Hakuohjeita Helmet-lukuhaasteen 2017 osallistujille

Teema
23.1.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Helmet-lukuhaaste 2017 on ollut käynnissä jo jonkin aikaa, ja lupasin vuoden alkaessa tehdä haasteen suorittajille ohjeistusta siitä, miten Kirjasammosta voi etsiä sopivia teoksia kuhunkin kohtaan. Lukuhaasteella on myös aktiivinen Facebook-ryhmä, jossa jaetaan vinkkejä. Toivottavasti alla olevista hakuohjeistanikin on apua haastekohtien pähkäilyssä!

 

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis: Henkilökohtaisiin mielipiteisiin on hieman hankalaa saada varmoja hakutuloksia kattavankaan kirjallisuusverkkosivuston avulla, mutta voit kokeilla hakea itseäsi miellyttävillä sanoilla Kirjasammon tietokannasta, josko tärppäisi kauniilta kuulostavaan nimeen! Palvelun hakusivulle voit klikata itsesi tästä. Hakua voi käyttää myös vasemman ylänurkan hakulaatikosta.

2. Kirjablogissa kehuttu kirja: Kirjasammossa voi selata suomalaisten kirjablogien päivityksiä omalta koontisivultaan. Sivu löytyy myös ylänavigaatiosta kohdasta "kirjablogit". 

3. Suomalainen klassikkokirja: Suomalaisia klassikoita on koottu Kirjasammossa mm. oheisiin kirjahyllyihin: Kotimaisia klassikoita, Kotimaisen kirjallisuuden klassikoita, Kurssi 6 Kotimaiset klassikot, Kurssi 6 Kotimaisten klassikoiden kirjalista, osa II

4. Kirja lisää hyvinvointiasi: Tämäkin on varsin henkilökohtainen haastekohta, joten toistan ensimmäisen kohdan ohjeen etsiä itseäsi miellyttävillä hakusanoilla palvelun hausta

5. Kirjassa liikutaan luonnossa: Etsi hausta esimerkiksi hakusanoilla retkeily, eräkertomukset, vaellus

6. Kirjassa on monta kertojaa: Kannattaa testata kirjoja, jotka löytyvät haulla näkökulmakerronta. Näistä kaikki eivät kuitenkaan välttämättä sisällä montaa kertojaa, joten kannattaa etsiä tietoa kerrontaratkaisuista myös kritiikeistä ja blogeista.

7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja: Tekemällä haun salanimi ja selailemalla hakutuloksia kohdassa "Henkilö, kirjailija tai muu tekijä" saa tietoa kirjailijoiden salanimistä ja niiden kautta löytyy myös heidän teoksiaan. 

8. Suomen historiasta kertova kirja: Kokeile linkin takaa löytyvää hakua, joka on kohdistettu paikkaan Suomi ja hakusanaan historia. 

9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja: Selaile teoksia, jotka löytyvät haulla mukaelmat ja intertekstuaalisuus

10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis: Selaile kansia Kirjasammon kansikuvahaulla ja katso, mitkä kannet näyttävät kauniilta. 

11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja: Tähän ei keksi aukotonta hakutapaa, pitänee tehdä jossakin vaiheessa vuoden aikana kirjahylly aiheeseen liittyen.

12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja: Kokeile hakua: politiikka tai poliitikot

13. Kirja "kertoo sinusta": ks. kohta 4.

14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella: Kirjasammon teostietosivujen kuvauskohtaan on tallennettu valtaosasta teoksia kustantajan kuvausteksti eli takakansiteksti. Selaile teoksia haluamallasi tavalla ja poimi kiinnostava teos esittelytekstin perusteella!

15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen: Selaile hakua: harrastukset.

16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja: Selaile ulkomaisia kirjallisuuspalkintoja Kirjasammossa tästä, ja klikkaamalla palkintoja näet niitä saaneet kirjailijat ja teokset.

17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista: Tee kansikuvahaussa haku: sininen valkoinen.

18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa: Tähänkään ei ole aukotonta hakutapaa, mutta kannattaa selailla hakua tietyillä kiinnostavilla termeillä ja katsoa, mitä sopivia teoksia tulee vastaan. 

19. Yhdenpäivänromaani: Tee haku: yhdenpäivänromaanit.

20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö: Kokeile hakuja: vammaiset, vammaisuus, vakava sairaus.

21. Sankaritarina: Tee haku: sankaritarina.

22. Kuvitettu kirja: Selaile tuloksia hauilla: kuvakirjat tai sarjakuvat. Lisäksi voit hakea millä tahansa itseäsi kiinnostavilla termeillä ja selailla sitten hakutuloslistalta teostyyppien "kuvakirjat" ja "sarjakuva-albumit" alle ryhmittyviä teoksia. 

23. Käännöskirja: Tähän ei löydy aukotonta tapaa hakea haulla. Tiettyjä kustantajien käännössarjoja pystyy hakemaan helposti, esim. Keltainen kirjasto, Otavan kirjasto.

24. Kirjassa selvitetään rikos: Voit kokeilla hakua: rikos selvit. En lupaa, että kaikissa haulla löytyvissä teoksissa rikos selviää täysin, mutta yritystä ainakin lienee...

25. Kirja, jossa kukaan ei kuole: Tässä kohtaa ei varmaan auta kuin lukea kirjoja ja katsoa, miten käy, sillä näitä harvoin kerrotaan teosten kirjastokuvailussa ja kuvausteksteissä! 

26. Sukutarina: Tee haku: sukutarina

27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja: Tee haku kotipaikkakuntasi nimellä ja katso, että löytämässäsi teoksessa on tuo paikka konkreettisena tapahtumapaikkana. 

28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan: Tämä on niin henkilökohtainen haastekohta, että ei ole yleispätevää keinoa hakea. 

29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia: Kirjoita hakuun jokin taito, jonka haluat oppia, ja katso, mitä teoksia tulee tulokseksi.

30. Kirjan nimessä on tunne: Tee haku jotakin tunnetta merkitsevällä sanalla ja selaile tuloksia. 

31. Fantasiakirja: Tutki Kirjasammon fantasiakirjallisuuden genresivua

32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta: Musiikin osalta Kirjasammosta löytyy hylly kirjoista, jotka ovat inspiroineet musiikkiteoksia. Hyllyssä on myös linkkejä artikkeleihin, joissa kerrotaan, miten nämä kirjat ovat inspiroineet muusikoita.

33. Kirja kertoo Intiasta: Kokeile paikkahakua: Intia tai hakua: intialaiset

34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt: Kirjoita hakuun vuosilukuja tai vuosikymmeniä, jolloin et ole elänyt (esim. 1860-luku), tai tee haku: historialliset romaanit.

35. Kirjan nimessä on erisnimi: Kokeile hakua erilaisilla erisnimillä.

36. Elämäkerta tai muistelmateos: Kokeile hakuja elämäkerrat, muistelmat, elämäkertaromaanit

37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta: Selaile palvelun kirjailijatietosivuja ja katso, kenellä on "tekijä"-kohdassa yli 20 teoksen lista.

38. Kirjassa mennään naimisiin: Tee haku: häät perhejuhlat.

39. Ikääntymisestä kertova kirja: Kokeile hakuja: ikääntyminen, vanhukset, vanhuus.

40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä: Kokeile hakua esimerkiksi kansallisuuksilla, joiden edustajat ovat yleensä kaukana omasta kulttuuristasi, ja selaile hakutuloksista kirjailijoita ja heidän teoksiaan. 

41. Kirjan kannessa on eläin: Tee kansikuvahaku: eläimet, tai hae eläinlajien nimillä. 

42. Esikoisteos: Tee haku: esikoisteokset.

43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään: Tämä on niin henkilökohtainen haastekohta, että ei ole yleispätevää keinoa hakea.

44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta: Tee haku: uskonto tai uskonnollisuus. Tutustu myös genresivuun: uskonnollinen kirjallisuus.

45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja: Tee haku: suomalaiset naiset.

46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja: Tee hakuja kansallisuuksilla Oseaniaan kuuluvista maista, esim. australialaiset, ja selaile kirjailijoita ja heidän teoksiaan.

47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit: Henkilökohtaiseen valintaan perustuva haastekohta, johon voi hyödyntää muiden kohtien ohjeita.

48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän: Kirjoita hakuun aiheita, joista tiedät hyvin vähän. 

49. Vuoden 2017 uutuuskirja: Kirjasammossa on koottu kevään uutuuskirjoja etukäteen artikkeliin, ja lisäksi jo ilmestyneitä voi selailla haulla: 2017

50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja: Esimerkiksi kaikki tämän palvelun toimituksen tekemät vinkkihyllyt ja päivän täkyt (myös Sivupiirissä) voi laskea tällaisiksi. 

 

Ohjeistuksen kokosi:
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Kuva: 
Pixabay.com