Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2022

Sivupiiri
8.11.2022

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2022 on julkistettu. Valitsijalautakunnan muodostivat FT, yliopistonlehtori Sirke Happonen (puheenjohtaja), suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Mari Uusitalo sekä Pikku-Finlandia-voittaja, opiskelija Pyry Vaismaa.
 
Ehdokkaat ja raadin perustelut:
 
Katja Bargum, kuvitus Jenny Lucander: Myrornas rekordbok / Muurahaisten ennätyskirja (Förlaget / Teos, suomentaja Veera Antsalo
 
"Yliveto tietokirja johdattaa lukijan muurahaisten maailmaan ja tarjoaa ihmeteltävää jokaisella sivulla. Kirjan teksti ja kuvitus sekä kohottavat että terävöittävät toisiaan ja rakentavat yhdessä tuumin riemukkaan, havainnollisen kokonaisuuden. Mahtava muurahaishuumori sekä osuvat esimerkit saavat tuntemaan todellista oppimisen ja löytämisen iloa."
 
 
"Maagista realismia sisältävä romaani vie paikkoihin ja tunnelmiin, joissa väreilee jotain harvinaista ja hienoa. Lukija tempautuu katsomaan maailmaa kertojan ja keskushenkilöiden silmin, ja fantasian ja toden välille syntyy kiehtovia yhteyksiä. Kerrontaa siivittävät kaunis kieli, yllätykselliset siirtymät ja huumori. Yhtä runsas ja omaleimainen on kirjan kuvitus, joka lennättää lukijan miljöisiin, joista ei halua irrota."
 
 
"Arkinen aamupuuro saa yhä hämmästyttävämpiä merkityksiä kuvakirjassa, jossa sivunkääntämisen draama toimii. Kuvan ja sanan dialogi kulkee luontevasti aukeamilla, joissa visuaaliskerronnallisesti mahdottomalta vaikuttava elementti - puuro - muuntuu päähenkilön edessä milloin suurlähettilääksi, milloin osaksi taidenäyttelyä tai arkeologista aarteistoa. Liekö puuroa koskaan kuvattu näin vivahteikkaasti?"
 
 
"Saturomaanin perinnettä uudistava teos puhuu luonnonsuojelun, eläinten oikeuksien ja mielikuvituksen puolesta. Yhtä tärkeää kuin pitää huolta luonnosta ja eläimistä, on pitää huolta taikuuden, ihmeiden ja satuolentojen maailmasta. Hiisien, peikkojen ja keijujen hahmot, tavat ja asuinpaikat on kuvitettu kauniisti ja yksityiskohtaisesti. Jokaisen kuvan ääressä tekee mieli viipyä, mutta myös tarinan lukemista on pakko jatkaa."
 
 
"Romaani kuvaa vangitsevalla tavalla todellisuuden sattumanvaraisuutta sekä sitä, kuinka vääjäämättömästi yksittäisten nuorten elämät kietoutuvat ja vaikuttavat toisiinsa. Se haastaa lukijan mukaan armottomaan peliin, jossa asioiden suhteet on selvitettävä pala kerrallaan, eri näkökulmia, havaintoja ja mahdollisuuksia yhdistäen. Kokonaisuudessaan teos on taitavasti rakennettu ja sen kerronta häikäisevän hallittua."
 
 
"Uskottava nuortenromaani kertoo ystävyydestä, kasvamisesta ja suuresta elämännälästä. Kirjoittaja kuvaa tarkkanäköisesti ja hauskasti teini-ikäisten elämää nimettömässä pikkukaupungissa, jonka rajat päähenkilöt haluavat ylittää. Teos näyttää, miltä tuntuu haluta valtavan paljon, vaikkei ole aivan varma, mitä haluaa."
 
 
 
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. 
Palkinnon arvo on 30 000 euroa ja sitä on jaettu vuodesta 1997. Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan valitsee näyttelijä, juontaja ja luokanopettaja Ernest Lawson. 
 
Lukijat voivat äänestää suosikkiaan 27.11. saakka. Lukijoiden suosikit julkistetaan Finlandia-palkintotilaisuudessa 30.11.
 
Lisätietoja:
 
Henriika Tulivirta / Sivupiiri