Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet

Rex Dexter haluaisi kuollakseen koiran. Hän on mielestään syntynyt koiranomistajaksi, ja uskoo olevansa täysin valmis kantamaan vastuun lemmikistä. Syntymäpäivänään Rex saa vanhemmiltaan lahjaksi paketin, jossa on ilmareikiä, ja joka rapisee lupaavasti. Voisiko se olla…

Kana. Laatikossa on kana!

Tuntia ja neljäätoista minuuttia myöhemmin kana on jäänyt jyrän alle, Rex on kirottu ja hänen huoneessaan kummittelee villieläimiä. Lemmikkikanan haamu nyt vielä olisi mennyt – se on suhteellisen pieni ja harmiton – mutta paikalle saapuvat muun muassa sarvikuono, norsu ja hai. Ne tekevät huoneen hiukan ahtaaksi. Kukapa olisi arvannut, miten meluisia, sotkuisia ja nälkäisiä haamueläimet voivat olla?

Eläimet tarvitsevat Rexin apua: ne vaativat selvittämään, miksi ovat kuolleet omituisissa, epäilyttävissä olosuhteissa. Saadakseen huoneensa (ja ruokansa) takaisin, Rexin ei auta kuin ryhtyä toimeen. Apuun tulee paras ystävä Darvish, ja pian pojat huomaavat, että kaupungissa on tekeillä jotain katalaa. Eläintarhan asukkaat ovat vaarassa! Voiko Rex pelastaa tilanteen?

Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet on hilpeä kirja, joka sopii kaikille huumorin, mysteerien ja eläinten (myös kuolleiden) ystäville. Teos ottaa hienovaraisesti kantaa myös uhanalaisten lajien tilanteeseen: mikä on ihmisen vastuu lajien säilyttämisessä? Eläinten kuolemia käsittelevät kohdat sivuutetaan kirjassa melko nopeasti, mutta ne saattavat silti surettaa herkempiä lukijoita (kuten tämän vinkin kirjoittajaa). Pääosin Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet on hulvatonta, viihdyttävää luettavaa, joka sopii luettavaksi 3. luokasta ylöspäin. Teoksen on kirjoittanut Aaron Reynolds ja suomentanut Kaisa Ranta.