenkään vaimoksi, omistamaksi, mutta edessä on järkytys ja vuosi selviytymistä erämaassa. Erämaassa, jossa ei voi luottaa keneenkään, ei edes itseensä. Synkkä ja rankka feministinen dystopia, toivottavasti myös suomeksi yhtä vaikuttava.

Roope Lipasti ja Anton Lipasti: Leprankukka, WSOY (maaliskuu)
Oskari Onniston käsittämättömät vastoinkäymiset saavat jatkoa kun niin kovasti odotettu ja ihana kesäloma alkaakin matkalla mökille, jossa ei ole mitään mukavuuksia, mutta ötököitä ja muita villieläimiä siitä edestä. Sitten lähistöllä mökkeilee vielä hullu rehtori ja kasvio on kasattava ja ja ja...

Sari Luhtanen: Isadella - Sydän murskana, Otava (tammikuu)
Isadellan luulo vampyyriksi muuttumisesta osoittautui hänen suureksi pettymyksekseen vääräksi. Sitten vielä kamalimmat, yhksi äideistä kuoli, ystävä petti ja poikaystävä haihtui tuhkana tuuleen. Vaikka Isadella on nykyään piireissä ja saa huomiota koulun komeimmalta pojalta, tuntee hän silti olevansa tuuliajolla. 

Sarah. J. Maas: Throne of Glass - Taistelun myrskyt, Gummerus (helmikuu)
Aelinin matka kohti valtaistuinta jatkuu, hänen ympärillään valtakunnat murenevat ja pahuus yrittää vallata maailman. Miten Aelin selviää sodan uhasta, ja mitä tehdä, jos ainoa tie voittoon voi merkitä loppua kaikelle, mitä Aelin rakastaa?

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset, Otava (huhtikuu)
Washingonin kuninkaallisen perheen prinsessa Beatricesta on tulossa Amerikan ensimmäinen kuningatar, joten hänen täytyy olla täydellinen. Siskonsa Samantha saa tehdä mitä haluaa, ja sitten on vielä prinssi, Samanthan kaksoisveli. Miten käy, kun kuningasperheen sisarusten kuvioihin astuu kovin epäsopivia ihastuksia?

Karen M. McManus: Yksi meistä on seuraava, WSOY (helmikuu)
Vaarallinen tehtävä vai salaisuuden paljastuminen, kumman sinä valitset? Baywievin lukion oppilaita vainoaa tällä kertaa peli, totuus vai tehtävä. Kun ensimmäinen kieltäytyy pelaamasta, valitaan hänen puolestaan paljastettavaksi totuus. Paljastus takaa synkkyydellään sen, että kaikki tajuavat pelissä olevan vain yhden valintavaihtoehdon: tehtävä. Mihin kaikkeen peliin pakotetut joutuvat? (päivän täky)

J. S. Meresmaa: Dodo, Myllylahti (maaliskuu)
Iinalla pitäis nostaa arvosanoja, mutta ainoa mikä nousee, on poissaolojen määrä. Syitä tietenkin riittää, mm. poikaystävä Tuukka ja heidän vaarallinen salaisuutensa Dodo. Sitten tulee vielä kesä luona isän, joka valitsi viinan mieluummin kuin Iinan... Vimmaa tihkuva säeromaani.

Anniina Mikama: Tinasotamiehet, WSOY (maaliskuu)
Trilogian päätösosassa Tom tutkii menneisyyteensä kytkeytyvää arvoitusta ja Mina pohtii rakkauttaan Tomia kohtaan. Tie vie myös Lontooseen ja alkaa tapahtumaketju, jossa Tom, Mina ja Tinasotamies yhdistävät jälleen kerran voimansa.

Kristina Ohlsson: Zombikuume, WSOY (helmikuu)
Eldsalassa on tukalan hiostava kesä ja ampiaisia pörrää joka paikassa. Outo muukalainen ilmaantuu paikkakunnalle ja pian ihmisiä alkaa sairastua erikoisesti. Herbert ja Sally aavistelevat pahaa ja hakeutuvat salaiseen piilopaikkaansa. Mutta ovatko he turvassa?

Veera Ojola: Pientä säätöä, Tammi (tammikuu)
Kolmen lukion ensimmäistä luokkaa käyvän tytön, Emman, Amirahin ja Iida-Sofian, ystävyyden kulmakivi on WhatsApp-ryhmä, jossa jaetaan ihan kaikki asiat. Kirja on Suomen ensimmäinen kokonaan chat-muotoon kirjoitettu kirja.

Jukka-Pekka Palviainen: Hanaa, Kosonen, Karisto (tammikuu)
Kaapon ukki saa kommentillaan pojan mopokaupoille. Pian sopiva löytyykin, eikä kauppoja haittaa ainakaan se, että mopoa myy koulun kuumin tyttö, The Jannika. Kaupat tehdään, mutta eipä Kaapo ehdi kauaa mopostaan nauttia, sillä jo samana iltana Monkey varastetaan pihasta ja seuraavana päivänä saapuu viesti, jonka mukaan Kaapo saa moponsa takaisin 200 euroa vastaan...

Aki Parhamaa ja Anders Vacklin: Replica, Tammi (toukokuu)
Sensored Reality -trilogian päätösosa, jossa Bug osallistuu pelaajien utopiassa, videopeliteemapuistoksi muutetussa Marsissa, aurinkokunnan rankimpaan ammattilaispeliin. Mitä kaikkea lopulta paljastuu?

Elina Pitkäkangas: Hukan perimät, Myllylahti (huhtikuu)
Lykantropia-virus jyllää ja nuori ja innokas aliupseerioppilas Alexander Berg on onnessaan kun hän pääsee vihdoin osallistumaan täydenkuun metsästyspartioon kapteeni Väinö Ollikaisen alaisena ja näyttämään kykynsä ihmissusien metsästäjänä. Todellisuus osoittautuu kuitenkin karuksi tuona pakkashuuruisena susien yönä... 

Marika Riikonen: Ravilikat, Karisto (helmikuu)
Emman palava halu hoitaa hevosia johtaa hänet kaverinsa Kristin kanssa pienelle ravitallille, jonka omistajat antavat tytöille mahdollisuuden hoitaa hevosia. Tytöt sujahtavat tallihommiin mukavasti, mutta ajan myötä Kristin alkaa tylsistyä koko touhuun. Mikä Emman tilanne on?

Elina Rouhiainen: Unienpunoja, Tammi (maaliskuu)
Väki-trilogian viimeinen osa on Dain. Väki pitäisi saada hajoitettua, sekä sisältä että ulkoa ja Dain on autettava veljeään soluttautumaan Väkeen. Panokset kasvavat ja edessä on taistelu vapaudesta. Kumpi voittaa, järjestys vai täysi kaaos?

Sankaritarinoita nuorille - tarinoita nuorista edelläkävijöistä Gutenbergistä Greta Thunbergiin, Into (helmikuu)
Kirjassa esitellään nuorten valitsemia edelläkävijöitä (mm. Greta Thunberg, Robin Packalen ja Alan Turing), jotka sopivat roolimalleiksi ihan kaikille. Kirjan kirjoittajina ja päähenkilöiden valitsijoina on 30 KirjaKallion nuorta lupausta, ja loppusanat kirjaan on kirjoittanut heidän opettajansa FL Eva Havo.

Heidi Silvan: Puhu, Nelli, puhu, Myllylahti (helmikuu)
Nelliltä katoavat sanat, kunnollisesta tulee kovis, jonka mieli on täynnä puhetta, mutta mitään ei tule pihalle. Miten selvitä ahdistuneisuushäiriön tuomasta pelottavasta puhumattomuudesta ja voiko mieli pysyä siitä huolimatta iloisena ja positiivisena? Lempeällä ja humoristisella otteella nuorten psyykkisiä ongelmia tarkasteleva kirja. 

Salla Simukka: Lukitut, Tammi (kesäkuu)
Millainen on maailma, jossa nuoret vangitaan rikoksista, jotka heidän joskus tulevaisuudessa kaavaillaan tekevän?

Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus, Karisto (maaliskuu)
Rosan elämä on pienoisessa ahdistavassa jumissa, kun opinnot keskeytyivät ja yhteishakukin lirvahti ohi. Sitten hommaa sotkee vielä uusi isäpuoli ja hänen koulumenestykseen panostava besserwisser-poikansa. Onneksi tulee Ruisrock!

Thomas Taylor: Malamanteri, WSOY (maaliskuu)
Kirja aloittaa trilogian, joka vie merenrantakylään, jossa monet vannovat nähneensä mystisen merihirviön, malamanterin. Mikä on tuo olento, joka voi toteuttaa toiveita? Entä mikä on vaihtokaupan hinta?

Angie Thomas: Mun vuoro, Otava (tammikuu)
Bri haluaa tulla yhdeksi kaikkien aikojen räppäriksi, tai ainakin päästä pois kulmiltaan. Mutta kun äiti jää työttömäksi, laskut kasaantuvat ja kodittomuus uhkaa, on Brin pakko onnistua ja pian. Aivan mahtava kirja, toivottavasti suomennos on onnistunut!

Katja Kyllönen / Sivupiiri