Lastenkirjainstituutin Punni-palkinto 2020 Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas

Sivupiiri
30.3.2020

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Lastenkirjainstituutin vuoden 2020 Punni-palkinto annetaan Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas (Nemo 2019). Palkinto on arvoltaan 4000 euroa.

Ote perusteluista:

"Eino Nurmiston esikoisteos Homopojan opas on rohkea avaus tietokirjallisuuteen ja tuo kuuluviin äänet, jotka on aiemmin jätetty alaviitteeksi. Seksuaalikasvatuskirjojen perinteisiä teemoja pohditaan tällä kertaa homomiehen ja -pojan näkökulmasta. Nurmisto kirjoittaa suoraa ja rehellistä tekstiä, ja vastaa homopoikien ja muidenkin mieliä askarruttaviin kysymyksiin, joita ei välttämättä kehtaa edes kysyä. Mistä tietää, onko top vai bottom, ja mitä ne edes tarkoittavat? Entä jos ei halua harrastaa seksiä ollenkaan?"

Raati jakoi lisäksi kolme kunniamainintaa:

Johanna Hulkko: Suojaava kerros ilmaa (Karisto 2019).

”Hulkon rehellinen ja sujuvasanainen tarina oman itsensä ja muiden erilaisuuden hyväksynnästä koskettaa.”

Jens Mattsson ja Jenny Lucander: Vi är lajon! (Förlaget 2019) 

”Jens Mattsonin esikoisteoksen teksti on löytänyt erinomaisen parin Jenny Lucanderin kuvituksesta kuvakirjassa Vi är lajon! – – Vakavaa aihetta käsittelevä kirja on parhaimmillaan, kun lapsi ja aikuinen lukevat sitä yhdessä.”

Julia Pöyhönen, Heidi Livingston ja Linnea Bellamine: Fanni-kuvakirjasarja (Kumma 2019).

”Tarina, tieto-osuus ja Linnea Bellaminen ilmeikäs kuvitus luovat yhdessä laadukkaan kotimaisen kirjasarjan, joka opastaa lapsia ja aikuisia tunnistamaan ja käsittelemään tunteitaan rakentavalla tavalla.”

Punni-palkintoraati: Asiantuntijajäseninä kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg ja toimittaja Pia Ingström, Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenedustajana kirjastonhoitaja Sanna-Mari Samu ja nuorisojäsenenä lukiolainen Heidi Rautiainen. Raadin puheenjohtaja Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitaja Heidi Juopperi.

 

Katja Kyllönen/Sivupiiri

Lisätietoja:
Lastenkirjainstituutti: Punni-palkinto 2020 Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas