Runeberg Junior 2020 -ehdokkaat julkistettu

Sivupiiri
14.11.2019

Toimitukselta: Ajankohtaista Sivupiirissä

Vuoden 2020 Runeberg Junior -palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Ehdolla on kymmenen kirjaa, joista viisi suomenkielistä ja viisi ruotsinkielistä. Kaikissa ehdokaskirjoissa on hyvän tarinan lisäksi myös hieno kuvitus ja ne soveltuvat 6-9-vuotiaille.  

Ehdokaskirjat ja perustelut:

Andersson, Henrika: Nagu-nalle och kastasdjuren (Förlaget)

"Nagu-nalle och kastasdjuren on kaunis kirja ystävyydestä ja välittämisestä. Edi on joutunut sairaalaan ja mukanaan hänellä on pehmolelu Nagu-nalle, Nauvo-Auvo. Sairaalassa tapahtuu ihmeellisiä asioita ja sieltä löytyvät myös poisheitetyt lelut, joista kukaan ei enää välitä. Henrika Anderssonin empaattinen kirja Nauvo-Auvosta sairaalaympäristössä on Christel Rönnsin taitavasti kuvittama."

Appelgren, Tove: Vesta-Linnéa och vännerna (Förlaget)

"Tove Appelgrenin kirjoittama ja Salla Savolaisen kuvittama tarina Vesta-Linnea och vännerna kertoo tarinaa Vesta-Linneasta, joka kamppailee pettymyksen tunteen kanssa, kun suosikkikaverilla onkin muuta tekemistä. Kuvakirja kertoo tämän päivän todellisuudesta, jossa kännykällä on iso merkitys myös lasten elämässä."

Bagge, Tapani: Katoava muumio (Karisto)

"Katoava muumio on vetävä seikkailukertomus, joka vie sadan vuoden takaiseen Helsinkiin. Näyttelystä katoavan muumion arvoitusta selvittää joukko eri yhteiskuntaluokista olevia tyttöjä ja poikia. Heidän kauttaan piirtyy kuva monikielisestä pääkaupungista. Carlos Da Cruzin kiehtova kuvitus rytmittää Tapani Baggen vauhdikasta tarinaa."

Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tigertass (Förlaget)

"Nelson Tiikeritassu on satu eksyneestä lapsesta, jonka isoisä lähettää kotiin, vaikka Nelson ei tiedä miten hän löytäisi takaisin äidin luo. Matkalla hän kohtaa sellaisia, joihin voi luottaa ja sellaisia, jotka ovat vaarallisia. Lena Frölander-Ulfin teksti ja kuvitus tarjoavat yhteiskuntakritiikkiä sekä uskoa siihen, että on tärkeää kerätä rohkeutensa ja oppia ajattelemaan itse. Näin tekemällä, Nelson muuttuu Nelson Tiikeritassuksi."

Klingenberg, Malin: Fisens liv (Schildts & Söderströms)

"Pierun elämää on huikea kokonaisuus, jossa sanailu pieruista muodostaa ilotulituksen siitä, josta ei puhuta, jota kaikki tekevät salaa ja joka haisee pahalta! Riimitetty sanailu antaa tilaa myös vaikeammille sanoille. Malin Klingenbergin pieruhuumori ihastuttaa kaikenikäisiä. Sanna Manderin kuvitus kruunaa kaiken."

Kuronen, Kirsti: Kerro minulle kaunis sana (Karisto)

"Kerro minulle kaunis sana on monitahoinen ja monitasoinen kertomus, siitä miten sanat voivat pelastaa. Kirsti Kurosen kirjan lapsi pakenee kodin ikäviä sanoja löytääkseen uusia, kauniimpia. Karoliina Pertamon kuvituksessa kirjaimet leijuvat kuin lumihiutaleet. Nekin innostavat lukijaa keksimään omia sanoja."

Lampela, Hannele: Prinsessa pikkiriikki ja huutava vääryys (Otava)

"Hannele Lampelan Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys on riemukas kirja kapinallisesta pikkutytöstä, joka tietää miten asioiden pitäisi olla. Aikuisten ja lasten maailman eroja käsitellään lapsen näkökulmasta. Vääryydet ovat suunnattomia. Myös Ninka Reitun oivaltava kuvitus naurattaa ja saa hyvälle tuulelle."

Palviainen, Jukka-Pekka: Allu ja outo Uolevi (WSOY)

"Allu ja outo Uolevi on humoristinen tarina tavallisten lasten valmistautumisesta epätavalliseen syyslomaan: lapset kehittävät itse itselleen tekemistä ja lomakohteen. Christel Rönnsin inspiroiva kuvitus innostaa lukemaan. Jukka-Pekka Palviaisen kirjaan on aloittelevankin lukijan helppo tarttua."

Salmi, Veera: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (Otava)

"Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet on valloittava kirja itsensä voittamisesta. Matti Pikkujämsän raikas kuvitus ja Veera Salmen hulvaton tarina kertovat siitä, että lentämisen oireet on otettava todesta. Kaikki on mahdollista, kun uskaltaa unelmoida ja irrottaa ote."

Sandelin, Annika: Om jag fötts till groda (Förlaget)

"Om jag fötts till groda on hauska kokonaisuus, jossa unelmat toteutuvat riimeinä: kananmuna, lumihiutale, hämähäkki, kultakala ja lopulta myös runoilija unelmoi siitä, miten kaikki voisi olla. Annika Sandelinin kekseliäitä riimitettyjä runoja seuraa Karoliina Pertamon ihastuttava kuvitus. Eläköön runot ja sanailu!"

Ehdokasvalinnat tekevään esiraatiin kuuluivat näyttelijä ja ohjaaja Mika Fagerudd, luokanopettaja Milka Harjunen sekä FM Keth Strömdahl. Nyt on sitten porvoolaisten päiväkotiryhmien ja ensimmäisten ja toisten luokan oppilaiden vuoro lukea kirjat ja valita lopullinen voittaja.

Runeberg Junior -palkinto on arvoltaan 10 000 euroa ja se on Porvoon kaupungin ja KSF Media / Sanomalehti Östnylandin yhteinen lastenkirjallisuuspalkinto. Palkonto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017. 

Lisätietoa:

Pedagoginen informaatikko Meri Markus, Porvoon kaupunginkirjasto
puh. 019 520 2424
meri.markus@porvoo.fi

Porvoo.fi: Lastenkirjallisuuspalkinto Runeberg Junior -ehdokkaat julki