Docventures 2016 kirjavinkit, viikko 3: Cartel Land / Huumesota

Teema
2.9.2016

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

 

Viikko 3: Cartel Land / Huumesota

 

Kaunokirjallisuus

 

Roberto Bolaño2666 (2015), alkuteos 2666 (2004)

Sammakko-kustantamon kulttuuriteko viime vuonna oli Roberto Bolañon viimeiseksi teokseksi jääneen lähes tuhatsivuisen järkäleen suomennos, jonka teki Einari Aaltonen. Kirjan rajakaupunki Santa Teresa on väkivaltainen paikka, jossa Meksikon huumerikollisuus näkyy ja naisia kuolee kauhealla tavalla toinen toisensa jälkeen. Kaupungilla on todellinen esikuva, huumekartellien riivaama Ciudad Juárez. Santa Teresaan joudutaan etsiessä kirjan mystistä avainhenkilöä, kuvitteellista saksalaista kirjailijaa. Massiivisessa teoksessa teemoja on paljon muitakin, ja haastavuudesta huolimatta kirjan maailmaan kannattaa hypätä.

 

Jennifer ClementVarastettujen rukousten vuori (2014), alkuteos Prayers for the Stolen (2014)

Mexico Cityssä asuvan amerikkalaiskirjailijan romaani on syntynyt Clementin työskenneltyä meksikolaisessa naisvankilassa ja haastateltua vankeja näiden kokemuksista. Kauniilla kielellä kirjoitetun kirjan päähenkilö Ladydi elää vuorella, jossa ”syntyi pelkkiä poikia”, sillä kauniit tytöt viedään autoilla ja vain harva palaa takaisin. Teoksessa näkyy huumekaupan vaikutus läpi koko yhteiskunnan. Ladydi pääsee lopulta työpaikan myötä tutustumaan myös yläluokkaiseen elämään, mutta sinnekin huumekartellien valta yltää ja ihmiset muuttuvat pelinappuloiksi.

 

Yuri HerreraKartellin trubaduuri (2015), alkuteos Trabajos del reino (2004)

Meksikolaisen Herreran palkittu esikoisromaani nosti hänet Latinalaisen Amerikan lupaavimpien uusien kirjailijoiden joukkoon. Kiertävänä trubaduurina työskentelevä, kirjassa Taiteilijaksi nimetty mies päätyy vaikutusvaltaisen huumejengin viihdyttäjäksi. Hän laulaa tarinamaisissa corrido-balladeissaan ympäröivästä todellisuudesta, huumeiden täyttämästä maailmasta. Runollinen kerronta muodostaa suojaavan verhon lukijan ja kirjassa tapahtuvien karujen asioiden välille. Uhka leijuu kuitenkin jatkuvasti kirjan henkilöiden ympärillä.

 

Cormac McCarthyMenetetty maa (2006), alkuteos No Country for Old Men (2005)

Kulttikirjailijasta maailmanmenestykseksi nousseen Cormac McCarthyn kirjoissa puolestaan lukijan eteen vyörytetään väkivaltaiset tapahtumat kaikessa karuudessaan. Elokuvanakin tunnetussa Menetetyssä maassa Yhdysvaltain ja Meksikon rajaseudulla kulkeva Llewelyn Moss löytää huonosti päättyneen huumekuljetuksen jäljet ja nappaa mukaansa pari miljoonaa dollaria sisältävän laukun. Pian perässä ovat sekä hullu tappaja että perinteinen sheriffi. Romaanissa näkyvät monet vastakkaisuudet: se on kova mutta moraalinen, lähes tunteeton mutta herkkä, tyly mutta empaattinen. Tietysti vastakkain ovat myös elämä ja kuolema.

 

Don WinslowRaakalaiset (2011), alkuteos Savages (2010)

Mustan humoristisessa dekkarissa Ben ja Chon pyörittävät marihuanabisnestä Laguna Beachissa Yhdysvalloissa. Ruusuiselta vaikuttava tulevaisuus päättyy, kun he saavat sähköpostia huumekartellilta. Kartelli on valmis tekemään kaikkensa säilyttääkseen etulyöntiasemansa, ja lopulta Benin ja Chonin luottotyöttä Ophelia kaapataan. On kehitettävä suunnitelma tämän saamiseksi takaisin. Seuraa teräviä juonenkäänteitä alamaailman synkkien rytmien tahdissa.

 

Tietokirjallisuus

 

Wensley Clarkson: Cocaine confidential: true stories behind the worlds most notorious narcotic  (2015) 

Tässä haastatteluteoksessa keskiössä ovat ihmiset kartellipomojen rikkauksien takana: kokan viljelijät, viidakkoon kätkettyjen huumejalostamoiden työntekijät, salakuljettajat ja diilerit.

 

Roberto Escobar: Escobar: the inside story of Pablo Escobar, the worlds most powerful criminal  (2010) 

Legendaarisen kolumbialaisen huumeparonin elämäntarina hänen veljensä kertomana.

 

Ioan Grillo: El Narco: inside Mexicos criminal insurgency (2012) 

Silminnäkijän kuvaus julmasta väkivallasta huumekartellien välillä nykypäivän Meksikossa.

 

Ioan Grillo: Gangster warlords: drug dollars, killing fields and the new politics of Latin America (2016) 

Palkitun journalistin asiantunteva raportti huumesodan taistelutantereilta Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla.

 

Oscar Martinez: A history of violence: living and dying in Central America  (2016) 

Rohkea reportteri on juopotellut huumekauppiaiden kanssa ja piilotellut salakuljettajien veneissä kerätessään materiaalia kirjaansa. Havainnoista ja haastatteluista piirtyy karu kuva siitä väkivallan kyllästämästä todellisuudesta, jossa ihmiset Meksikon bordelleista salvadorilaisiin slummeihin elävät.

 

Roberto Saviano: Zero Zero Zero (2015) 

Mielenkiintoinen vaikkakin hieman vainoharhainen teos kokaiinin joka puolelle ulottuvista lonkeroista. Saviano tutustuttaa alamaailman väkivaltaisuuteen, erilaisiin tapoihin leikata ja salakuljettaa huumetta ja pohtii huumesodan ratkaisua. Kirjoittaja on omastakin mielestään jopa liian syvällä omassa aiheessaan.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta