Odotettuja kirjauutuuksia – syksy 2018

Teema
2.7.2018

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kirjasammon toimittaja on koonnut esittelyartikkeliin tulevan syksyn uutuuskirjoja. Mukana on 60 teosta, ja kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä.

 

Suomenkieliset romaanit ja lyhytproosa

 

Marko Annala: Paasto (Like), syyskuu

Paasto-kansikuva

"Marko Annalan toinen romaani kertoo uskonkriisinsä kanssa kamppailevasta miehestä, joka uskaltautuu viimeinkin kääntämään katseensa syvälle sisimpäänsä tietämättä kuinka se häntä muuttaisi."

 

Johanna Elomaa: Kaipuun väri on sininen (Kosmos), elokuu

"Johanna Elomaan esikoisromaani on vahva ja viisas kertomus etsimisestä, rakkauden kaipuusta ja anteeksiannosta. Se on myös rikas kuvaus Intiasta ja sen monista väreistä. Joesta, joka on toisinaan myrskyistä samea."

 

Risto Isomäki: Viiden meren kansa (Into), syyskuu

Viiden meren kansa -kansikuva

"Romaani viivähtää ajanlaskun alkua edeltäneiden vuosituhansien tragedioissa ja voitoissa. Lemminkäisen ja Lallinkin tarinat avautuvat meille uudella tavalla. Tuloksena on kirjallista arkeologiaa 11 000 vuoden ajalta."

 

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi), elokuu

Kosken kahta puolta -kansikuva

"7-vuotiaan pojan kaksi kesäpäivää v. 1977, kahdessa mummilassa. Koski erottaa mummit toisistaan, mutta syvin juopa heidän välillään ovat muistot vuodesta 1918. – – Poika elää kesäänsä kahdessa eri todellisuudessa ja kuulee mummeiltaan kaksi eri totuutta nuoresta Suomesta."

 

Katja Kettu: Rose on poissa (WSOY), syyskuu

Rose on poissa -kansikuva

"Suomalainen Ettu herää reservaatista Minnesotasta ja huomaa, että rakas Rose on poissa. Poliisiasemalla selviää että Etulta on kadoksissa 35 vuotta. Hän muistaa vain ajan, jolloin Rose oli hänen vierellään. Mihin seudun intiaanitytöt katoavat, ja miksei tapauksia selvitetä?"

 

Tommi Kinnunen: Pintti (WSOY), elokuu

Pintti-kansikuva

"Tyynelän perhe on kasvanut lasitehtaan varjossa. – – Jäljittelemättömällä tyylillään Tommi Kinnunen kuvaa tehdaskylän pienoismaailmaa, ihmisten kohtaloita ja heidän keskinäisiä suhteitaan sodanjälkeisessä Suomessa."

 

Tapio Koivukari: Poltetun miehen tytär (Johnny Kniga), elokuu

Poltetun miehen tytär -kansikuva

"1600-luku oli monipuolisesti synkkää aikaa Euroopassa. Noitavainoja oli yleisesti ja varsin usein noituudesta syyttäminen oli seurausta naapureiden välisestä kaunasta ja kateudesta. Tapio Koivukari perustaa mestarillisen romaaninsa islantilaiseen tositapaukseen – –"

 

Petja Lähde: Ilon kaava (Karisto), syyskuu

Ilon kaava -kansikuva

"Päiviö ja Pyy Salo ovat kaksosia, joiden elämät ovat kulkeneet eri latuja, Pyyn sairaalassa ja Päiviön oravanpyörässä. – – Ilon kaava on hyvänmielen railroad trip -romaani, jossa traagisista elämänkohtaloista kerrotaan lempeän kepeällä otteella."

 

Tuomas Marjamäki: Siitä tulikin farssi (Docendo), syyskuu

Siitä tulikin farssi -kansikuva

"Talvella 1907 nuoret näyttelijät Teuvo Puro ja Teppo Raikas istuvat Ståhlbergin Maailman Ympäri -elokuvateatterissa ja pohtivat, miksei Suomessakin tehdä näytelmiä valkokankaalle. – – Sonja Ståhlbergin perintörahoilla päätetään filmata ensimmäinen suomalainen näytelmäelokuva Salaviinanpolttajat."

 

Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta (Otava), syyskuu

Lasten planeetta -kansikuva

"Kun astuu viimeisen kerran ulos yhteisestä kodista - hellä ja uljas elegia eräälle rakkaudelle ja planeetta Maalle. Perhe on hajoamassa. Onko rakkaus, jossa kuljetaan rinta rinnan ja jaetaan jokainen kokemus toisen kanssa, alun alkaenkin itsepetosta?"

 

Minna Rytisalo: Rouva C. (Gummerus), syyskuu

Rouva C -kansikuva

"Rouva C. kuvaa erään avioliiton tarinan ja näyttää, millaisista silmuista puhkeaa se Minna Canth, jonka me tunnemme: esikuva, taistelija, patsas. – – Romaani on myös voimakas, kaunokirjallinen kannanotto tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta."

 

Antti Salminen: MIR (Poesia), syyskuu

"Kadonneiden retkikuntien oudoista kohtaloista kertovan trilogian kolmas osa. MIR on jatko-osa Salmisen kiitetylle proosateokselle Lomonosovin moottori."

 

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus), syyskuu

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -kansikuva

"Mutta pitääkö täyttää ulkopuolisten odotuksia vai toimia sen mukaan, mitä itse haluaa? Mistä tietää, mitä itse haluaa? – – Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu yhdistelee oivaltavasti kepeää huumoria ja melankoliaa. Se on suora ja tarkka kuvaus herkästä kaupunkilaisarjesta."

 

Henriikka Tavi: Tellervo (Teos), lokakuu

"Kirja tutkii, mitä tapahtuu kun parisuhteen etsintään ja seurusteluun liittyvästä viihdekirjallisuuden rakenteesta tuleekin kielellisesti aito ja kirjallinen. – – Tavin kielessä yhdistyvät proosa ja runo ja jokin aivan muu, sanojen ja lauseiden sisäisiä voimia havainnoiva liike, ilmaisun paljaaksi tekeminen."

 

Jari Tervo: Aamen (Otava), syyskuu

Aamen-kansikuva

"Leo Maanvilja vaeltaa huhtikuisessa Helsingissä kuljettaen pomppulinnaa vikiseväpyöräisellä lavetilla mielenosoitukseen, isänmaan asialle. – – Aivoinfarktin kokeneen Leon jälkeen ääneen pääsevät 29 muuta kertojaa sekä sosiaalisen median kaikkitietävä kuoro."

 

Noora Vallinkoski: Perno Mega City (Atena), syyskuu

Perno mega city -kansikuva

"Noora Vallinkosken lämpimän traagisessa esikoisromaanissa lapset askartelevat isän syöpähoidoissa irtoavasta tukasta tekoviikset ja kasvavat kaljarinkien vakoilijoista omiin rinkeihinsä. Onko niin, että huono-osaisuus aina periytyy? Miltä tuntuu, kun edes kieltä ei voi kutsua omakseen?"

 

Sinikka Vuola & Tommi Melender: Maailmojen loput (WSOY), lokakuu

Maailmojen loput -kansikuva

"Kirjailijat Sinikka Vuola ja Tommi Melender selvittävät, mistä romaanien loput rakentuvat: mitä niissä tapahtuu niin sisällöllisesti kuin juonellisesti. – – Teos sisältää kirjailijoiden esseedialogin sekä 30 miniesseetä romaanien lopetuksista."

 

Jaakko Yli-Juonikas: Yö on viisain (Siltala), syyskuu

"Yö on viisain kertoo ihmisistä, jotka joutuvat tekemään valinnan kauhun ja epätoivon välillä. Heidän tarinansa muistuttavat kauhunovelleja, vaikka yliluonnolliset hirviöt pysyvät piilossa. – – kertomukset muodostavat yhdessä johdannon Neljä ratsastajaa -romaanisarjalle, joka alkaa kirjan viimeisillä sivuilla."

 

Runot

 

Claes Andersson: Maanalainen näkötorni (WSOY, suom. Jyrki Kiiskinen), elokuu

Maanalainen näkötorni -kansikuva

"Claes Andersson kirjoittaa isänmaasta, hullusta maailmasta ja vallanpitäjien juonista. Maanalaisesta näkötornista katsotaan lasten leikkiä kadulla nyt sekä vuosikymmenien taakse, omaan sodanaikaiseen lapsuuteen."

 

Veera Antsalo: Imago (Teos), elokuu

"Veera Antsalon kolmannessa runoteoksessa naisten hahmojen, ääriviivojen, roolien kautta seurataan ympäröivän maailman mielivaltaa; luuta nojaa seinää vasten, kuvauspaikka vaihtaa paikkaa ja yhdeksänsataamiljoonaa hyönteistä ovat taustakohinaa kuvailun ulkopuolella."

 

Tua Forsström: Merkintöjä (Siltala, suom. Jyrki Kiiskinen), syyskuu

Merkintöjä-kansikuva

"Muistiinmerkinnöissään menetyksestä Tua Forsström siteeraa W. H. Audenia. Maaginen ajattelu on itsestään selvä selviytymisstrategia runojen todellisuudessa. Ja mitä tehdä rakkaudelle, josta tuli koditon?"

 

Satu Manninen: Camouflage (Gummerus), syyskuu

Camouflage-kansikuva

"Satu Mannisen kuudes runokokoelma yhdistää tropiikin ja maalaustaiteen. Muodoltaan tiiviit ja tiukat runot ovat kuvastoltaan uhkeita, täynnä värejä, hajuja, makuja, tekstuureja, tahmaisuutta ja kerroksellisuutta."

 

Kaija Rantakari: Koko meren laajuus (Poesia), elokuu

"Tekijän toisessa runokokoelmassa rannikon epäinhimillisyys rinnastuu inhimilliseen kohtaamiseen."

 

Stina Saari: Änimling (Teos), syyskuu

"Mitä väkivalta tekee, mitä valta yleensä tekee? Stina Saaren hurja esikoisrunokokoelma Änimling on väkevä yritys kohti jotain lähes sanomatonta. – – Saaren ilmaisu on monipuolisuudessaan järisyttävää. Kieli särkyy, säikkyy, naksuu, jytisee ja laulaa."

 

Käännetyt romaanit ja lyhytproosa

 

Kai Aareleid: Korttitalo (S&S, suom. Outi Hytönen), lokakuu

Korttitalo-kansikuva

"Korttitalo on intiimi kuvaus sodanjälkeisestä todellisuudesta virolaisessa provinssikaupungissa ja samalla tarkasti kerrottu, kiehtova perhedraama, jossa pienen perheen kohtalo rinnastuu pienen kansan kohtaloon neuvostovallan alla."

 

Lucia Berlin: Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia (Aula & Co, suom. Kristiina Drews), elokuu

Tanssia ruusuilla -kansikuva

"Kokoelman odotettu toinen osa Tanssia ruusuilla tarjoaa nautinnollisen paketin Lucia Berlinin teräviä havaintoja elämän säröistä, säihkeestä ja sisusta ja huumorista, jotka kannattelevat isoissa ja pienissä elämän myrskyissä."

 

Rachel Cusk: Ääriviivat (S&S, suom. Kaisa Kattelus), syyskuu

Ääriviivat

"Englantilainen kirjailija Faye matkustaa Ateenaan opettamaan luovaa kirjoittamista kesäkurssille. – – Hän on tapaamiensa ihmisten tarinoiden kaikukoppa, kertoja, joka hahmottelee ääriviivat, mutta kieltäytyy rakentamasta syy-seuraussuhteita irrallisten kertomuskatkelmien välille. Cuskin omaäänisen proosan outo lumo perustuu ikiaikaiselle kertomisperinteelle mutta samalla vastustaa romaanitaiteen konventioita."

 

Ronald Firbank: Oikkuja (Oppian), lokakuu

Oikkuja-kansikuva

"Oikkuja on 1900-luvun alkuun sijoittuva pienoisromaani, jossa Sarah Sinquier karkaa kotoaan perintökalleuksien kanssa ja perustaa oman teatterin Lontooseen. – – Ronald Firbank oli merkittävä varhainen LGBT-kirjailija."

 

David Grossman: Hevonen meni baariin (Otava, suom. Arto Schroderus), syyskuu

Hevonen meni baariin -kansikuva

"Standup-koomikon keikka kääntyy koskettavaksi perhetragedian kuvaukseksi. – – Oivaltavat vitsit saavat yleisön hirnumaan naurusta, mutta illan edetessä koomikko alkaa myös kertoa tarinaa lapsuudestaan. Näin avautuu kertomus mahdottomasta valinnasta, jonka nuori poika joutui tekemään kahden hänelle rakkaimman ihmisen välillä."

 

Mohsin Hamid: Exit West (Otava, suom. Juhani Lindholm), syyskuu

Exit West -kansikuva

"Nadja ja Saeed kohtaavat iltaluennoilla ja heittäytyvät vähitellen salaiseen suhteeseen maassa, joka on sisällissodan kynnyksellä. – – Kun tutut kadut muuttuvat pommiräjähdysten ja tarkastusasemien täplittämiksi, he alkavat kuulla huhuja ovista, joista voi livahtaa pois, vaarallisesti ja kovaan hintaan."

 

Kazuo Ishiguro: Surullinen pianisti (Tammi, suom. Helene Bützow), lokakuu

Surullinen pianisti -kansikuva

"Vuoden 2017 nobelistin aiemmin julkaisematon romaani on psykologinen mysteeri ja osuvan humoristinen kuvaus miehestä, jonka julkinen persoona on karannut käsistä. – – Ryder, kuuluisa pianisti, on matkustanut keskieurooppalaiseen kaupunkiin elämänsä tärkeimpään esitykseen. Sen sijaan hän huomaakin joutuvansa eksyksiin painajaismaisten tehtävien verkkoon."

 

Pierre Lemaitre: Tulen varjot (Minerva, suom. Susanna Hirvikorpi), lokakuu

Tulen varjot -kansikuva

"Itsenäinen jatko-osa Pierre Lemaitren maailmanmenestysromaanille Näkemiin taivaassa. – – Pankkiirin tytär Madeleine perii isänsä suunnattoman omaisuuden. Aikana, jolloin naisilla ei ole oikeutta edes allekirjoittaa shekkejä, on pankki-imperiumin johtaminen Madeleinelle kuitenkin ylivoimainen tehtävä."

 

Cecilia Samartin: Kirottu kauneus (Bazar, suom. Kristiina Vaara), syyskuu

Kirottu kauneus -kansikuva

"19-vuotiaan moldovalaisen Inesan vankila on lasvegasilainen loistohotelli. – – Cecilia Samartinin Kirottu kauneus on kertomus ystävyydestä, toivosta ja selviämisestä. Se pakottaa ahmimaan sivuja kuin hyytävä jännäri ja johdattaa syvälle ihmiskaupan syövereihin kuin terävä dokumentti."

 

Peter Sandström: Äiti marraskuu (S&S, suom. Outi Menna), elokuu

Äiti marraskuu -kansikuva

"Kahdeksaan pohdintoon jakautuvassa, episodimaisessa kirjassa seurataan Peter-nimisen kirjailijan tasaista elämää ja hänen elämänsä tärkeitä naisia: keskiössä on äiti, mutta tavataan myös sisko, vaimo ja tytär."

 

Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa (Gummerus, suom. Kristiina Drews), elokuu

Joka veljeään vihaa -kansikuva

"Kamila Shamsien Women's Prize for Fictionin vuonna 2018 voittanut ja Booker- ja Costa-ehdokkaana ollut romaani on ravisuttava kertomus yhteisön, rakkauden ja uskon välisestä konfliktista sekä muslimiperheiden elämästä terrorismin varjossa."

 

Jelena Tsizova: Naisten aika (Into, suom. Kirsti Era), elokuu

Naisten aika -kansikuva

"Naisten aika on Jelena Tsizovan viides ja merkittävin teos. Se kuvaa äitien, isoäitien, tätien ja tytärten kokemuksia ja salaista vastarintaa. Kirja on voittanut venäläisen Bookerpalkinnon, käännetty usealle kielelle ja sovitettu teatteriesitykseksi."

 

Dekkarit ja jännitys

 

Karen Cleveland: Koko totuus (Gummerus, suom. Maija Kauhanen), syyskuu

Koko totuus -kansikuva

"Vivian Miller on vastavakoiluun erikoistunut CIA:n tutkija, jonka tehtävänä on paljastaa näennäisen tavallista amerikkalaisarkea eläviä venäläisagentteja. – – Muutama klikkaus ja avattu tiedostokansio myöhemmin hän tuijottaa oman aviomiehensä kuvaa. Työssään Vivian on aina ollut tarkkanäköinen, mutta onko hän ollut omalle liitolleen sokea?"

 

Ryan Gattis: Ei menetettävää (Like, suom. Elina Koskelin), elokuu

Ei menetettävää -kansikuva

"Nopeatempoinen trilleri Vihan katujen kirjoittajalta. Entinen narkkari, kassakaappispesialisti Ricky 'Aave' Mendoza on päättänyt pysyä kaidalla tiellä. Hän työskentelee valtiolle, kun vastaan tulee tilaisuus auttaa hänen elämänsä tärkeintä ihmistä."

 

Ansu Kivekäs: Korson nuoret kriminaalit (Crime Time), elokuu

Korson nuoret kriminaalit -kansikuva

"Korson konnat on dokumentaarinen haastatteluromaani korsolaisesta nuorisojoukosta, joka hankki elantonsa viinan ammattimaisella trokaamisella, kiristyksellä, varkauksilla, petoksilla, parituksellakin 1960- ja 70-luvuilla. – – Korson konnat on samalla kuvaus sodan jälkeisestä Suomesta, uuden nuorisokulttuurin syntyajoista, vanhojen hierarkioiden murenemisesta."

 

Volker Kutscher: Babylon Berlin (Bazar, suom. Heli Naski), syyskuu

Babylon Berlin -kansikuva

"Berliini vuonna 1929: Sykkivän suurkaupungin ihmiset elävät uudenlaisen vapauden aikakautta, jossa moraalisäännöillä on vain vähän sijaa. – – Kun Spreejoesta löydetään tunnistamaton, kuoliaaksi kidutetun miehen ruumis, komisario Gereon Rath värvätään murharyhmän tutkimuksiin."

 

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo (Atena), lokakuu

"Moskovan rauhan rajalinja, huhtikuu 1940. Rajalta kaapataan Neuvostoliiton puolelle Päämajan valvontaosaston kapteeni, ja etsiväkomisariot Salomon Eckert ja Jussi Kähönen määrätään selvittämään työtoverinsa kohtaloa. – – Karelia Noir -trilogian päätösosassa liikutaan sodan kuohuista vaaran vuosiin."

 

Mari Pyy: Minä katoan (Into), syyskuu

Minä katoan -kansikuva

"Psykologi ja entinen rauhanturvaaja Sandra Mattsson saa vihjeen äitinsä vuosikymmenten takaisesta murhasta. Ruumis löytyi Egyptin autiomaasta, mutta syyllinen ei koskaan selvinnyt. Sandra lähtee Aleksandriaan tapaamaan äidin muslimiksi kääntynyttä ystävää Rosea."

 

Leila Slimani: Kehtolaulu (WSOY, suom. Lotta Toivanen), elokuu

Kehtolaulu-kansikuva

"Kun Myriam haluaa palata töihin äitiyslomalta, hän joutuu miehensä Paulin kanssa etsimään hoitajan kahdelle pienelle lapselleen. Louise on paljon enemmän kuin he uskalsivat toivoa – – Pinnan alla kuitenkin kytee. Pariisilainen perheidylli sokerisine leivonnaisineen ja karuselliajeluineen asettuu taustaksi nöyryytykselle, raivolle ja väkivallalle."

 

C. J. Tudor: Liitu-ukko (WSOY, Raimo Salminen), elokuu

Liitu-ukko -kansikuva

"On vuosi 1986. Eddie ja hänen kaverinsa ovat kaksitoistavuotiaita. Liitu-ukot ovat heidän salainen koodinsa: he jättävät toisilleen viesteinä pieniä liitu-ukkopiirroksia, joiden merkityksen vain he tietävät. Mutta sitten salaperäinen liitumies johdattaa heidät suoraan paikalle missä silvottu ruumis lojuu - eikä mikään enää ole ennallaan."

 

Antti Tuomainen: Pikku Siperia (Like), syyskuu

"Mies autossaan kiitää synkissä aikeissa lumisen Hurmevaaran syrjäisellä tiellä, kun taivas valaistuu ja autoon jysähtää arvokkaaksi osoittautuva meteoriitti. – – Pikku Siperia on rikosromaani ja mustaakin mustempi komedia uskosta ja epäuskosta, inhimillisistä pyrkimyksistä ja ihmistä suuremmista kysymyksistä."

 

Arttu Tuominen: Leipuri (Myllylahti), syyskuu

Leipuri-kansikuva

"Labyrintti-dekkarisarjan odotettu päätösosa on henkeäsalpaava tarina murhatutkinnasta, joka saa Janne Rautakorven ja Liisa Sarasojan katsomaan pahuutta silmiin - liian läheltä. – – Porin poliisin väkivaltayksikön pitkäaikainen esimies, jo eläkkeelle jäänyt Eero Kataja löydetään kotoaan raa'asti surmattuna. Keittiön seinältä löytyy lastenloru, joka viittaa vuosituhannen alun niin kutsuttuihin Leipuri-murhiin."

 

Spekulatiivinen fiktio

 

Marko Hautala: Leväluhta (Tammi), syyskuu

Leväluhta-kansikuva

"Kauhuromaani suolla sijaitsevasta kalmistosta, joka houkuttelee ihmisiä oudolla tavalla luokseen. – – Meeri palaa lapsuudenkotiinsa vuosien jälkeen. Keskellä puimattomia peltoja seisova talo on pysynyt entisellään, mutta kaikki sen sisällä on muuttunut – –"

 

Saara Henriksson: Avaruusajan unelmia (Osuuskumma), lokakuu

Avaruusajan unelmia

"Kokoelmassa 'Avaruusajan unelmia' scifinovellien psykologinen kerronta ei rakennu yksin yllätyksen vaan tunnelman sekä sisäisten merkitysten varaan. Novelleissa siemenkota kulkeutuu tuulessa yllättäviin paikkoihin ja musiikki on heijastuma kaukaisesta paikasta."

 

Sarjakuvat

 

Arto Nyyssönen: Mamoud (Arktinen Banaani), elokuu

Mamoud-kansikuva

"Erittäin ajankohtainen ja tiukasti suomalaisen yhteiskunnan arjessa kiinni oleva Mamoud on sarjakuvaa maahanmuuttokeskustelusta sekä kansalaisten asenteista yleensä. Aikoinaan Suomeen muuttanut Mamoud toimii kebab-pizzerian isäntänä. Hänen ja muiden maahanmuuttajien kautta sarjassa ravistellaan Suomen nykytilannetta – –"

 

Kati Rapia & Juha Hurme: Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki (Teos), syyskuu

"Suomen ensimmäinen tähtitieteilijä Sigfrid Aronius Forsius (s. 1560) ei ollut mikään tavallinen tiedemies. Forsius sai oman lukunsa Juha Hurmeen Niemi-romaanissa, mutta nyt Forsiuksen tarina nähdään hullun hienon road trip -sarjakuvaromaanin muodossa."

 

Tietokirjat

 

Svetlana Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu (Tammi, suom. Vappu Orlov), heinäkuu

Neuvostoihmisen loppu -kansikuva

"Teoksessa Neuvostoihmisen loppu nobelisti Svetlana Aleksijevitš kuvaa tarkkanäköisesti kommunismin tuhon. Siinä tavalliset venäläiset kertovat, millaista elämä oli Neuvostoliiton sortuessa ja millaista on elää jättiläisen raunioista syntyneellä Venäjällä."

 

Jorge Luis Borges: Omaelämäkerta (Aviador, suom. Pentti Saaritsa), syyskuu

"Jorge Luis Borgesin (1899-1986) Omaelämäkerta on kirjailijaelämäkertojen suomennosten merkkiteoksia. Borgesin tyyli on mutkaton, älyllinen ja täynnä hänelle ominaista hienovaraista huumoria."

 

Rutger Bregman: Ilmaista rahaa kaikille (Atena, suom. Mari Janatuinen), elokuu

Ilmaista rahaa kaikille -kansikuva

"Vallankumouksellisessa teoksessaan Ilmaista rahaa kaikille Rutger Bregman esittää ratkaisuja maailman suurimmille ongelmille. – – Bregman uhmaa normaalia jakoa poliittisesti oikeaan ja vasempaan laitaan esitellessään ideoita, joiden aika on viimein tullut."

 

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta (Bazar, suom. Jaana Iso-Markku), elokuu

21 oppituntia -kansikuva

"21 oppituntia maailman tilasta tarttuu Hararin jo tutuksi tulleella tyylillä kiinni maailman tämän hetken suurimpiin ongelmiin. Kirjassa pohditaan, mitä syvempää merkitystä nykyhetken tapahtumilla on ja mitä me voimme yksilöinä tehdä selvitäksemme jatkuvista, tasapainoamme horjuttavista muutoksista."

 

Anna Kortelainen: Hyvä Sara! (Gummerus), syyskuu

Hyvä Sara -kansikuva

"Sara Hildén (1905-1993) oli keräilijä-mesenaatti ja menestynyt vaatealan yrittäjä - naisjohtaja patruunoiden aikakaudella. – – Hildéniä on tapana luonnehtia tiukaksi ja kovapintaiseksi naiseksi. Anna Kortelainen löytää kuitenkin karun pinnan alta myös yksinäisen tytön, säihkyväsilmäisen sinkkunaisen ja iättömän taiteenrakastajan."

 

Ulla Koskinen: Suomessa selviytymisen historiaa (Into), syyskuu

Suomessa selviytymisen historiaa -kansikuva

"Elämäämme nykyisin helpottavat keksinnöt ja palvelut eivät ole olleet aina olemassa. Päinvastoin, esivanhempamme ovat eläneet kovissa, jopa mahdottomilta vaikuttavissa oloissa ankaran luonnon, nälän ja tautien keskellä. Kirja herättää ajatuksia siitä, millaisia selviytymistaidon ammattilaisia suomalaiset ovat historian saatossa olleet."

 

David Lynch & Kristine MacKenna: Tilaa unelmoida (Like, suom. Ari Väntänen ja Elina Koskelin), lokakuu

Tilaa unelmoida -kansikuva

"Elämäkerta- ja muistelmateoksessa nykyelokuvan omaääninen visionääri David Lynch kertoo elämästään, taiteestaan ja ihmissuhteistaan. Elefanttimiehen, Blue Velvetin ja Twin Peaksin luoneen taiteilijan värikästä ja vaiherikasta uraa valottavat laajat työtoverien, ystävien ja perheenjäsenten haastattelut."

 

Michelle Obama: Minun tarinani (Otava, suom. Ilkka Rekiaro), marraskuu

Minun tarinani -kansikuva

"Pohdiskelevissa ja kiehtovissa muistelmissaan Michelle Obama avaa elämäänsä ja kertoo kehityksestään: lapsuudesta Chicagon eteläosassa, työskentelystään johtotehtävissä ja tasapainoilusta äitiyden ja työn asettamien vaatimusten välillä sekä vuosista maailman kuuluisimmassa talossa."

 

Ville-Juhani Sutinen: Kadotettu sukupolvi (Avain), lokakuu

"Maailmansotien välisinä hulluina vuosina muun muassa Ernest Hemingway ja Djuna Barnes rantautuivat satojen nuorten amerikkalaisten lailla vapaamieliseen Pariisiin. – – Kadotettu sukupolvi kertoo liikkeen tarinan ja katsoo myös sen legendojen taakse."

 

Juha Valste: Evoluutio (SKS), lokakuu

Evoluutio

"Evoluutio - miten lajit kehittyvät? päivittää tietomme evoluutiosta nykyaikaan. Nykytietämys evoluutiosta eroaa joissakin suhteissa selvästi vain muutama vuosikymmen sitten vallinneista käsityksistä. – – Juha Valsteen uusin teos on suunnattu jokaiselle evoluutioajatuksesta kiinnostuneelle."

 

Listauksen koonnut kustantajien katalogien perusteella:
Tuomas Aitonurmi
Informaatikko ja toimittaja
Kirjasampo