Sivupiirin Päivän täyt

Sivupiiri: Ajankohtaista | Täky

Herra Jänis ja rouva Karhu kelkkamäessä

Herra Jänis ja rouva Karhu kelkkamäessä

21.1.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Metsän keskellä on pikkuinen, soma talo. Sen alakerrassa asustaa vikkelä herra Jänis ja yläkerrassa majailee leppoisa rouva Karhu. Yön aikana lunta on pyryttänyt niin paljon, että talo on peittynyt savupiippua myöten! Herra Jänis yrittää parhaansa mukaan tehdä lumitöitä, mutta lapioitavaa on yhdelle jänikselle aivan liikaa. Rouva Karhustakaan ei ole apua: se vain kierii ja hyörii rakennellen lumijäniksiä. Rouva Karhu saa herra Jäniksen houkuteltua kelkkamäkeen, missä riittääkin vilskettä: kaikki metsän eläimet ovat lähteneet nauttimaan talvipäivästä. Vaan mitä tapahtuu, kun herra Jäniksen kelkka onkin karhulle liian pieni ja hento, ja hajoaa kesken mäenlaskun? Suloisesti kuvitettu talvinen tarina kertoo erilaisuudesta, ystävyydestä ja lumileikkien riemusta!  

Sisarla

Sisarla

13.1.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Sinä talvena lumisade vain jatkui ja jatkui. Koko maailma uhkasi hukkua kinoksiin, pakkanen kiristyi, ja kaikkialla oli valkoista. Aluksi ihmiset olivat innoissaan: ympäristö näytti kermavaahdolla kuorrutetulta, lumihanki kimmelsi ja säkenöi. Pian lunta oli kuitenkin jo niin paljon, että se alkoi haitata normaalia elämää, eikä kukaan enää huokaillut ihastuksesta lumihiutaleiden leijaillessa maahan. Kun 11-vuotias Aliisa on palaamassa koulusta kotiin, hän putoaa yhtäkkiä lumihangen läpi ja päätyy Sisarlaan, taianomaiseen maahan täynnä salaperäisiä hahmoja. Siellä hän kohtaa Merin, joka myös on pudonnut lumen läpi Sisarlaan. Tytöt kohtaavat laulavia ruusuja, tuulikeijuja ja unienkutojia, ja tulevat kuin huomaamatta toistensa parhaiksi ystäviksi. Pian kuitenkin selviää, että tytöillä on tehtävä: heidän täytyy toimia ennustuksen mukaan ja saada oman maailmansa lumisade lakkaamaan, ennen kuin lumi peittää alleen kaiken… Salla Simukan kirjoittama ja Saku Heinäsen kuvittama Sisarla on tarina ystävyydestä, rohkeudesta ja sisaruudesta. Jokainen tarvitsee ystävän, ja kun toisesta välittää, ei mikään ole mahdotonta! 

Simpanssi Salomonin erilainen maanantai

Simpanssi Salomonin erilainen maanantai

5.1.2021 | Jaa täky | Teostiedot
Salomon on hyvin älykäs simpanssi – nokkelampi kuin monet ihmiset, totta puhuen. Salomon asustaa professori Pröystin perheessä. Professori on kiinnostunut siitä, mitä kaikkea simpanssi voi oppia, joten hän kohtelee Salomonia tasavertaisena perheenjäsenenä ja hoivaa sitä kuin ihmislasta. Salomon kuitenkin kasvaa suureksi ja omii aamuisin sanomalehden, joten Pröysti vie simpanssin eläintarhaan. Siellä Salomon ei viihdy alkuunkaan. Se kaipaa sohvaa, aamusuihkua ja sanomalehteä, ja päättää karata. Salomon päätyy karkureissullaan monenmoisiin seikkailuihin. Se pääsee opettamaan voimistelua, ja jopa osallistumaan pellehyppykilpailuihin! Lopulta Salomon päätyy Jeremias-pojan ja tämän isoäidin kotiin. Mitä kaikkea Salomon voikaan heille opettaa? Pirkko Talvion kirjoittama Simpanssi Salomonin erilainen maanantai saa lukijan pohtimaan, missä eläimet haluaisivat asua, jos saisivat itse päättää. Kirja on lämmin ja tapahtumia täynnä oleva kertomus ystävyydestä, erilaisuudesta ja ymmärryksestä. 

Olipa Virtasilla joulu

Olipa Virtasilla joulu

22.12.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Metsän siimeksessä, nuoren kuusen kauneimman kävyn sisällä, asustelee pikkuruinen noita-akka kirpun kokoisen kissansa kanssa. Noita on niin pieni, että ratsastaa luudan sijaan kuusenneulasella! Eräänä talvisena päivänä metsän rauha järkkyy, kun sinne saapuu miehiä kirveet ja sahat olallaan. Noidan kotikuusi huojuu ja latvakävyt keinuvat kuin maanjäristyksessä: kuusi kaadetaan ja viedään joulutorille myytäväksi! Siinä hötäkässä pikkukissan kehruumoottorikin menee epäkuntoon, ja ilman sitä noita ja kissa eivät voi lentää takaisin metsään. Noita-akka kissoineen päätyy viettämään joulua kuusen ostaneen Virtasen perheen kodissa. Isä, äiti ja viisi lasta saavatkin unohtumattoman joulun, kun heille näkymätön noita alkaa tehdä taikoja: kuusenkynttilät syttyvät itsekseen, puinen joululintu laulelee kuin rastas ja tonttukoristeet aloittavat villin piirileikin kirjahyllyn päällä. Jouluyönä kissan pieni sähkömoottorikin tulee kuntoon, ja hurisee tasaisesti noita-akan sängyn jalkopäässä. Marjatta Kurenniemen herttainen satu vuodelta 1972 on täynnä taikaa. Tarina sopii joulun ajan luettavaksi koko perheelle! 

Järistyksiä

Järistyksiä

18.12.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Eelia ei tunne olevansa tyttö eikä poika, eikä asiaan suhtauduta hyvin hänen pienessä kotikaupungissaan. Oma perhekään ei tarjoa tukea, sillä vanhemmat kieltäytyvät näkemästä Eeliaa Eeliana, ja yrittävät pakottaa tätä muottiin, joka on liian ahdas, vääränlainen. Kun Eelia lähtee lukioon toiselle paikkakunnalle, hän löytää uudenlaisia mahdollisuuksia: mahdollisuuden olla oma itsensä, löytää oma paikkansa maailmassa, olla vapaa. Uusien ystävien lisäksi taidelukiosta löytyy myös ihana, ketunsilmäinen tyttö… Kirjailija Riina Mattila on kertonut, että kirja pohjautuu osin oikeisiin tapahtumiin ja ihmisiin. Teos on kirjoitettu kauniilla, soljuvalla kielellä ja tarina kulkee hienosti eteenpäin. Järistyksiä on herkällä otteella kirjoitettu kertomus siitä, mitä on poiketa normista, jos tai kun ympäristö ei sitä hyväksy. Se on kertomus, joka antaa lohdullisen toivon säikeen identiteettinsä kanssa kamppaileville: sinä olet hyvä juuri noin.  

Myry, Pyry ja kauhea rymy

Myry, Pyry ja kauhea rymy

16.12.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Joulupukki suunnittelee viettävänsä elokuvaillan koiransa Myryn ja Harakka Huttusen kanssa. Popcornit, puruluu ja herkkujuustot ovat valmiina, mutta kolmikko ei pääse yhteisymmärrykseen siitä, minkä elokuvan he valitsisivat: Myry haluaisi katsoa seikkailuelokuvan, Harakka Huttunen on salapoliisitarinoiden ystävä ja Joulupukki puolestaan haluaisi nähdä romanttisen komedian. Kolmikon kinastelu tuo Myrylle mieleen pentuajat, ja se päätyykin kertomaan ystävilleen tarinaa jännittävästä yöstä, jonka kohtasi vain muutaman viikon ikäisenä veljensä Pyryn kanssa. Mikä outo rymy kuului keskellä yötä? Minne Myryn suosikkilelu oli kadonnut, ja miksi kaikkialla leijui voimakas mintun tuoksu? Myryn tarinan jälkeen Joulupukki puolestaan kertoo ystävyksille ensitapaamisestaan Myryn kanssa: siitä, miten Myrystä tuli Joulupukin koira ja miten se sopeutui Korvatunturille haukku- ja vainukoiraksi. Myös Harakka Huttunen pääsee kertomaan lapsuusmuistostaan. Myry ja Joulupukki saavat kuulla, miten Harakka sai äidiltään lahjaksi Juuston, joka kulki Harakan matkassa kaikkialle. Niin päiväkotiin kuin kauppaan ja myöhemmin myös kouluun. Mutta miten kävi, kun isot kotkanpojat nappasivat Juuston? Henna Ryynäsen kirjoittama Myry, Pyry ja outo rymy on veikeästi kuvitettu kirja, joka sisältää kolme lyhyttä tarinaa. Kirja kertoo ystävyydestä, rohkeudesta ja iloisesta yhdessäolosta. Tarinassa sivutaan myös sitä, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun perheeseen on muuttamassa koiranpentu. Suloinen kuvakirja on jatkoa teokselle Jouluinen Myry.  

Ilo irti, Apo Apponen!

Ilo irti, Apo Apponen!

11.12.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Apo Apposella on hurjasti energiaa! Hän katsoo lastenohjelmia, askartelee, värittää, rakentaa legoilla ja lukee kirjan. Sitten kaikki on kuitenkin tehty, ja Apoa alkaa tylsistyttää. Isä vain lukee Erittäin Tärkeitä Sanomia ja äidillä riittää kiirettä Armi-vauvan hoitamisessa ja työraporttien kirjoittamisessa. Apo yrittää viihdyttää itseään kaikenlaisilla leikeillä: yhdessä hetkessä hän on vauva, toisessa hirmuinen kuristajakäärme, kolmannessa pikkuinen toukka, Maukka Totonen! Äiti kuitenkin komentaa lopettamaan pelleilyn, jotta saisi työrauhan, joten Apo päättää ryhtyä merirosvoksi ja lähteä maailmalle. Mutta merelle on pitkä matka, ja sinne kulkiessa ehtii äidille ja isällekin tulla jo ikävä… Juhani Känkäsen kirjoittama Ilo irti, Apo Apponen on hilpeä kuvakirja täynnä tapahtumia. Teksti leikittelee sanoilla ja nostaa esiin mielikuvituksen voiman: lapselle jokainen päivä on seikkailu!

Oonko ihan normaali?

Oonko ihan normaali?

7.12.2020 | Jaa täky | Teostiedot
”Kaikki ovat normaaliuden jyrkänteellä. Kaikkien mielestä elämä on silkkaa painajaista joskus, eikä ole olemassa ’normaalia’ tapaa selvitä siitä.” Evie sairastaa pakko-oireista häiriötä ja yleistä ahdistuneisuushäiriötä. Enemmän kuin mitään muuta, hän haluaisi olla normaali – mitä se sitten tarkoittaakaan. Pakkoajatukset ovat kuitenkin aina läsnä: ne valtaavat mielen kotona, koulussa ja kaupungilla. Evie ystävystyy samassa koulussa opiskelevien Amberin ja Lottien kanssa ja haluaisi kertoa heille sairauksistaan. Pelko siitä, että Amber ja Lottie häntä katsoessaan näkisivät vain diagnoosit, eivätkä ihmistä niiden takana, on kuitenkin liian suuri, ja Evie pyrkii kaikin voimin salaamaan tilanteensa. Terapian ja ystäviensä ansiosta Evie vaikuttaa voivan paremmin kuin ennen. Pian Evie kuitenkin huomaa oireiden ja epäterveiden käyttäytymismallien palaavan elämäänsä huolestuttavan kiivaalla tahdilla. Holly Bournen Oonko ihan normaali? käsittelee vaikeita aiheita avoimesti, mutta kuitenkin kunnioittavasti. Lisäksi teoksessa on vahva feministinen pohjavire: kirja ottaa kantaa esimerkiksi arkipäivän seksismiin ja naisten asemaan yhteiskunnassa. Raikkaalla, hauskalla ja kiinnostavalla tavalla kirjoitettu kirja käsittelee tärkeitä aiheita ja aloittaa nuorille suunnatun Normaali-trilogian. "Sulla on pakkomielteinen tarve olla normaali, mutta kun normaali on tylsää, ja sä olet erityislaatuinen, Evie. Lupaa mulle, että sä lakkaat yrittämästä olla olematta sä." 

Pegasosten viha

Pegasosten viha

4.12.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Sata vuotta sitten Cavallonissa käytiin sota, jonka vaikutukset näkyvät maan kansojen suhteissa edelleen. Näennäisesti maassa vallitsee rauha, mutta kentaurit, yksisarviset, vedenhevoset, pegasokset ja ihmiset suhtautuvat toisiinsa epäluuloisesti, jopa vihamielisesti. Kun Cavallonin Vapaakaupunkiin hyökätään, järkkyy jo valmiiksi hutera rauha entisestään. Hyökkäyksestä syytetään pegasoksia, joita kukaan ei ole nähnyt edellisen sodan päätyttyä. Ovatko pegasokset todella syyllisiä? Mitä salaisuutta kentaurit piilottelevat? Onko ihmisten vedenhevosia kohtaan kokemalle pelolle syytä? Neljä nuorta – kaksi ihmistä, kentauri ja pegasos – sotkeutuvat kukin tahoillaan mukaan tapahtumiin. Heidän täytyy selvittää, mitä Cavallonissa todella tapahtuu, jotta koko maa ei syöksy tuhoon. Jotta nuoret onnistuisivat, heidän täytyy luopua vihasta ja uskaltaa luottaa toisiinsa. Onko se mahdollista? Pegasosten viha aloittaa neliosaisen Cavallonin kronikat -sarjan. Kirja on mukaansatempaava, vauhdikas seikkailu, joka etenee useamman hahmon näkökulmasta. Kirja kertoo ystävyydestä, petoksesta, juonittelusta, anteeksiannosta ja uskollisuudesta, sekä siitä, miten ennakkoluuloistaan luopumalla voi saavuttaa jotain suurta. Pegasosten viha sopii luettavaksi eläinfantasian ystäville – väkivaltaisten taistelukohtausten vuoksi ei kuitenkaan ihan nuorille lukijoille. Sarjan toinen osa Merten kirous ilmestyy keväällä 2021.

The Magpie Society - salaseura

The Magpie Society - salaseura

1.12.2020 | Jaa täky | Teostiedot
”Älä tee oloasi liian mukavaksi. Tämä huone on kirottu.” Amerikasta Englantiin muuttava 17-vuotias Audrey aloittaa opiskelut Illumen Hall -nimisessä eliittisisäoppilaitoksessa. Audrey saa huonetoverikseen tähtioppilas Ivyn, joka suhtautuu uuteen asuinkumppaniinsa omituisen penseästi. Pian Audreylle selviää, että Ivyn entinen huonetoveri Lola on kuollut pudottuaan kallionjyrkänteeltä. Mutta oliko putoaminen sittenkään vahinko? Mikä on salaperäinen Harakkaseura, ja mitä tekemistä sillä on traagisten tapahtumien kanssa? Erilaiset teoriat ja huhut kiihtyvät entisestään, kun mystinen ”V” alkaa tehdä podcastia Lolan kuolemaan johtaneista tapahtumista. Audrey ja Ivy yhdistävät voimansa ja alkavat yhdessä selvittää, kuka nimimerkin takana on, mistä Harakkaseurassa on kyse, ja mitä Lolalle todellisuudessa tapahtui. Tapahtumat kiihtyvät kiihtymistään, ja pian selviää, että koulu kätkee sisäänsä lukuisia, vaarallisia mysteerejä… The Magpie Society on yhdistelmä tavallista teinielämää, kimallusta, historiaa ja murhamysteeriä. Se kietoo lukijan mukaan salamyhkäisen jännittävään tunnelmaan, joka huipentuu loppusivuilla. ”Tekeepä tässä koulussa mitä muuta tahansa, harakoiden tielle ei kannata asettua.”  

Molli ja maan ääri

Molli ja maan ääri

25.11.2020 | Jaa täky | Teostiedot
”- Kun lähtee kotoa pois, on tosi pieni olo. Mutta kun palaa takaisin, on suurempi olo, Molli pohti ja katsoi jalkojaan. Ne tuntuivat vahvoilta. - Minulla on viisaat jalat. Ne osaavat aina tuoda minut takaisin kotiin.” Mollin maailmaan kuuluu sen oma pieni talo ja taloa ympäröivä puutarha polkuineen ja portteineen. Viime aikoina Mollia ovat kuitenkin vaivanneet kummalliset oireet. Molli unohtuu jatkuvasti tuijottelemaan kaukana siintelevää metsää ja kuuntelemaan sen kuiskintaa. Mollin silmissä on unelmoiva katse ja päässä tuntuu ajatusrattaiden tärinää! Mollin pieni Sisu-ystävä tutkii asiaa, ja keksii pian, mistä on kyse: Mollia vaivaa matkakuume! Sisu tietää, että matkakuume vain pahenee, jos sitä ei hoida matkustamalla. Niinpä Molli pakkaa laukkuunsa eväät, Sisun valokuvan ja pihalta löytämänsä kauniin kiven, ja lähtee tallustamaan suureen metsään, maan ääreen. Millainen seikkailu Mollilla onkaan alkamassa…  Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama Molli ja maan ääri on lempeä kirja ystävyydestä, koti-ikävästä ja rohkeudesta astua kodin turvallisten rajojen ulkopuolelle. Seikkailuun ei aina tarvita kuin karvan verran rohkeutta, hännänmitallinen sisukkuutta sekä viisaat jalat, jotka löytävät tien takaisin kotiin.    

Nelson Tiikeritassu

Nelson Tiikeritassu

20.11.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Nelson Maarenki viettää kesälomaa huolettoman, keksijäluonteisen vaarinsa luona. Kun vaari kuitenkin rakastuu, ja päättää heittäytyä vielä viimeiseen seikkailuun, hän lähettää Nelsonin junalla takaisin kotiin osoitelapulla varustettuna: ”Rouva Eveliina Maarenki Keskeneräinen talo (luultavasti keltainen) Lähellä nelosen raitiovaunupysäkkiä PERLINPORI”. Kuten arvata saattaa, Nelson ei suinkaan päädy turvallisesti kotiinsa, vaan eksyy Perlinporin kaduille. Siellä hän tutustuu Zambaan, lempeään, oikeudenmukaiseen tiikeriin, jota kaupunkilaiset eivät kuitenkaan hyväksy joukkoonsa. Zamba ei ole tervetullut kauppoihin, sitä ei päästetä raitiovaunuun, ja siihen suhtaudutaan epäillen – onhan se erilainen kuin muut. Nelson ja Zamba kohtaavat yhdessä monenlaisia vastoinkäymisiä: kaupungissa kuria pitävä tiukkailmeinen rouva Koppi ei suhtaudu ystävyksiin kovinkaan lempeästi, ja kaduilla partioivat Järjestyksen Ystävät eivät vaikuta lainkaan ystävällisiltä… Lena Frölander-Ulfin kirjoittama ja kuvittama Nelson Tiikeritassu on vauhdikas seikkailu, joka sopii luettavaksi niin lapsille kuin aikuisillekin. Kirja kertoo ystävyydestä ja oikeudenmukaisuudesta, sekä siitä, miten tärkeää on ajatella omilla aivoillaan ja pyrkiä kohtelemaan muita kiltisti. Toiveikkuus säilyy läpi teoksen: viha ja vääryys on mahdollista voittaa ystävyydellä ja rohkeudella, kun ei anna ennakkoluuloille valtaa.    

Karikko

Karikko

19.11.2020 | Jaa täky | Teostiedot
”Oletetaan että toinen teistä nyt kuitenkin putoaa sen katon läpi ne kymmenen metriä alhaalla odottavalle asfaltille eikä häntä enää ole. Tähdet eivät silti sammu eivätkä kaupungit luhistu. Ihmiset jatkavat koneiston tavoin pyörimistä. Sen yön jälkeen, niin voidaan sanoa, et halua tulla ulos pimeästä. Sen yön jälkeen sinun täytyy päästäksesi pimeästä, kertoa siitä tarina.” Karikon kertojana on 14-vuotias Mitja, jonka paras ystävä on syöksynyt katolta asfalttiin poikien ollessa luvattomasti hylätyssä rakennuksessa. Mitja ei muista tapahtumista mitään, eikä kukaan suostu kertomaan niistä hänelle. Kesäloman alkaessa Mitja, hänen hiljainen isoveljensä Vladimir ja poikien äiti suuntaavat asuntoautolla tien päälle. Matka päättyy Lands End -leirintäalueelle, josta auto ei suostu enää hievahtamaan monista yrityksistä huolimatta. Jo ensimmäisenä iltana Mitja kohtaa valkomekkoisen tytön, joka vetää häntä selittämättömällä tavalla puoleensa. Alkaa kiehtova tarina, joka punoo vangitsevasti yhteen satujen, myyttien ja kansanperinteiden aineksia.  Seita Vuorelan kirjoittama ja Jani Ikosen kuvittama Karikko on palkittu teos, joka pääsee yllättämään lukijansa täydellisesti. Se on kirja, jota ei voi kuvailla – se täytyy lukea. ”Jos en tapaisi tyttöä enää, jos en tapaisi tyttöä, en saisi tietää – kuka olen.”  

Siiri ja nolo nalle

Siiri ja nolo nalle

13.11.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Siirin äiti on joutunut siivousvimman valtaan. Hän haluaa viedä kirpputorille kaikki tavarat, jotka eivät tuota iloa. Hei sitten, sameanvärinen kukkamekko ja lehtiä pudotteleva limoviikuna! Äidin pyynnöstä myös Siiri käy omat tavaransa läpi, mutta mitä tehdä, kun kaikki tavarat tuovat ihan kauhean paljon iloa? Lopulta Siiri vie kirpputorikassiin äidin vanhan nallen, jonka toinen korva roikkuu ja karvakin on kulahtanut. Pian kuitenkin selviää, että nalle onkin äidille varsin rakas… Siiri ystävineen ryhtyy suureen etsintäoperaatioon: nalle on saatava takaisin! Matkan varrella äitikin ehtii huomata, että tyhjä koti ei oikeastaan tunnukaan kodilta. Olisiko isällä ratkaisu pulmaan? Tiina Nopolan kirjoittama kuvakirja on hykerryttävää luettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Mervi Lindmanin yksityiskohtainen, värikäs kuvitus sopii tarinaan täydellisesti.  

Rambo

Rambo

11.11.2020 | Jaa täky | Teostiedot
”Parhaiten äidin masennuksen havaitsin, kun astuin jonkun oman ikäiseni kotiin, jonka vaatekaapeista löytyi parillisia sukkia ja jääkaapissa oli syömäkelpoista ruokaa. Vähitellen olin alkanut vältellä sellaista elämää viettävien seuraa, sillä ne kaverisuhteet eivät koskaan onnistuneet kovin hyvin.” Yläkouluikäinen Rambo on tottunut huolehtimaan itsestään – masentuneen äitinsä kanssa asuva poika on joutunut opettelemaan, miten selviydytään. Rambolla on herkästi tulistuva luonne, omalaatuinen huumorintaju, ainainen nälkä ja uskomaton mielikuvitus. Kesälomalla Rambo pääsee äitinsä miesystävän vanhempien kesämökille. Paikka tuntuu lähinnä paratiisilta: normaali päivärytmi, säännölliset ruoka-ajat ja hyväsydäminen isäntäväki ovat jotain, mihin Rambo ei ole tottunut. Kesäloman ihana rauha kuitenkin rikkoutuu, kun mökille saapuu myös äksy ja hankala Liina. Tytöllä on näennäisesti kaikki kunnossa, mutta kesän edetessä herää kysymys: onko Liina sittenkään yhtään onnellisempi kuin Rambo? Erinomaisesti kirjoitettu teos käsittelee masennusta, yksinäisyyttä ja ulkopuolelle jäämistä herkän humoristisella otteella. Rambo antaa äänen heille, jotka harvoin saavat ääntään kuuluville.  

Radio Popov

Radio Popov

6.11.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Kolmasluokkalainen Alfred on unohdettu. Äitiään hän ei muista koskaan nähneensä, ja isä puolestaan käy pitkillä työmatkoilla, jolloin Alfred jää yksin kotiin ilman ruokaa tai rahaa. Alfred tutustuu omenatarhuri Amanda Lehtimajaan, joka kuuluu herkkäkorvaisiin: hän pystyy kuulemaan unohdettujen lasten huokaukset. Amandan luota Alfred löytää vanhan radiolähettimen, ja alkaa pitää öisiä lähetyksiä muille unohdetuille lapsille. Seuraa seikkailu, jonka jälkeen mikään ei ole enää ennallaan. Anja Portinin kirjoittama ja Miila Westinin kuvittama Radio Popov on koskettava, sujuvasti etenevä tarina, joka avaa näkymän yksinäisten lasten maailmaan. Kirja on täynnä yllätyksiä, vauhdikkaita juonenkäänteitä ja kiehtovia henkilöhahmoja. Ennen kaikkea teos kertoo toivosta – ja ystävyydestä.    

Kaikilla mausteilla

Kaikilla mausteilla

2.11.2020 | Jaa täky | Teostiedot
”Mä olen tavannut tällaisia naisia ennenkin. Sitä tyyppiä, joiden ilme muuttuu happamaksi, kun ne kuulee että Babygirl on mun tytär, mutta jotka olisi myötätuntoisempia, jos mun ihonväri olisi vaaleampi.” Emoni Santiagolla on elämässä monta roolia: hän on high school -opiskelija, pikaruokalan työntekijä, ystävä, perheenjäsen – ja pienen tytön yksinhuoltajaäiti. Luokkatovereilla on suuria suunnitelmia tulevaisuudelle, mutta Emonin vaihtoehdot ovat rajatut. Emonin suurin intohimo on kokkaus, ja keittiössä hän voikin olla täysin oma itsensä ja päästää irti murheistaan. Kun koulussa alkaa ruoanlaittokurssi, Emoni päättää osallistua siitä huolimatta, ettei hänellä ole varaa kurssiin sisältyvään opintomatkaan. Lähipiirinsä tuen ja kannustuksen myötä Emoni huomaa, että häntä ei sittenkään ole kahlittu vain yhteen vaihtoehtoon. Kun uskaltaa päästää pelosta irti, on kaikki mahdollista. Elizabeth Acevedon romaani on lämmin kertomus unelmista, vastoinkäymisten voittamisesta, perheestä ja omasta identiteetistä. Herkullisten ruokakuvausten lisäksi kirja tarjoaa lohdullisen toivon säikeen kaikille, jotka tuntevat kadottaneensa mahdollisuudet: koko maailma on sinulle avoin. ”Mä olen seuraillut eräänlaista karttaa tietämättä täysin, mihin se johtaa, mutta nyt mä tiedän, että olen matkan varrella kerännyt työkaluja, jotka auttaa mua selviytymään perillä. Mulla ei ole vastauksia kaikkiin eteen tuleviin kysymyksiin, mutta mä näen vihdoinkin vilauksen siitä, mihin mä, Emoni Santiago, olen matkalla.”  

Mortina

Mortina

30.10.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Zombityttö Mortina asuu Villa Tuonelassa yhdessä Tuoni-tätinsä ja albiinovinttikoira Kaihon kanssa. Elämä suuren puutarhan ympäröimässä hienossa talossa on mukavaa, mutta yksinäistä. Mortina toivoo yli kaiken ystävystyvänsä kylän lasten kanssa, mutta Tuoni-täti on kieltänyt sen ehdottomasti: kukaan ei saa tietää, että kylän laidalla asuu zombeja. Halloweenin lähestyessä Mortina huomaa kuitenkin tilaisuutensa koittaneen. Kun kaikki kylän lapset ovat naamioituneet hirviöiksi, ei kukaan varmasti kiinnitä huomiota pieneen zombityttöön… Vai kiinnittääkö? Italialaisen kuvittaja-kirjailija Barbara Cantinin Mortina on hilpeänkauhistuttavan sarjan ensimmäinen osa. Yksityiskohtainen, kiehtova kuvitus sopii huumorintäyteiseen tarinaan täydellisesti!    

Amiraali

Amiraali

26.10.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Amiraali kertoo pienellä paikkakunnalla asuvasta 17-vuotiaasta Niilosta, jolle yhteiskunnan tarjoama miehen rooli tuntuu liian ahtaalta ja rajoittavalta. Niilolla on skeittiharrastus ja parransänki, mutta myös kajaalia silmissään ja herkkyyttä sydämessään. Aikuisuuden häämöttäessä yhteen lokeroon asettuminen alkaa tuntua yhtä vieraammalta ja vaikeammalta. Onneksi Niilolla on ihmisiä, joiden tuella hän pääsee murtautumaan kotelostaan, ja voi viimein olla oma itsensä kaikessa loistossaan. ”Tällainen mä olen aina ollut. Tällainen lapsenlapsi, lapsi, sukulainen, ystävä, kaveri, naapuri. Jonkun mielestä ehkä outo ilmestys. Mutta entä sitten. Mä olen totta riippumatta siitä, mitä muut musta sanovat.” Mila Teräksen herkällä ja kauniilla kielellä kirjoittama romaani on hieno teos liukenevista sukupuolirajoista. Voimakas tarina kertoo itsensä löytämisestä, oman identiteetin hyväksymisestä ja uskalluksesta näyttää sisimpänsä koko maailmalle. ”Voi jäädä piiloon, kotelon sisään, voi puristaa kätensä nyrkkiin. Tai sitten voi avata itsensä maailmalle, kurottaa kohti, yrittää hipaista.”  

Fretti Mercury etsii onnea

Fretti Mercury etsii onnea

23.10.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Fretti Mercury on onneton. Mikään ei oikein huvita - Fretti ei jaksa soittaa edes huuliharppua! Apea Fretti lähtee ystävänsä Jänis Virtasen kanssa etsimään onnea maailmalta. Voisiko se löytyä lammen rannalta, tai kenties niityltä? Piileskeleekö onni metrolaiturilla? Toisinaan onni löytyy lähempää, kuin arvaatkaan... Matkallaan ystävykset kohtaavat riemastuttavia hahmoja, kuten pikkuisen Kirva Babitzinin, eläinmaailman laulajatähti Karitsa Mattilan ja Australiasta Suomeen muuttaneen Vompatti Smithin. Miika Nousiaisen kirjoittama ja Sanna-Mari Pirkolan kuvittama tarina on samanaikaisesti hulvattoman hauska ja lämmin kertomus siitä, miten onni on meissä jokaisessa.  

Sivut