Kirjoja terrorismista ja radikalisoitumisesta

Kirjahylly

10 kirjaa

6.4.2016
|Kaikki kirjahyllyt

Valitettavasti erilaisia terroritekoja ja väkivaltaisia iskuja on tapahtunut ja tapahtuu todennäköisesti jatkossakin ympäri maailmaa. Tällaisiakin tekoja voi yrittää käsitellä näistä kirjoitetun kirjallisuuden avulla. Kaunokirjallisuudessa on pyritty kuvaamaan niin tekijöiden maailmaa ja iskujen tapahtumista kuin sitäkin, mitä niistä seuraa yksilöille ja yhteisöille. Tässä on nyt koottuna 10 kirjaa terroriteoista ja niihin johtavasta ajattelun radikalisoitumisesta.

Douglas Coupland - Hei Nostradamus!

Kanadalaisen kirjailijan romaanissa tapahtuu aseellinen hyökkäys kouluun, ja kirjassa kuvataan erityisesti vaikutuksia tapahtuman kokeneeseen yhteisöön. Millaista on joutua epäillyksi osallisuudesta kauheaan tekoon? Miten itse kunkin elämä jatkuu tällaisen jälkeen? Kirjan aihetta on inspiroinut erityisesti 15 kuolemaan johtanut Columbinen kouluammuskelu 1999. Kirjailija oli harmissaan tekijöihin keskittyvästä uutisoinnista ja hän halusi kertoa uhrien tarinaa.

Jan Guillou - Madame Terror

Rankoista aiheista usein kirjoittanut Guillou kertoo tässä jännitys- ja vakoiluromaanissaan terrori-iskun suunnittelusta. Joukkoon päätyy soluttautumaan myös monissa Guilloun kirjoissa esiintyvä agentti Carl Hamilton. Kansainvälistä politiikkaa arvostellaan kovalla kädellä.

Elina Hirvonen - Kun aika loppuu

Viime vuoden kiitellyimpiin kotimaisiin kirjoihin kuuluva Kun aika loppuu kertoo, miten suomalaisperheen poika päätyy ampumaan ihmisiä Helsingissä Lasipalatsin katolta. Aihe kietoutuu laajempaan kokonaisuuteen mm. siitä, mikä on ihmisen velvollisuus puuttua tapahtumien kulkuun maailmassa.

Markus Leikola - Juoksen kierrän saaren

Leikolan runokokoelma julkaistiin varsin tuoreeltaan Norjan vuoden 2011 joukkosurman jälkeen. Teos on lavastettu puheenvuoro iskut tehneelle Ander Bahring Breivikille. Runokokoelman muotokieli on tehokasta ja ahdistavaa. Kokonaisuus muodostuu rankaksi ja sen tarkoitus lienee ottaa kantaa Suomen vihapuhekeskusteluun, mikä on muutaman vuoden aikana tullut valitettavasti entistä ajankohtaisemmaksi.

Veronica Pimenoff - Sankarin seisaus

Vuonna 2010 julkaistun romaanin päähenkilö todistaa lentokoneen iskeytymistä työpaikkaansa Pentagoniin syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa 2001. Hotellihuoneeseen sulkeutunut mies katsoo televisiosta tulevaa vyörytystä ja pohtii suunnitelmaansa, joka on sodankäynnin muuttaminen roboteilla käytäväksi.  Pimenoff kertoo teoksestaan ja lukee siitä katkelman Prosak-proosaklubilla huhtikuussa 2013.

Pärttyli Rinne - Viimeinen sana

Rinteen esikoisromaani oli mukana HS:n kirjallisuuspalkinnon finaalissa 2015. Se pureutuu koulusurmien "pahoihin ytimiin" ja kertoo Franzista, jonka elämänfilosofia muodostuu nihilistiseksi. Sanat eivät riitä maailman ratkaisemiseen ja murhaaminen muuttuu jopa velvollisuudeksi.

Steve Sem-Sandberg - Theres

Tositapahtumiin perustuva kollaasiromaani kuvaa Ulrike Meinhofin matkaa menestyksekkäästä vasemmistolaistoimittajasta pelätyksi terroristiksi, joka murhauttaa viattomia siviilejä. Kirjassa kuuluu fiktiivinen Meinhofin oma ääni kertoen puolestaan herkästä ja älykkäästä naisesta, joka halusi toimia oikein. Todellisuuden eri kerrostumat näkyvät tarkastellessa monista näkökulmista.

Lionel Shriver - Poikani Kevin

Amerikkalaiskirjailijan palkitussa kirjassa vuodelta 2005 kuvataan myös järkyttävään tekoon päätyneen yksilön tarinaa tämän äidin kautta. Teos koostuu kirjeistä, joissa käydään läpi tragediaa edeltävää aikaa. Voiko lapsi olla luonnostaan paha? Äitimyyttiä ja ydinperheen ihannekuvaa revitään romaanissa hajalle.

Irving Wallace - Kaikkivaltias

Wallacen jännäri 1980-luvun alusta ottaa kantaa erityisesti median rooliin terroriteoista raportoinnissa. Mitä jos joku pyrkisi lehtimaailman valtiaaksi järjestämällä kammottavia tapahtumia päästäkseen raportoimaan niistä ensimmäisenä? Sairas kaikkivaltius alkaa paljastua lopulta tarmokkaalla tutkivalla journalismilla.

Andrei Volos - Animaattori

Venäläiskirjailija kuvaa romaanissaan fiktiivisesti Moskovan teatterikaappausta vuonna 2002. Kirjassa kerrotaan mm. 17-vuotiaan muslimiterroristin tuntemuksista hetkeä ennen pomminsa räjäyttämistä ja samalla tämän vieressä istuvan pahaa-aavistamattoman miehen mielenliikkeistä.