Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto 2020 Anja Portinille

Sivupiiri
25.11.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2020 on voittanut Anja Portin teoksellaan Radio Popov. Voittajan valitsi näyttelijä Christoffer Strandberg.

Strandberg kertoo, että teosta luki kolme Christofferia samaan aikaan: "Ensimmäinen Christoffer oli se poika, joka olin noin 9-vuotiaana. Hän koki tämän kirjan suurena, ajatuksia herättävänä seikkailuna. Toinen Christoffer on se mies, joka olen juuri nyt. Hän näki Radio Popovin yhteiskunnalliset kerrokset, sen taitavan kerronnan sekä elämän komedian ja tragedian värit. Kolmas Christoffer oli se isä, joka toivon mukaan joskus olen. Isä, joka nauraen ja ajatuksella lukee tätä kirjaa oman lapsensa kanssa. Hän miettii lukiessaan, kuinka kukaan voisi ikinä jättää lastaan heitteille, ja samalla tiedostaa, että perheitä särkyy eri syistä koko ajan."

Kirjeessään voittajalle Stranberg toteaa:

"Olen aina ollut sitä mieltä, että hyvä lasten- tai nuortenkirja on sellainen, johon voi palata läpi elämän löytääkseen uusia ulottuvuuksia ja todetakseen, että tässä on oltu asioiden ytimessä koko ajan. Tämä on sellainen kirja." 
 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon jakaa Suomen Kirjasäätiö ja se on arvoltaan 30 000 euroa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Lukijoiden suosikki -äänestyksen tänä vuonna voitti Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kuvakirja Tatu ja Patu - kovaa menoa kiskoilla.

 

Lisätietoja:

Kirjasäätiö: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto

Kirjasampo.fi/sivupiiri: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2020
 

Henriika Tulivirta / Sivupiiri