Lasten- ja nuortenkirjauutuuksia - syksy 2021

Sivupiiri
20.7.2021

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Otanta kaunokirjallisuuden lasten- ja nuortenkirjauutuuksista on poimittu syksyn 2021 kirjakatalogeista. Kuvailutekstit on laadittu kustantajien esittelytekstien pohjalta. Kirjat on listattu tekijän mukaan aakkosiin: ensin lastenkirjat, sitten nuortenkirjat. Lukuiloa!
 

Lastenkirjallisuus
 

Aakko, Emilia, kuvitus Veera Aro: Kaiho-kotitonttu ja kadonneet kärsiväiset (Kumma), lokakuu

Kaiho-kotitontun tehtävänä on pysyä näkymättömissä ja pitää silmällä arkkuun suljettuja murheita, eli kärsiväisiä. Kun murheet pääsevät karkaamaan, riittää Kaiholla tekemistä...
Kaiho-kotitonttu ja karanneet kärsiväiset on eloisa kirja, josta ei puutu seikkailumieltä ja hauskoja sattumuksia. Kommellusten keskellä teos kertoo myös tarinan siitä, mitä tapahtuu, kun perheen aikuinen masentuu.

 

Aho, Elisabet: Peikkokallion salaisuus (Myllylahti), syyskuu

Vappu ja Annika lähtevät syyslomalla Vapun mummon ja ukin mökille. Mökin takana on tiheä metsä, jonne Vappu heti sieniretkellä eksyy. Peikkokallion salaisuus on jännittävä ja lämminhenkinen lastenromaani ystävyydestä, auttamisesta ja talven lumosta. Metsään kätkeytyvä mysteeri opettaa monta uutta asiaa. 

 

Bright, Rachel, kuvitus Jim Field: Lisää, sanoi valas (Mäkelä, suom. Katariina Kallio), elokuu

 

Elipä kerran syvissä vesissä valtava valas. Sitä vaivasi kova halu saada aina jotakin enemmän, uutta ja parempaa. Il­lat se kiillotti aarteitaan, mutta jostain syystä ne eivät aa­mulla enää hohtaneetkaan. 
Liikuttava tarina onnellisuudesta, oivalluksesta ja ystävien merkityksestä.
 
Ertimo, Laura ja Mari Ahokoivu: Aika matka! - Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (Into), lokakuu
 
 
Ystävykset Lotta ja Kasper hyppäävät aikakapseliin ja lähtevät uskomattomalle matkalle menneisyyteen. Aika matka! valottaa luontokadon arvoitusta kivihiilikaudelta tähän päivään. Samalla raottuu myös ratkaisujen verho. Kirja tiivistää isotkin asiat ymmärrettävästi ja hauskasti kaikille tiedonjanoisille lapsille ja nuorille.
 

Frantz, Eva, kuvitus Elin Sandström: Ruukin salaisuus (S&S, suom. Anu Koivunen), lokakuu

 

 
Pimeänä joulukuun iltana 12-vuotias Flora lähtee merelle äitinsä kanssa. Äiti ja Flora vuokraavat puiston laidalla olevan talon Fridolf-nimiseltä omalaatuiselta, mutta kiltinoloiselta sedältä. Keskellä puistoa on hylätty kartano. Mutta onko kartano todella hylätty? Miksi Flora kuulee kavioiden kopsetta öisin, vaikka hevosia ei näy mailla halmeilla? Kuka jättää vanhan jouluseimen hahmoja ympäri puistoa? Ja kuka on Egon, joka toisinaan ilmestyy puistoon ja tuntuu haluavan Floran ystäväksi? Flora alkaa selvittää mysteeriä ja ymmärtää pian, että hänellä on aikaa vain jouluun asti...
 
Gorelik, Katerina: Herra Kontiaisen aarrejahti (Kumma, suom. Noora Niemelä), syyskuu
 

 

Kun herra Kontiainen eräänä iltana kuuntelee tarinaa kiehtovasta aarrejahdista, uteliaan otuksen mielenkiinto herää oitis. Mikä oikein on tämä mystinen aarre, jonka kaikki haluavat löytää? Tästä on otettava selvää! Herra Kontiaisen aarrejahti on hurmaava kirja ikioman aarteen etsimisestä ja itselle tärkeiden asioiden oivaltamisesta. 
 

Gorman, Amanda, kuvitus Loren Long: Muutos nousee ja soi (Tammi, suom. Laura Eklund Nhaga ja Aura Nurmi), syyskuu

 

 

Riimirunon muotoon kirjoitettu kuvakirja painottaa, että jokaisella on mahdollisuus muuttaa maailmaa, omaa yhteisöään ja itseään. Se on väkevä kutsu meistä jokaiselle – auttamaan kanssaihmisiä hädässä, pitämään huolta ympäristöstä ja rakentamaan korkeampien muurien sijasta siltoja.

 

Hurme, Vuokko, kuvitus Noora Katto: Hirveä Nälkä (Into), elokuu

 

 

Viimalle ei ruoka maita, vaikka vatsassa asuu hirviö, jonka nimi on Nälkä. Onneksi isi on löperö ja äiti osaa neuvotella. Isosisarus Tinttikin keksii niin hyviä leikkejä, ettei Viima edes muista pikku hirviötään – ei ainakaan vielä aamupäivällä… Hirveä Nälkä on ehdoton ääneen luettava kirja kaikille pikku ronkeleille.
 
Hytönen, Ville: Kiukkumielen ihmeellinen satukirja (Kumma), elokuu
 
 
Kiukkumieli ei millään malttaisi lopettaa jännittäviä leikkejään ja rauhoittua sänkyyn. Kenkälaatikossa asuva Herra Hömelö on juuttunut kotiinsa, ja pölynimurikauppias Lierukainen täytyy pelastaa maton alta. Mutta kun Kiukkumieli kuulee, että äiti aikoo kertoa satuja, joissa Herra Hömelö ja Lierukainenkin seikkailevat, Kiukkumieli on valmiina kuuntelemaan. Valloittava ja riemukas satukirja kätkee sisälleen toinen toistaan sympaattisempia ja hullumpia tarinoita Kiukkumielen kaupungin asukkaista.
 
Isoäitien iltasadut, kuvitus Paula Mela (Otava), syyskuu
 
 
Iki-ihanaa iltalukemista! Kauniisti kuvitettu valikoima suomalaisten isoäitien suosikkisatuja. Adalminan helmi, Ruma ankanpoikanen, Saapasjalkakissa… Kaksikymmentä isoäitiä on valinnut kirjaan mielisatunsa. Valitsijoina on monenlaisia isoäitejä eri puolilta Suomea. Heihin lukeutuvat Eila Roine, Tarja Halonen, Kirsti Manninen ja Seela Sella.
 

Jaatinen, Sanna (toim.), kuvitus Johanna Lumme: Tähtiviltti (Otava), syyskuu

 

 

Raikkaasti toteutetussa antologiassa Topelius kohtaa Mariskan, tutut klassikot ja kansanrunot saavat rinnalleen tuoreinta lastenlyriikkaa. Kirjassa on yli 630 suomalaista runoa yli sadalta kirjailijalta: sormileikkejä ja vauvaräppiä, eläinrallatuksia, rakkausriimejä, numeroloruja, aaveaakkosia ja luurankopolkkaa.

 

James, Anna: Tilly ja kirjamatkaajat (HarperCollins Nordic, suom. Marja Helanen), elokuu

 

 

Yksitoistavuotias Tilly on asunut isovanhempiensa kirjakaupan yläpuolella siitä lähtien, kun hänen äitinsä katosi mystisesti pian Tillyn syntymän jälkeen. Kun Tillyn suosikkihahmot Vihervaaran Anna ja Ihmemaan Liisa ilmestyvät kauppaan, Tillyn rakastamat kirjaseikkailut alkavat maistua todelta. Hän seuraa Annaa ja Liisaa jännittäviin maailmoihin ja oppii kyvyn kulkea kirjaan kuin kirjaan. Tillyn uusi taito saattaa olla hyödyksi, kun hän yrittää ratkaista vuosia vanhan mysteerin. Mitä tapahtui hänen äidilleen? Vaara vaanii kuitenkin jo seuraavalla sivulla...
 
 

Katajavuori, Riina, kuvitus Martin Baltscheit: Oravien sota (Tammi), syyskuu

 

 

Vaikuttava ja viisas kuvakirja Suomen vuoden 1918 tapahtumista. Oravaveljekset Valtteri ja Pekka asuvat naapuripuissa. Isoveli Valtterin puussa on paljon käpyjä, mutta pikkuveli Pekan puu antaa vähemmän satoa. Kun ankara talvi koittaa, Valtterilla ja hänen ystävillään on lokoisat oltavat, mutta Pekalta loppuu ruoka. Silloin veljesten välille puhkeaa iso riita. Kirja avaa mahdollisuuden joko lukea tarinaa puhtaasti faabelina tai käsitellä sen kautta sisällissotaa lapsen kanssa.
 
Kettunen, Edu: Elppu matkalla kotiin (Minerva), syyskuu
 
 
Tarina neuvokkaan Elppu-koiran seikkailuista. Elppu, Siiri ja Pentti ovat lomalla Senegalissa. Mukavaa on, mutta kotiin lähtiessä tapahtuu kauhea kömmähdys. Elpun kuljetuslaatikko putoaa matkatavarakärrystä lentokentälle, eikä kukaan huomaa tapahtunutta. Lentokone menee menojaan, ja Elppu on yhtäkkiä ypöyksin ulkomailla. Siitä alkaa pitkä ja monimutkainen kotimatka.
 

Kunnas, Mauri: Kuka kaappasi auringon (Otava), syyskuu 

 

 

Väinölässä nautitaan kultaisen auringon loisteesta ja puhtaasta luonnosta. Mutta Pohjolan loputtoman ahne Louhi keksii: entäpä jos auringon takoisikin kultakolikoiksi? Louhi vangitsee auringon luolaan, ja Väinölään tulee pimeää ja kylmää. Pohjolassa sen sijaan on niin kuuma, että vesi kiehuu saaveissa. Mutta auringolla on voimaa, jolle Louhikaan ei voi mitään. Lopulta ahneinkin ymmärtää, mikä elämässä on kultakolikoita tärkeämpää.

 

Laiho, Kimmo, Jaakko Manninen ja Timo Snellman: Bex ja luovuuden lähde (Otava), lokakuu

 

 

Kaverukset Leksi ja Lili tylsistyvät kesäloman viimeisenä päivänä. Kun ei tapahdu mitään, voi tapahtua mitä vain! Ennennäkemätön kuvakirja pienille ja isoillekin riiminrustaajille tempaisee räjähtävällä voimalla mukaansa leikkimään sanoilla.

 

Lehmusvesi, Jussi, kuvitus Christer Nuutinen: Arianan aikamatkat - Robin Hoodin jäätävä pläts (Otava), syyskuu

 

 

Zäläng! Yhdessä sekunnissa Ariana on jossain keskiaikaisessa hevontuuttulassa, Sherwoodin metsässä. Se on supernolon iskän syytä. Mistä Ariana olisi voinut tietää, ettei isän työhuoneessa lojunut outo esine ollut hänelle ostettu 12-vuotislahja, vaan avain toiseen todellisuuteen! Pöpelikössä Arianaa vaanii jousimiesjoukko, ja pian tyttö on vankityrmässä ja virtuaaliavain Nottinghamin inhan seriffin hallussa. Miten tapahtumiin liittyy taru jousipyssysankari Robin Hoodista? Entä miten päästä kotiin? Apua!

 

Lipasti, Roope: Rudolf Rosvo ja hirveä suku (Gummerus), heinäkuu

 

 

Rudolf Rosvo on hirmuinen ryöväri jo ties kuinka monennessa polvessa. Tai melkein. Oikeastaan hän ei ole ollenkaan hirmuinen, vaan pieni poika, joka rakastaa lukemista ja sellon soittamista ja haaveilee pääsevänsä kouluun kuten muutkin lapset. Rudolf alkaa kehitellä suunnitelmaa, jonka avulla ryöväilyn saisi loppumaan. Tehtävä kysyy nokkeluutta ja nopeutta. Lisäksi Rudolf päättää palauttaa äitinsä ja isoäitinsä varastamat tavarat oikeille omistajilleen. 
 

Lish, Mikki ja Kelly Ngai: Taikurin kartta (Aula & Co, suom. Terhi Kuusisto), elokuu

 

 

Taikuuden talo -kirjan odotettu jatko-osa! Sisarukset Hedy ja Spencer ovat jälleen vierailulla isoisänsä taikuutta pursuavassa talossa.

He päätyvät tutkimaan salaperäisiä tunneleita talon alla ja törmäävät maanalaiseen taikuusturnaukseen Fantastikaanaan. 
Siellä he kohtaavat löytävät mystisen elollisen kartan, joka tatuoi itsensä Hedyn ihoon. Kartta vaikuttaa johdattavan Hedyä yhä syvemmälle maan alle. Hedy, Spencer ja heidän ystävänsä – mukaan lukien karhuntalja Doug ja hirvenpää Stan – pääsevät matkustamaan taianomaisen kojeen avulla maailmojen välillä. Ja niin alkaa uskomaton aarrejahti… 
 
Lukkarila, Päivi, kuvitus Milla Paloniemi: Kerrostaloponi Kemppainen (Karisto), syyskuu
 
 
Hauska ja helppolukuinen tarina erikoislaatuisen ponin ja tytön ystävyydestä.
Tokaluokkalainen Aura ei saa hankkia lemmikkieläintä, mutta eräänä päivänä hän löytää kotitalonsa porrastasanteelta ponin. Kyseessä ei olekaan ihan tavallinen poni, Kemppainen nimittäin osaa puhua ja lukeakin. Kun Aura päättää auttaa ratsastuskoululta karannutta Kemppaista, hän joutuu elämänsä suurimpaan seikkailuun!
 
Mander, Sanna: Pikku pikku noitani (S&S), lokakuu
 
 
Harri on kahdeksan ja asuu vanhempiensa luona vuoroviikoin. Hän on kiltti ja tunnollinen poika, mutta eräs asia aiheuttaa hankaluuksia. Harrilla on nimittäin parhaana kaverinaan oma pikku noita, Axe Rexona, joka haluaisi aina välillä panna ranttaliksi. Joskus tilanne vähän eskaloituu, jolloin Harri saa syyt niskoilleen. Silloin on vaikea selittää, että syynä oli pikku pikku noita, jota kukaan muu ei näe.
 
Mariska, kuvitus Reetta Niemensivu ja Aapo Ravantti: Kummat ja kammot (Tammi), syyskuu
 
Lastenrunokokoelma saa lukijan hykertelemään. Teos on täynnä noitia, mörköjä, merenneitoja, kummituksia, lohikäärmeitä ja muita ihmeellisiä otuksia – huumoria unohtamatta!
 
Marttinen, Tittamari, kuvitus Johanna Ilander: Bonussisko (Mäkelä), lokakuu
 
 
Miltä tuntuu, kun kotiin muuttaa uusi sisarus? Bonussisko ainakin laittaa kaiken mullin mallin. Yhtäkkiä ennen niin hiljainen koti on täynnä iloa, surua, kiukkua, huumoria ja rakkautta. Niitä kaikkia mahtuu perheeseen, jossa kaikki uusi on bonusta. Kuvakirja kertoo uusperheen elämästä lapsentasoisesti.
 
Mursu, Ursula, kuvitus Apila Pepita: Myrtti ja noitatukka (Kumma), elokuu
 
 
Myrtin 8-vuotissynttärireissu Riemulaiturin huvipuistoon on superhauska — kunnes kummitusjunassa vaunu rysähtää hurjaan pudotukseen. Ykskaks Myrtti löytää itsensä onton maapallon sisäpinnalta, noitien asuttamasta Kuuilmasta, joka pursuaa ihmettä, jännitystä ja taikaa!
 
Mäki, Harri István: Vampyyrikirja (Haamu), elokuu
 
 
Mitä mietit, kun ajattelet vampyyreita? Ajatteletko ylväitä ja arvokkaita olentoja, jotka hurmaavat tietämyksellään ja sivistyksellään, mutta ovatkin verenhimoisia? Sellaisiakin varmasti on, mutta ei näissä tarinoissa. Vampyyrikirja jatkaa hauskaa Hirviösatu-sarjaa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Mörkökirja, Zombikirja ja Aavekirja.
 
Obele, Saara: Pikkuisen pihan porukka (S&S), elokuu
 
 
Hyväntuulisessa pienten lasten kuvakirjassa tavataan Puistokadun pihapiirin lapset: on urhea supermies-Toni, Albaniasta muuttanut Samir, villi ja taitava Martta, Tuukka joka rakastaa kuningatar Elsaa, keppareilla ratsastava Topi ja monta muuta ihan omanlaistaan lasta, joista jokainen on rakas ja paras ihan täsmälleen sellaisena kuin on.
 
Ojala, Anu: Ryhmä Error - Kiristäjä (Otava), syyskuu
 
 
Liljan isoveli Nooa muuttuu päivä päivältä ärtsymmäksi. Mikä häntä vaivaa? Lilja päättää ottaa siitä selvää ystävänsä Saran kanssa. Käy ilmi, että Nooaa kiristetään netissä. Kun poliisin poika Riku ja synnynnäinen moottoriturpa Amos sotkeutuvat juttuun, syntyy Ryhmä Error. Tehotiimi iskee kyntensä nettirikoksiin, joissa riittääkin yllin kyllin selviteltävää.
 

Palviainen, Jukka-Pekka: Jugi ja majakkasaaren aave (Myllylahti), elokuu

 

 
Tosi-tv:n ja kummitusjahdin täyteinen seikkailukirja pursuaa yllättäviä käänteitä ja riemastuttavaa sanailua. Jugi on muuttamassa vanhempiensa ja pikkusiskonsa Irrin kanssa Majakkasaarella sijaitsevaan ränsistyneeseen hotelliin, jota remontoidaan television Murjusta palatsiksi -ohjelmassa. Jo kuvausryhmän tapaaminen saa yllätyksiä aikaan, mutta tutustumiskäynti muuttuu yhä kummallisemmaksi, kun tarinat Majakkasaaren aaveesta alkavat tuntua todelta...
 
Parvela, Timo, kuvitus Pasi Pitkänen: Varjot - Helähdys (Tammi), syyskuu
 
 
Tontut liikkuvat vain pimeässä...
Pete tekee kohtalokkaan vaihtokaupan pelastaakseen ystävänsä. Mitä menetät, kun luovut varjostasi? Trillerimäisessä seikkailussa joulun myytti paljastuu aivan erilaiseksi kuin kukaan on kuvitellut.
 
Pohjola, Mike, kuvitus Tuisku Hiltunen: Maailman hauskin (Tammi), syyskuu
 
 
Varhaisnuorten helppolukuisessa kirjassa 11-vuotias tubettaja Vilho joutuu vahingossa kilpailijaksi huippusuosittuun viihdeohjelmaan. Hän esittää vitsejä, improvisoi, kehittää sketsihahmoaan ja yrittää pysyä aikuisten koomikkojen perässä. Kuinka pojan käy televisiomaailman tuiskeessa? Varokaa, näyttämötaiteen ammattilaiset!
 
Portin, Anja, kuvitus Sanna Pelliccioni: Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana (S&S), syyskuu
 
 
Matias on pieni poika, joka katselee iltaisin pimeälle taivaalle ja miettii, millaista tuolla kaukana oikein olisi. Miltä kuu näyttäisi ihan läheltä? Mihin aurinko aina öisin katoaa? Ja mitä on tähtien takana? Matias päättää ottaa asioista selvää. Hän matkustaa kaupunkiin oppia saamaan, seuranaan kissa nimeltä Kuukuu. Vuodet vierivät, aurinko ja kuu tekevät aina vain toisilleen tilaa, ja Matiaksen ajatukset liitävät yhä kauemmas. Mutta miten löytäisi jonkun, jonka kanssa jakaa ajatuksiaan? 
 
Raekoski, Essi, kuvitus Mira Piitulainen: Kuminakujan Julle ja Kauri hiipparijahdissa (Arktinen Banaani), syyskuu
 
 
Julle laskee päiviä kesälomaan, Kauri käsikirjoittaa koulun kevätjuhlanäytelmää. Ystävykset asuvat perheineen samassa talossa Kuminakujalla. Lasten arki muuttuu, kun pihalla tehdään havaintoja epäilyttävästä hiipparista. Aikuiset suhtautuvat uhkaan vakavasti: jopa talon omat kesäjuhlat ovat vaarassa peruuntua. Jännittäviltä käänteiltä ei säästytä, kun Julle ja Kauri päättävät ottaa ohjakset omiin käsiinsä. Alkaa rohkeutta koetteleva hiipparijahti.
 
Salo, Jenna, kuvitus Larissa Saloranta: Yllättävät yöjuhlat (Kumma), syyskuu
 
 
Mitä tehdä, kun nukkumaan mennessä uni ei tulekaan? Auttaisiko sängyssä pomppiminen? Vai olisiko paras ratkaisu sittenkin yllätyksellinen mielikuvitusmatka? Kun Arttu-nalle ei eräänä iltana millään saa unta, se päättää luottaa mielikuvituksen voimaan. Arttu päätyy avaruuden yöjuhliin, jotka eivät olekaan ihan tavalliset kekkerit!
 
Salo, Pilke, kuvitus Emmi Jormalainen: Superluokka - Setvijäkerhon salakokous (Karisto), syyskuu
 
 
Superluokassa jokainen koulupäivä on huikea seikkailu! Kaikilla Sohvin luokkakavereilla on superkyky. Yksi pystyy muuttumaan näkymättömäksi ja toinen leipomaan niin hyviä leivoksia, että saa muut tekemään melkein mitä vain. Kaikki osaavat jotain selittämätöntä. Paitsi Sohvi.  Mutta kun Sohvi ystävineen perustaa Setvijäkerhon, hänet valitaan johtajaksi! Arvoitusten ratkaisemiseksi tarvitaan paitsi Sohvin rohkeutta myös kaverien supervoimia!
 
Seppälä, Rasaliina, kuvitus Anu Pensola: Lulu ja Piko - yön äänet (Mäkelä), elokuu
 
 
Hampaat on harjattu ja Lulu ja Piko ovat käymässä nukkumaan, kun huoneen nurkassa olevasta arkusta kuuluu rasahdus. Arkusta ilmestyy kuluneeksi hiutunut, halitun näköinen nalle. Sehän täytyy palauttaa omistajalleen!
 
Siro, Juha: Oiva ja aikasormus (Avain), elokuu
 
 
Oiva ja aikasormus on kirja, jossa poika ystävystyy runomittaan raakkuvan Kalle Kustaa Korpin kanssa. Heidän yhteisestä matkastaan kehkeytyy huumorintäyteinen seikkailutarina. Kasvukertomus salaviisaan korpin matkassa on koko perheen yhteinen lukuelämys.
 
Tihinen, Mimmu, kuvitus Meeri Hentilä: Kalevin kesätarina (Karisto), kesäkuu
 
 
Sympaattinen selkokirja vie kesänmittaiselle seikkailulle. Aurinkoisena kesäpäivänä kaikki haluavat olla uimarannalla. Kaikki muut, paitsi Kalevi. Kalevi on maakrapu. Hän inhoaa vettä eikä edes halua opetella uimaan. Kalevista on paljon hauskempaa rakentaa majaa ja lukea sarjakuvia. Kerrostalon pihalla kasvaa kolme puuta, maailman pienin metsä. Kalevi ja Kiia rakentavat sinne salamajan. Eräänä päivänä maja on rikottu. Kalevi ja Kiia ovat ihan varmoja siitä, ketkä ovat syyllisiä.
 
Vainiomäki, Kai: Mitä eläimet miettivät? (Myllylahti), lokakuu
 
 
Tiesitkö, että monet eläimet kokevat ryhmäpainetta? Että kulkukoirat kulkevat sujuvasti metrolla, että varikset kantavat kaunaa ja että valailla on muoti-ilmiöitä? Tai että läheisiään kaipaavat elefantit järjestävät jopa muistotilaisuuksia menehtyneiden omaistensa kunniaksi? Ja jokin syy sillekin täytyy olla, että simpanssit peiliin katsoessaan tsekkaavat, miltä peppu näyttää. Mitä eläimet miettivät on riemastuttavan hauska ja lämminhenkinen lastenkirja, jonka ääressä koko perhe viihtyy oppien uutta eläinten älykkyydestä ja inhimillisyydestä.
 

Walliams, David, kuvitus Tony Ross: Jäätynyt jättiläinen (Tammi, suom. Kaisa Kattelus), syyskuu

 

 

Vuoteen 1899 sijoittuvassa lastenromaanissa tavataan orpotyttö Elsie, joka karkaa karusta lastenkodistaan. Samaan aikaan Lontoossa kohistaan luonnontieteelliseen museoon näytteille tuodusta mammutista. Hyväsydäminen ja neuvokas Elsie päättää vapauttaa karvaisen jättiläisen jäisestä vankilastaan ja palauttaa sen löytöpaikkaansa pohjoisnavalle.

 

Varjonen, Satu, kuvitus Mari Luoma: Voihan nenä (Minerva), syyskuu

 

 

Noitatyttö Telma aloittaa koulun ja joutuu kirjaimellisesti nokakkain luokan johtohahmon Onervan kanssa. Persoonallinen pikkunoita ei uhoamisesta hätkähdä, mutta alkaa tehdä kaikkensa, jotta sopisi porukkaan. Erinäisten kommellusten kautta Telma tajuaa, että muiden miellyttäminen ei ikinä onnistu ja on parasta pysyä omana itsenään.

 

 

 

Nuortenkirjallisuus

 

Aalto, Anne-Maija: Mistä valo pääsee sisään (Otava), syyskuu

 

 

Mitä ihminen on, jos häneltä viedään muisti? Huikean taidokas, vangitseva tarina kapinasta, toivosta ja ihmisyydestä. Aleksei on nuori mies, jonka isä johtaa ihmistutkimuslaitosta osittain meren alle peittyneessä Tokiossa. Laitokseen tuodaan säännöllisesti lasti koeyksilöitä, niin myös Satomi, nuori nainen, joka on noussut vastarintaan. Häneltä on tarkoitus pyyhkiä muisti. Satomista tulee Aleksein harjoitustehtävä, sillä pojan on määrä jatkaa isänsä työtä. Mutta pinnan alla velloo jo, nuori sukupolvi näkee vanhempiensa luoman järjestelmän kauhut.
 
Alston, B. B.: Amari ja yön veljet (Otava, suom. Ilkka Rekiaro), syyskuu
 
 
Amari löytää kadonneen veljensä huoneesta tikittävän salkun, joka johtaa hänet Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Paljastuu, että hänen veljensä on ollut Viraston salainen agentti, joka on kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Amari joutuu heti vaikeuksiin, sillä hänen kykynsä paljastuvat laittomiksi. Pian hänen epäillään olevan mukana salajuonessa, joka uhkaa Virastoa ja koko yliluonnollista maailmaa. Amari ei kuitenkaan voi luovuttaa. Hänen on pakko selvittää, mitä hänen veljelleen tapahtui.
 
Aveyard, Victoria: Maailmojen murtaja (Aula & Co, suom. Jussi Korhonen), syyskuu
 
 
Pimeys hiipii Allwardin valtakuntaan ja jopa syrjäisessä merenrantakylässä asuva Corayne tuntee sen. Coraynelle selviää, että hän on muinaisen sukulinjansa viimeinen – ja samalla viimeinen toivo koko tunnetun maailman lopullista tuhoa vastaan. Mutta Corayne ei ole yksin, vaan saa avukseen kummallisen seurueen. Yhdessä he käyvät verenhimoista, voittamatonta vihollista vastaan.
 
Bardugo, Leigh: Tuho ja Roihu (Aula & Co, suom. Meri Kapari), heinäkuu
 
 
Sotilas, auringonkutsuja, pyhimys. Ravkan valtakunnan kohtalo lepää taistelun näännyttämän auringonkutsujan, häväistyn jäljittäjän ja pelkistä rippeistä kootun armeijan varassa. Tuho ja Roihu on Grishaversumi-trilogian päätösosa.
 

Bourne, Holly: Vuosikirja (Gummerus, suom. Kristiina Vaara), heinäkuu

 

 

Koulun lehden toimittaja Paige on tottunut elämään tekaistuiden tarinoiden kanssa. Nyt koulun suosituin tyttö Grace seurapiireineen on koonnut high school -aikojensa ”parhaat” hetket Paigelle, jotta tämä voisi julkaista ne tuiki tärkeässä Vuosikirjassa. Nämä tarinat eivät ole pelkästään tekaistuja. Ne ovat ehtaa myrkkyä. Paige on kuitenkin saanut tarpeekseen kaikesta valehtelusta. Apunaan Elijah, ainoa poika joka pystyy ymmärtämään häntä, hän aikoo viimein paljastaa totuuden.

 

Das, Mintie: Kuolleetkin ghostaa (Into, suom. Kristiina Vaara), kesäkuu

 

 

Violet tahtoisi vain sulautua joukkoon, mutta se ei ole helppoa. Hän on yksi Meadowdalen harvoista ruskeista tytöistä ja kuuluu koulussa suosittuun porukkaan. Kaiken lisäksi hän sattuu näkemään henkiä, sillä hän on Aiedeo, soturikuningattarien perillinen. Kuolleetkin ghostaa on yliluonnollinen #metoo-trilleri ilkeistä tytöistä, murhasta ja henkimaailman sotureista yhdysvaltalaisessa pikkukaupungissa.

 

Hai, Magdalena: Isetin solmu (Otava), syyskuu

 

 

Mitä tapahtuu Maalle, kun haltiat palaavat? Upea fantasiaseikkailu jatkuu. Lune yrittää ymmärtää hämmentävää voimaansa ja tempoilevaa poikaystäväänsä Niemannia. Samaan aikaan Lunen metsässä avaama haltiaportti on alkanut elää omaa elämäänsä. Kaunis kansa virtaa Maahan, josta Rehtori heidät aikoinaan karkotti. Royaumessa Musta noita tekee näyttävän paluun, mutta ensimmäistä kertaa tuhanteen vuoteen valtakunnassa kytee kapina. Loistavaa Minuitia vaanii myös toisenlainen vaara: uusi hovinoita, joka ei halua enempää eikä vähempää kuin hänen sydämensä.

 

Ivison, Lucy: Unelmien muotitalo - Silkkiä ja salaisuuksia (Wsoy, suom. Aila Herronen), syyskuu

 

 

1920-luvun Lontooseen sijoittuva hurmaava tarina yllättävästä ystävyydestä ja rakkaudesta muotiin. Aatelistyttö Sylvialla on rajaton mielikuvitus ja pettämätön tyylitaju. Palvelustyttönä työskentelevä Myrtle taas on räätälin tytär, joka on perinyt isänsä ompelutaidon. Kun Sylvian isosiskon tanssiaispuku osoittautuu katastrofiksi, päättävät tytöt yhdistää voimansa.

 

Jean, Emiko: Tokion prinsessa (Otava, suom. Susanna Sjöman), kesäkuu

 

 

Izumi on vähän tavallista hauskempi kalifornialainen 18-vuotias tyttö. Kun selviää, että hänen kauan kadoksissa ollut isänsä on Japanin tuleva keisari, ei viimeinen vuosi high schoolissa menekään suunnitelmien mukaan...

 

Johnson, Leah: Jos vain kruunun saisin (Karisto, suom. Leena Ojalatva), lokakuu

 

 

Liz uskoo olevansa liian musta, köyhä ja kömpelö loistaakseen pienessä, yläluokkaisessa kotikaupungissaan. Hän aikookin jättää Campbellin kauas taakseen ja suunnata eliitticollegeen. Suunnitelma kuitenkin romuttuu, kun hän ei saa rahallista tukea jatko-opintoihinsa. Päättäjäistanssien kuningattarelle luvattu stipendi kattaisi collegen kustannukset, joten Liz karaisee itsensä ja osallistuu armottomaan kisaan. Estääkö kilpailijaan ihastuminen Liziä toteuttamasta unelmiaan... vai saako se ne toteutumaan? 

 

Kallioniemi, Tuula: Mopoautolla mun prinssini saapuu (Otava), syyskuu

 

 

Rakkaus on kuin kutina, joka ei lähde raapimalla! Sekopäinen kesä. Riipovien tunteiden kesä. Ella alkaa tapailla Tonia, joka on saanut hänen polvensa notkahtamaan jo seiskalla. Ellan molemmat bestikset Pilvi ja Iiris säheltävät tahoillaan, samoin pikkuveli Veeti. Ihan puskista äiti esittelee jonkun Martin, vaikka on ikäloppu yksinhuoltaja. Kaiken huipuksi Ella kuulee vahingossa kipeän perhesalaisuuden. Hulvaton romaani 16-vuotiaiden kesälomakuvioista. 

 

Kolu, Siri: Iltasatuja maailmanpalosta (Otava), syyskuu

 

 

Kun maailma haluaa nujertaa Pilvin ja hänen kaltaisensa, voi tarinoiden avulla säilyä hengissä. Pilvin ja Julianin sairastama P-virus on muuttanut heidät. Pihmiset ovat vainottu vähemmistö, uhka ihmisille. Pilvi alkaa kertoa tarinoita pelastamalleen Julianille, jotta tämä uskaltaisi nukahtaa. Pihmisten on valittava, vaaditaanko paikka maailmassa sodalla. Pilville selviää, että omienkin joukossa selviäminen riippuu tarinoista – ne voivat pitää hengissä tai ajaa tuhoon.
 
Lockhart, E.: Me olimme valehtelijoita (Wsoy, suom. Riina Vuokko), syyskuu
 
 
Sinclairin kaunis, rikas ja menestynyt perhe vietti täydellisiä kesiä yksityissaarella Massachusettsin rannikolla. Sitten eräänä kesänä tapahtui onnettomuus. Cadence oli onnettomuuden aikaan viisitoistavuotias, eikä kahta vuotta myöhemminkään muista tapahtumista kuin välähdyksiä. Menneisyys ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan. Mitä todella on tapahtunut – ja kuka valehtelee kenelle?
 
Luoma, Mari: Romeo ja hirviöt (Wsoy), syyskuu
 
 
Uutta kotimaista nuortensarjakuvaa! Romeo & Hirviöt on hillitön kauhukomedia, josta ei puutu vauhtia eikä vaarallisia tilanteita. Kun Romeo Addison täyttää 12 vuotta, hänet lähetetään yksityiskouluun komeaan kartanoon, kuten isoisoisoisosedän testamentti velvoittaa. Ensimmäinen sieltä huippuarvosanoin valmistunut Addisonin suvun nuori perii sedän koko omaisuuden.
Mutta kartano onkin eriskummallinen opinahjo, jossa opettajakuntaan kuuluvat muun muassa zombi, kummitus ja ihmissusi. Onneksi Romeolla on koulukaverinaan neuvokas Jillian-serkku, jota ei pari hirviöopea hetkauta. Yhdessä serkukset ryhtyvät selvittämään sukukartanon hurjia salaisuuksia…
 
Maas, Sarah J.: Siiveniskujen valtakunta (Gummerus, suom. Sarianna Silvonen), elokuu
 
 
Fantasiasarjan odotettu kolmas osa. Feyren maailma on uhattuna. Hän on jättänyt taakseen Yön valtakunnan ja palannut Kevään hoviin vakoilemaan ja selvittämään sen valtiaan sotasuunnitelmia. Sota vaikuttaa väistämättömältä, ja vaakalaudalla on niin ihmisten kuin haltioidenkin vapaus...
 
McAnulty, Dara: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja (Karisto, suom. Leena Ojalatva), heinäkuu
 
 
15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen. Hänen sanansa maalaavat myös lämminhenkisen kuvan tiiviistä perheyksiköstä, joka luovii tietään ihmeellisessä maailmassa.
 
Meresmaa, J. S.: Khimaira (Myllylahti), elokuu
 
 
19-vuotiaalla suomenvenäläisellä Saralla on intohimona valokuvaaminen ja Anna Ahmatovan runot, allaan vintage-moottoripyörä ja takana lääkiksen pääsykokeet. Käsipuolessa Saralla keikkuu uusi tyttöystävä Iina, joka on myös Saran ex-poikaystävän tyttöystävä – yhteisestä sopimuksesta. Monimutkaistako? Ehkä vähän, mutta milloin elämä ei sitä olisi. Lisämutkia matkaan tuo se, ettei Sara ole kertonut vanhoillisille vanhemmilleen lesboudestaan saati monisuhdejärjestelyistä. Hänellä on jo jalka oven välissä omaan, itsenäiseen elämään. Ja vaikka kotitalo on komea, sen sisällä kaikuu tyhjyys, joka valtaa tilaa Saran sisältä päivä päivältä enemmän. Hän tuntee seisovansa kuilun reunalla. Mitä paljastuu, kun hiljaisuus lopulta rikkoutuu?
 
Mikama, Anniina: Myrrys (Wsoy), elokuu
 
 
15-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, mutta siihen liittyy jotakin, mistä ei puhuta. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi avustaan Niilon rengikseen ja päättää perehdyttää hänet parantamisen ja tuonpuoleisen taikuuden saloihin. Monien seikkailujen ja käänteiden kautta vaietut salaisuudet paljastuvat ja Niilo nousee vastustamaan heitä, jotka ovat tehneet hänelle vääryyttä.
 
Paolini, Christopher: Infinitum - Tähtien meri 2 (Tammi, suom. Ilkka Rekiaro), syyskuu
 
 
Rutiinitutkimusmatkalla asumattomalle planeetalle tutkija Kira Navárez tekee mullistavan löydön, joka heittää hänet painajaisten ja ihmeiden keskelle ja muuttaa paitsi hänet itsensä, myös koko historian. Hurja, vaikuttava avaruuseepos kaikille fantasian, scifin ja hyvien tarinoiden ystäville.
 
Salmi, Veera: Olin niinku aurinko paistais (Otava), kesäkuu
 
 
Ensirakkaus, koronakevät. Säeromaani pojasta, jonka elämässä järisee yhtäkkiä kaikki. Äiti makaa sairaana huoneessaan, ruokakaapit ammottavat tyhjyyttään, rahat ovat loppu eikä pikkusisko Meerike jaksa osallistua etäopetukseen. Gabriel huomaa olevansa yksin vastuussa kaikesta. Varsinkin siitä, että sossuille ei paljastu, missä mennään, koska silloin Meerike saatettaisiin ottaa huostaan. Mutta kaiken kamaluuden keskelläkin löytyy välillä pilkahdus toivoa, kadulta löytynyt kymppi, pieni koiranpentu tai ihana Aava, joka saa Gabrielin leijumaan.
 
Silvan, Heidi: Tyhmästi tehty (Myllylahti), syyskuu
 
 
Sen kesän piti olla paras kaikista… Piti tehdä kaikenlaista hullua mutta ei sentään mitään näin tyhmää.
Josefiina on kaunis ja itsevarma.
Iris on iloinen ja ikuisesti hyvä ystävä.
Elsa on älykäs ja fiksuin kaikista.
Mutta yhtä heistä ei enää ole.
 
Simukka, Salla (toim.) ja Siri Kolu (toim.): Satalatva (Tammi), lokakuu
 
 
Kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalan hahmoja ja maisemia yllättävistä näkökulmista.
Järvet läikkyi, maa järisi! Kalevala on kansalliseepos ja runsaudensarvi, mutta ihan kaikkea ei Elias Lönnrotkaan kertonut. Nyt äänen saavat niin Tuonelan virta kuin Kalevalan eläimetkin. Entä miltä näyttävät Kalevalan pörssikatsaukset tai Tinder? Kalevalan naiset pääsevät julistamaan utooppisen, feministisen manifestinsa, Ainolla on monta elämää ja sotakirjeenvaihtajalla pitää kiirettä. Mieheksi kasvaminen ei ole aivan yksinkertaista Kalevalassa, eikä helppoa ole taiteilijana seppä Ilmarisellakaan. Ja miten on Kalevalan ihmisoikeuksien laita?
 
Sugg, Zoe ja Amy McCullough: The Magpie Society - Siivenisku (Wsoy, suom. Inka Parpola), lokakuu
 
 
The Magpie Society -sarjan ensimmäinen osa jätti lukijat haukkomaan henkeään. Nyt ystävykset Audrey ja Ivy jatkavat murhamysteerin selvittämistä. Mikä on totuus koulussa toimivasta salaseurasta, ja miten se liittyy tähtioppilas Lolan kuolemaan?
 
Sumanen, Nadja: Sade on kaikille sama (Otava), heinäkuu
 
 
Irina kadehtii umpirakastunutta Ellaa. Felix saa sanottua suorat sanat ex-tyttöystävälleen epäonnisella festarikeikalla. Viljami tempautuu riparileirillä irti takertuvasta äidistä. Ayshan vapaudella ei ole rajoja, kun hän tanssii kuulokkeet korvillaan yksin sateessa. Veljekset ihastuvat reppureissulla kumpikin Sabineen, joka vie toiselta sydämen, toiselta poikuuden. Veli-Matti tajuaa karvaan hiihtokisatappion jälkeen, mitä isä hänelle merkitsee. Mustia pilviä ja ilon pisaroita. Novelleja nuoruudesta.
 
Suomela, Laura: Minä vastaan marraskuu (Karisto), lokakuu
 
 
Uusi elämä omassa kämpässä ‒ uhka vai mahdollisuus? 17-vuotias Emmi ei aio tuhlata enää hetkeäkään sen suremiseen, että poikaystävä jätti ilman varoitusta ja särki hänen sydämensä. Mutta kammottava marraskuu lähestyy, pimeys yltyy. Emmi päättää antaa vuoden synkimmälle ajalle mahdollisuuden ja aloittaa ”Minä vastaan marraskuu” -projektin. Nyt kylvetään ympärille iloa ja valoa! Onneksi isosisko Sanni on ideassa mukana, samoin naapurin jätkä, Kuronen.
 
Terentjeva, Dess: Ihana (Wsoy), lokakuu
 
 
Miten elää jatkuvien olettamusten ja ennakkoluulojen maailmassa – ja mitä tehdä, kun itsekin tulee olettaneeksi?
Lilja, ysiluokkalainen panseksuaali, on krooninen ihastuja. Uusimman someihastuksensa hän on ristinyt Ihanaksi – sillä Ihana vain on niin ihana! Kun Ihana osoittautuu Liljan yksinhuoltajaisän uuden naisystävän lapseksi, ihastuminen saa uudet kierrokset. Somessa Ihana on itsevarma ja tiedostava muunsukupuolinen, mutta Ihanan konservatiivinen äiti ei tiedä lapsensa todellisesta sukupuolesta mitään. Voiko Lilja hyväksyä, että isä seurustelee transfobiselta haiskahtavan naisen kanssa? Saako toista työntää ulos väkisin kaapista?
 
 
Thomas, Aiden: Hautausmaan pojat (Karisto, suom. Inka Parpola), lokakuu
 
 
Transpoika Yadrielin isä ei halua hänen osallistuvan siirtymäriittiin, jossa nuoret brujo-miehet saavat voiman vapauttaa esi-isien henkiä tuonpuoleiseen. Yadriel päättää suorittaa rituaalin luvatta. Kun murha vavisuttaa tiivistä yhteisöä, Yadriel yrittää todistaa kykynsä vapauttamalla uhrin hengen. Hän kuitenkin kutsuu esiin väärän henkilön: hurmaavan mutta raivostuttavan Julianin. Liittyvätkö kuolemat toisiinsa, ja onko Yadriel valmis luopumaan Julianista?
 
Thomas, Angie: Betoniruusu (Otava, suom. Terhi Kuusisto), kesäkuu
 
 
Garden Heightsin kaduilla 17-vuotiaan Maverickin puitteet kasvaa kunnon mieheksi eivät ole helpot. Kunnon miehen tehtävä on suojella perhettään, ja siinä auttaa King Lord -jengi. Odottamatta Mavin perhe kasvaa yhdellä, kun hän saa tietää olevansa isä. Jengiläislegendan poikana veri kuitenkin vetää Mavia kaduille ja kostamaan rakkaiden kohtaamat vääryydet.
 
Tiainen, Marja-Leena: Hotelli Desperado (Icasos), syyskuu
 
 
Daniel ja Isla tapaavat toisensa syksyisessä Ateenassa. Isla on elänyt suojattua elämää Suomessa, Daniel kokenut sodan kauhut Syyriassa. Daniel haluaa Suomeen Jakob-veljensä luo, mutta matkanteko tyssää, kun hänet ryöstetään heti Kreikkaan tulon jälkeen. Loman jälkeen Isla palaa perheineen Suomeen. Daniel jää Ateenaan. Talven lähestyessä Danielin epätoivo kasvaa. Dramaattisten tapahtumien seurauksena hän soittaa Islan isälle ja kertoo, että hänen on päästävä heti pois Ateenasta.
 
 
 
Listauksen kokosi kustantajien katalogeista:

Henriika Tulivirta / Sivupiiri

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen: https://www.kirjastot.fi/uutiskirjeet