Kirjailijakettu 2020 Siri Kolulle

Sivupiiri
12.8.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Vuoden 2020 Kirjailijakettu annetaan kirjailija Siri Kolulle.

Palkintotiedotteesta:
"Siri Kolu ponnahti Suomen kirjallisuuden taivaalle kymmenen vuotta sitten. Me Rosvolat voitti Otavan ja Kinoproductionin järjestämän lastenromaani- ja elokuvakäsikirjoituskilpailun syksyllä 2009. Teos ilmestyi seuraavana keväänä ja on sen jälkeen jatkanut voittokulkuaan. Kirja sai vuonna 2010 Finlandia Junior-palkinnon. Vuonna 2012 Kolu palkittiin Kaarina Helakisa –palkinnolla ja vuonna 2013 Väinö Riikkilä -seuran Laivakello-palkinnolla. Nuorisokirjailijoiden jakama Topelius-palkinto oli vuorossa 2017. Palkintojen nimissä vilahtaa koko Suomen lasten- ja nuortenkirjallisuuden historia. Ja siihen jatkumoon Siri Kolu istuu erinomaisesti.


Siri Kolu on kirjoittanut ensimmäisen Me Rosvolat –kirjan jälkeen kuusi lisää. Viimeisimmässä Tarinataistelussa rosvot kilpailevat tarinnan kerronnan taidosta: kuka kertoo parhaan rosvotarinan. Kolun seuraava luomus oli Taika Taksinen, lähiönoita. Kirjassa lapset jäljittävät lähiönoitaa, joka voi vaania missä kadunkulmassa tahansa. Varokaa etenkin punatukkaisia ja värikkäitä korkokenkäisiä naisia! Uusimassa kirjasarjassa Villitalo talo lähtee lentoon. Ja mitä sitten tapahtuu, saatte kyllä lukea itse. Kolun nimeen on yhdistetty Astrid Lindgren, ja lähiönoita nostaa helposti mieleen Roald Dahlin lastenkirjat. Heitä molempia voidaan pitää maailman parhaina lastenkirjailijoina. Kolu astelee samaa ehdottomasti lapsen puolella olevaa tarinapolkua. Kolun kirjoja on käännetty saksaksi, ranskaksi, viroksi ja ruotsiksi.


Siri Kolu on dramaturgi ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hän on Vantaan sanataidekoulun rehtori ja on kiertänyt Lukuinto-lähettiläänä kouluja."

Kirjailijakettu -palkinto on julkistettu vuodesta 2014 lähtien Tove Janssonin syntymäpäivänä 9. elokuuta. Arvon ja nimen lisäksi palkintoon kuuluu Lukukettu-pehmoeläin. Pehmokettu on rantasalmelaisen Marja-Riitta Kainulaisen luoma hahmo, jota on innoittanut juvalaisen Mikko Matikaisen piirtämä kettutunnus. 

Lukuketun Kirjailijakettu annetaan vuosittain kirjailijalle, joka on innoittanut lapsia ja nuoria lukemaan ja käyttämään rakasta äidinkieltämme. Kirjailijaketun käyttämä suomen kieli on selvää, hyvin lukeutuvaa ja saa lukijan hykertelemään. Hänen tarinansa saa lapset ja aikuiset nauramaan tai itkemään tai nauttimaan jännityksestä. Kettukirjailijan kirjoihin lapset ja nuoret tarttuvat halullisesti ja niitä Lukuketun lobbaajat esittelevät yhtä innokkaasti satoja kertoja. Kirjailijaketun teokset kestävät käyttöä ja aikaa. Kirjailijakettujen teosten laatu punnitaan sydämissä ja lasten lukutulokset näkyvät tulevaisuuden kansainvälisissä mittareissa ja menestyksissä.

Lukukettu on eteläsavolaisten kettukirjastojen Toenperän Juvan, Joroisten ja Rantasalmen sekä Sulkavan kirjaston lukudiplomi alakouluille. Sen yhteydessä jaetaan Kirjailijakettua.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Toenperä: Kirjailijakettu 2020 Siri Kolulle