Raija Oranen

Kirjailijaesittely
9.7.2013

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

...uutislähetys on kuin kunnon selkäsauna, kaikki kertomisen arvoinen lyö katsojaa kipeästi, eikä maailmassa ilmeisesti muuta kertomisen arvoista olekaan. (Sanojen ajan kirjailijan omat sanat -osiosta)

En voi olla yhtymättä yllä olevaan kirjailijan ajatukseen. Kun aamuisin istahtaa sohvalle kahvikupin kanssa hetkeä ennen töihin lähtöä ja avaa television, kaikki maailman katastrofit vyöryvät päälle kuin tulvavesi. Illalla aamuinen uutissatsi on terästetty uusilla kauheuksilla.  Tiedonvälitystä tarvitaan eikä uutisten arvoa käy kiistäminen, mutta sen vastapainoksi täytyy olla jotain. Olkoon se kulttuuria, taidetta, vakavampaa tai kevyempää viihdettä. Kaikkea tarvitaan ja kaikelle on paikkansa. Asioita voi esittää monella eri tavalla, vakavistakin asioista voi puhua viihteen keinoin.

Raija Orasesta tiedetään melko paljon.  Hänhän on se rempseän oloinen, vaalea, sympaattinen, suora, kantaaottava ja menestynyt romaanikirjailija, suosittujen tv-sarjojen luoja. Ruusun aikaa ja Puhtaita valkoisia lakanoita on aikoinaan tullut tuijotettua nenä kiinni televisioruudussa. Hän on syntynyt Kainuussa Hyrynsalmella ja asuu puoliksi Suomessa ja vähintään talvet Espanjan Aurinkorannikolla. Hänestä kirjoitetaan lehdissä paljon, häntä nähdään televisiossakin ja hän on erittäin tuottelias kirjailija.

Raija Oranen on kirjoittanut aikoinaan kohauttaneen Riisuminen -näytelmän, josta sittemmin tehtiin myös elokuva. Lukuisat radiokuunnelmat, käsikirjoitukset ja näytelmät kuuluvat hänen tuotantoonsa. Ei myöskään pidä unohtaa lapsille kirjoitettuja satuja ja saturomaaneja. Hurmaava on myös kirjailijan rakkaasta Doris-koirasta kirjoitettu novelli-tarinakokoelma Kaikki Doriksesta.

Muistutettakoon tässä vielä suosituista Suomen historiaa luotaavista kirjasarjoista.

Maan aamu
(1995)
Huviretki (1996)
Pitkät hiukset (1997)

Maan aamu -sarja kertoo perhekronikan 1900-luvun alun Suomesta, valtion ja kansalaisuuden synnystä. Romanttisen tarinan miljöö on kartano, jota isännöi oikeudenmukainen patruuna, joka suosii taidetta ja ymmärtää naisia. Kertomusta kehystävät sortokausi, jääkäriliike ja kansalaissota.

Seuraava kirjapari: Rahasta ja rakkaudesta (1998) ja Onnesta ja autuudesta (1999) siirtyy teemoiltaan yritysmaailmaan, jossa siivousyrittäjä perustaa ruukkikylän kartanoon hotelliravintolan.

Palladium-sarja on jälleen trilogia. Se perustuu venäläisen saippuatehtailijan ja kiinteistönomistajan Grigori Zhukovin perheen vaiheisiin. Perhe kulkeutuu kirjoissa Pietarista Suomeen ja edelleen Pariisiin ja lopulta Nizzaan, jonne Zhukov rakennuttaa korttelin laajuisen Palladium-palatsin. Palladium-sarjan teokset ovat:

Miljonääri
(2000)
Palatsi (2001)
Ruletti (2002)

Oranen on kuvannut kirjoissaan myös poliittisia kuvioita. Kirjassa Anna, elämäsi (1987) pohditaan äidin ja tyttären suhdetta, äidin vasemmistolaisen menneisyyden paljastamista ja 70-luvun nuorten idealistista aatteellisuutta. Uudempi kirja, Kohtaamispaikka Marinad (2004), sykkii myös aatteen paloa taistolaisen nuorisoradikalismin tahdissa - joskin siinä myös huomataan 70-luvun ihanteiden murtuneen totaalisesti. Kirja on kirjoitettu jännitysromaanin muotoon.

Raija Orasen Hehku

Raija Orasen tämän syksyn uutuus on romaani Hehku. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kirjailijan hyvin tuntemalle Espanjan Costa del Solille. Päähenkilö Sini Virta viettää Marbellassa ökyrikkaan isänsä, rakennusfirman omistajan Valo Virran huvilalla 35-vuotis päiviään.  Juhlaan kokoontuva ihmisjoukko on samaa perhettä mutta samalla valovuosien päässä toisistaan. Sini on halvaantunut 16-vuotiaana auto-onnettomuudessa ja on siitä lähtien ollut pyörätuolissa. Hänen elämänsä isän silmäteränä on aina ollut materialistisesti etuoikeutettua, rahaa ei ole koskaan puuttunut, mutta entä sitten se oikea rakkaus, isänrakkautta lukuun ottamatta? Ja sitten Sinin syntymäpäivien lopuksi isä kuolee.

Hautajaisten jälkeen Sini muuttaa Costa del Solille isältä saadun perinnön turvin ja yrittää aloittaa oman elämänsä alusta. Hän antaa rakkaudelle mahdollisuuden mutta joutuu pettymään katkerasti. Niin miesystävän kuin isänkin hämäräbisnekset paljastuvat. Sinin isän omaisuus on hankittu rahanpesulla, lahjuksilla ja veropetoksilla. Sinin äiti elää omassa haavemaailmassaan, veli Santtu on hyvää vauhtia alkoholisoitumassa ja ystäväporukat ovat lähinnä Fuengirolan suomalaiskapakoiden vakioasiakkaita. Ainoa luotettava tuki ja turva on sisar Elisa, joka ottaa ohjat käsiinsä kun Siniltä pettää maa pyörätuolin alta. Mitkään maailman rahat eivät tee Siniä onnelliseksi.

Sitten kuvioihin ilmestyy lääkäri Jan Eriksson mutta mistä miehen silmät ja olemus ovat Sinille tutut?

Kirjassa kerrotaan vakavista asioista lukijaa säästäen. Aiheina ovat vammaisuus, huijatuksi tuleminen niin ihmissuhteissa kuin bisneksissä, rakkauden kaipuu, rahan valta, ahneus, rikollisuus ja moraalikysymykset. Toisaalta kirjan kantava voima on ystävyys ja perheen yhteys: veri on vettä sakeampaa. Aurinkorannikolla on myös helppo syrjäytyä. Alkoholilla läträävät niin rikkaat kuin köyhemmätkin pohjoisen muuttolinnut. Kateus, kyräily ja eriseuraisuus ovat arkea ikuisessa kesässä.

Kirja on taattua laatua, lukukokemuksena miellyttävä, vaikkei aihe kevyt olekaan. Toivoa ja uskoa hyvään tekstissä on kuitenkin viljalti.

Satu Vähämaa Viimeksi päivitetty 30.11.2009

Siirretty Kirjasampoon: Kimmo Leijala / 9.7.2013