Docventures 2015 kirjavinkit, viikko 3: The Thread

Teema
2.9.2015

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky



Docventuresin
kolmannen tuotantokauden tunnuslause on Tutki enemmän, luule vähemmän! Kirjasampo ja HelMet-kirjasto suosittelevat dokumenttien aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, ja joka viikko esiin nostetaan kyseisellä viikolla esitettävään dokumenttiin liittyvä vinkkilista.

Kaunokirjallisuuden tekijät ja teokset on linkitetty Kirjasammon tietoihin, tietokirjat puolestaan Finna-palveluun.

Lue enemmän!

 

Viikko 3: The Thread / sosiaalinen media

 

Kaunokirjallisuus

 

Anders De la MottePeli (2013), alkuteos Geim (2010)

Ruotsin dekkariakatemialta parhaan esikoisteoksen palkinnon saanut Peli kuvaa salaista reality-peliä, jota seurataan netissä. Videoklipit leviävät ja sosiaalisessa mediassa syntyy fanitusta. Tehtäviä suorittava Henrik huomaa kohta kauhukseen olevan yhä vaarallisempien tehtävien edessä ja salaliittojen verkossa. Vauhdikkaan kerronnan ilmaisu on rentoa, vaikka tarina on synkkä dystopia. Yhtenä hahmona nähdään myös päähenkilön sisar, poliisi, joka muistuttaa Stieg Larssonin Millennium-trilogian Lisbeth Salanderia arkisempana versiona.

 

Melanie GideonVaimo 22 (2013), alkuteos Wife 22 (2012)

Amerikkalaiskirjailijan teos on kevyttä chick litiä, johon ovat kuitenkin tarttuneet monet genreä vierastavat ja pitäneetkin siitä: teos nimittäin käsittelee pinnan alla vakavia asioita liittyen keski-ikäisten ihmisten parisuhdeongelmiin ja muihin elämän haasteisiin. Alice saa sähköpostitse kutsun osallistua kyselyyn avioliitosta 2000-luvulla. Hän viettää paljon aikaa internetissä muutenkin ja ihmettelee, kun ei tunnista kaikkia miehensä Facebook-kavereita ja miehen päivityksetkin vaikuttavat vierailta! Alice päätyy tutustumaan netin välityksellä myös kyselyn yhteyshenkilöön ja alkaa odottaa sähköpostin lukemista innolla…

 

Markus LeikolaNaamakirja (2012)

Leikolan Facebook-teemainen runokirja sisältää välillä hauskoja, välillä kauhistuttavia runoja nettiyhteisön absurdista maailmasta. Uteliaisuutta, yksinäisyyttä, kulisseja, möläytyksiä, pakkomielteitä… Facebookissa näkee monenlaista käyttäytymistä. Hyvä kysymys on myös se, mitä tapahtuu, kun kone suljetaan ja sosiaalisesta mediasta poistutaan, joko hetkeksi tai pysyvästi. Millaisia ovat he, jotka jättäytyvät jo alkujaan kaiken tämän ulkopuolelle?

 

Pauliina SusiTakaikkuna (2015)

Kuluvan vuoden uutuusromaani on lainannut nimensä Hitchcockin elokuvasta, johon viitataan kirjassakin suorasti: päähenkilö Leia Laine joutuu lopulta samankaltaiseen tilanteeseen. Tätä on edeltänyt vainoaminen, joka lähti liikkeelle Leian esiintymisestä TV-ohjelmassa työnsä puolesta. Vihollinen hyökkää käyttäen nettiä, sosiaalista mediaa ja kaikkea, mihin ihmisestä on tietoa nykypäivänä sähköisessä muodossa tallentunut. Samaan aikaan tuore ministeri puolestaan joutuu vaikeuksiin web-kameran käytön seurauksena. Pituudestaan huolimatta teos etenee nopeasti temmaten lukijan mukaansa ja saa ajattelemaan tietoturva-asioita syvällisemminkin.

 

Tietokirjallisuus

 

Mikael Brunila: Verkko suljettu: internet ja avoimuuden rajat 2014)

Internet ei vaikuta vain tietokoneen tai älykännykän ääressä vaan se on muuttanut koko elämäntapaamme. Kirjoituskokoelman aiheita ovat muun muassa internetin massavalvonta, yksityisyys ja nimettömyys, populistinen politiikka verkossa ja internet Venäjällä.

 

Masha Gessen: The Tsarnaev Brothers (2015)

Amerikanvenäläisen, Tsetsenian sotaan perehtyneen journalistin teos luotaa Tsarnajevin veljesten ja heidän terroritekonsa taustoja.

 

Lilly Korpiola: Kriisiviestintä digitaalisessa julkisuudessa (2011)

Mediatutkijan viestinnän ammattilaisille suunnatussa teoksessa korostetaan sosiaalisen median merkitystä ja digitaalisen julkisuuden hallintaa. Sisältää käytännön vinkkejä onnistuneeseen viestintään.

 

Lilly Korpiola & Hanna Nikkanen: Arabikevät (2012)

Tutkijan ja journalistin kirja raportoi vuonna 2011 alkaneita kansannousuja paikallisten asukkaiden haastattelujen ja tutkimustiedon kautta. Korpiola ja Nikkanen kiersivät kirjaa varten lukuisia maita Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä kansannousujen aikaan.

 

Reeta Pöyhtäri, Paula Haara, Pentti Raittila: Vihapuhe sananvapautta kaventamassa (2013)

Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen tutkimus sananvapauden rajoista vihapuheen varjossa. Voiko internetin aggressiivinen sanomisen vapaus kääntyä rajoittamaan sananvapautta?

 

Ignacio Ramonet: Mediaräjähdys: journalismi hajonneen viestinnän aikakaudella (2012)

Asiantunteva katsaus katsaus lehdistön tilaan aikana, jona internetin mahdollistama kansalaismedia uhkaa perinteisen tiedonvälityksen asemaa.

 

Jari Rantapelkonen (toim.): Strategisen viestinnän salat (2014)

Eri asiantuntijoiden artikkeleissa pohditaan, miten viranomaisten tulisi muuttaa viestintästrategiaansa median muuttuessa.

 

Marketta Rentola: Vaikuta mediassa: kirjoittamisen keinot tutuksi (2010)

Toimittaja ja viestintäkouluttaja kirjoittaa median murroksesta, joukkoviestinnän avulla vaikuttamisesta ja uutisoinnin dramatisoinnista.

 

Janne Seppänen & Esa Väliverronen: Mediayhteiskunta (2014)

Perusteellisesti mediamaiseman ja viestinnän muutoksista: miten mediaa kulutetaan ja tehdään 2000-luvulla. Kirjoittajina Helsingin ja Tampereen yliopiston professorit.

 

Øyvind Strømmen: Äärioikeisto, vastajihadismi ja terrorismi Euroopassa (2013)

Norjalaisen journalistin katsaus verkon islamvastaiseen kirjoitteluun. Kirja syntyi Utøyan terroritekojen jälkimainingeissa.

 

Jeff Bauman: Stronger (2014)

Bostonin pommi-iskussa loukkaantuneen omakohtainen kuvaus tapahtumista ja omasta toipumisestaan.

 

Scott Helman, Jenna Russell: Long Mile Home: Boston Under Attack, the City’s Courageous Recovery, and the Epic Hunt for Justice (2014)

Bostonilaistoimittajat ovat koonneet yhteen pommi-iskun keskipisteessä erilaisissa rooleissa olleiden ihmisten tarinoita.

 

Kaunokirjavinkit: Kirjasampo.fi/Tuomas Aitonurmi
Tietokirjavinkit: HelMet-kirjastojen työryhmä

Kuva: Docventures