Savonia-palkinto Sirpa Kähköselle

Ajankohtaista
10.12.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kuopion kaupungin jakama Savonia-palkinto annetaan tunnustuksena savolaiselle kirjailijalle edellisten 12 kuukauden aikana julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Tänä vuonna palkinnon saa Sirpa Kähkönen romaanistaan Vihreä sali (Otava 2021). Voittanut teos on Kähkösen Kuopio-sarjan kymmenes teos. Sarjan ensimmäinen osa Mustat morsiamet (Otava 1998) palkittiin myös aikanaan Savonialla.

Savonia-raati perusteli valintaansa seuraavasti: 
”Vihreä sali on Kähkösen Kuopio-sarjan kiehtova jatko-osa. Sen keskiössä on kolmen 17-vuotiaan nuoren kasvutarina maailmassa, jossa perheen häpeä on osattava kätkeä ja vastuunsa on kannettava kuin aikuiset. Kirja kulkee onnistuneesti halki ajan ja paikan, 1960-luvun Kuopiosta Leningradiin, sieltä 1910-luvun Pietariin, Terijoelle ja takaisin Kuopioon.  Ajan, paikan ja tunnelmien kuvaukset ovat loisteliaita. Vihreä sali on tyyliltään uutta Kähköstä. Hänen jo ennestään upea tekstinsä on Vihreässä salissa hioutunut huippuunsa.”

Palkinnonsaajaksi oli ehdolla tänä vuonna kuusi teosta, joihin voi tutustua Kirjasammon hyllyssä. Palkinnon arvo on 12 000 euroa.

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa:
Kuopion kaupunki - Savonia-palkinto


Kirjailijakuva: Jonne Räsänen/ Otava 2019