Docventures 2017 kirjavinkit, viikko 4: Kim Dotcom / Internet

Teema
8.9.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

 

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-sivuston linkkikokoelma: Piratismi ja tekijänoikeus

 

Viikko 4: Kim Dotcot / Internet

 

Kaunokirjallisuus

 

Sara Blædel: Nimimerkki Prinsessa (2013), alkuteos Kald mig Prinsesse (2005)

Tanskalaisdekkarissa nettideittailu muuttuu vaaralliseksi, sillä raiskaaja vaanii käyttäen väärää deittiprofiilia. Etsivä pyrkii löytämään raiskaajan, saamaan nettideittailusta innostuneen ystävänsä luopumaan harrastuksestaan toistaiseksi, ja lopulta on luotava valeprofiili rikollisen houkuttelemiseksi esiin.

 

Pekka Hiltunen: Sysipimeä (2012)

Hiltusen Studio-sarjaan kuuluvassa teoksessa monet brittinuoret kokevat kylmäävän tietomurron Youtube-tileilleen, sillä joku lataa niille minuuttikaupalla äänetöntä, mustaa ruutua. Suomalaisgraafikko Lian ja hänen ystävänsä Marin johtama yksikkö alkaa selvittää asiaa, ja pian huomataan että liikkeellä on sarjamurhaaja...

 

Pasi Luhtaniemi: Sokea piste (2013)

Ohjelmoijaguru Samuelin kuolema alkaa vaikuttaa joltakin muulta kun onnettomuudelta, sillä hänen firmansa oli juuri julkaisemaisillaan rahaa tahkoavan verkkosivuston, mutta Samuel oli asettunut poikkiteloin. Yhtiökumppania epäillään, mutta eräs poliisi pitää selitystä liiankin yksinkertaisena, ja epäillyn vaimo aloittaa omat tutkimuksensa.

 

Henning Mankell: Palomuuri (2000), alkuteos Brandvägg (1998)

Kaksi vuotta sitten kuollut maailmankuulu ruotsalaiskirjailija kirjoitti internetin rikollisesta puolesta jo sen käytön yleistymisen alkuaikoina. Tietotekniikkakonsultti kuolee sydänkohtaukseen, teinitytöt murhaavat taksikuskin, sähkökatkoksen tapahtuessa muuntoasemalta löytyy ruumis, ja komisario Wallander epäilee tapahtumien liittyvän toisiinsa.

 

Tietokirjallisuus

 

Mary Aiken: The Cyber Effect (2017)

Psykologin syväluotaava selvitys niistä mekanismeista, jotka saavat ihmisen käyttäytymään verkossa niin kuin käyttäydymme. Aiken käsittelee esimerkiksi syvän webin rikollisuutta, nettiromansseja ja teknologiaa lasten kasvatuksessa.

 

Adam Alter: Irresistible: why we can't stop checking, scrolling, clicking and watching (2017)

Monelle meistä hyvinkin tuttuja tarinoita internetin koukuttavista vaikutuksista, niiden syistä ja seurauksista. Kirja antaa myös eväitä hallita omaa netinkäyttöään.

 

Jamie Bartlett: The Dark Net (2015)

Vauhdikkaasti kirjoitettu katsaus syvän webin hämäriin takahuoneisiin, joissa myydään ja jaetaan lähes mitä tahansa laitonta. Bartlett käsittelee myös esimerkiksi trollaamista, bitcoin-valuuttaa sekä sivustoja, joilla jaetaan vinkkejä itsensä vahingoittamisesta tai hankitaan ruumiin syväjäädytyspalveluita.

 

Jari Collin, Ari Saarelainen: Teollinen internet (2016)

Käytännönläheinen johdatus teollisen internetin saloihin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin erityisesti liiketoiminnan kannalta.

 

Andrew Keen: The Internet Is Not the Answer (2015)

Keen tarkastelee digitaalisia ilmiöitä kriittisesti ja huomauttaa, että alun perin akateemisen tutkimuksen hedelmät hyödyttävät nykyään vain harvoja ja valittuja. Digitaaliset palvelut työllistävät entistä vähemmän luovien alojen ja palvelualojen työntekijöitä, ja yhä useamman elanto on kaventunut internetjättien varjossa.

 

Juha Peltomäki, Kati Norppa: Rikos meni verkkoon: näkökulmia kyberrikollisuuteen ja verkkoturvallisuuteen (2015)

Perusteos kyberrikollisuudesta ja kyberturvallisuudesta. Erittäin selkeä esitys asioista, jotka kaikkien tulisi ottaa huomioon verkossa asioidessaan.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta