Sarjakuva-Finlandia 2020 Ulla Donnerille

Ajankohtaista
20.3.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tampere Kuplii ry:n perustaman Sarjakuva-Finlandian saa vuonna 2020 Ulla Donner sarjakuva-albumistaan Skiten / Sontaa (Schildts & Söderströms / S&S 2019, suom. Sinna Virtanen). Palkinnonsaajan valitsi Aulikki Oksanen.

Oksanen perusteli valintaansa:

"Ulla Donnerin 'Sontaa' on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri. Vaikka 'Siperian tundra sulaa' sen alussa vain puhekuplassa, nousee teoksen tärkeimmäksi aiheeksi hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat.Donnerin piirrosviiva on hauska ja kekseliäs. Se poimii hiplaavat sormet ja naisen kiukun, ikkunoitten avokadovauvat ja seksileikkien surreaalit mylläkät. Myös kielelliset koukut, puheet ja pohdinnat kuulostavat aidoilta ja ajankohtaisilta, mistä teoksen suomentaja Sinna Virtanen ansaitsee ylimääräiset kiitokset.Taitavasti, lähes kavalasti Donner sirottelee kuviinsa pikku kuoriaisia, ensin olkapäille ja kahvikuppeihin, kunnes niistä huomaamatta kasvaa kaiken täyttävä, röyhkeä profetia. Tarina etenee kuitenkin vailla saarnoja. Sen näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto, jossa lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen."

Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5000 euroa. Vuonna 2020 ehdolla oli 57 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia päätuomareiden puntaroitaviksi.

Lisätietoja:
Sarjakuva-Finlandia
Kirjasampo: Sarjakuva-Finlandian ehdokkaat 2020

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo


Tekijän kuva: Helen Korpak / Schildts & Söderströms