Sivupiirin Päivän täyt

Sivupiiri: Ajankohtaista | Täky

Kettu ja hiljaisuus

Kettu ja hiljaisuus

23.3.2023 | Jaa täky | Teostiedot
”Olipa kerran kuparipannun värinen kettu. Ketun korvat olivat hyvin herkät.” Pieni, pitkäkorvainen kettu asui Metsäkulmassa, onkalossa maan alla. Siellä oli viileää, hämärää, kodikasta ja hiljaista – mutta ei tarpeeksi hiljaista herkkäkorvaiselle ketulle. Metsä oli täynnä ääniä, jotka sattuivat ketun korviin: vasaran nakutusta, musiikin pauhua, rämähdyksiä ja kolinaa. Kettu lähti etsimään hiljaisuutta. Se löysikin sitä esimerkiksi kärpässienen lakin alta ja kirjasta, jonka välissä joku oli kuivannut neliapilan. Hiljaisuutta oli myös siinä aamussa, jossa herätessä satelee hiljalleen lunta. Mutta silti äänet ja meteli löysivät aina ketun luo. Eräänä päivänä kuparipannun värinen kettu ymmärsi, että joskus täytyy pitää meteliä saadakseen hiljaisuutta. ”Olkaa hiljaa! Metsässä on aivan liikaa meteliä!”, se huusi.  Se havahdutti muutoksiin: hiljaisuudelle raivattiin tilaa, meluisia asioita tehtiin vain tiettyyn aikaan päivästä ja korvatulppia jaettiin ilmaiseksi kaikille halukkaille. Metsäkulmassa oli viimein tilaa hiljaisuudelle – kaikki oli hyvin. Reetta Niemelän Kettu ja hiljaisuus on suloinen, kauniisti kirjoitettu kuvakirja erityisherkkyydestä ja siitä, miten kuormittava arkinen ympäristömme voi toisinaan olla. Tekstiilisuunnittelija Eri Shimatsukan lempeä kuvitus tukee tarinaa. Kirja sopii luettavaksi kaiken ikäisille. 

Melli on minun

Melli on minun

9.3.2023 | Jaa täky | Teostiedot
”Minulle tulee lämmin ja onnellinen olo, kun vain ajattelenkin Melliä. Ei haittaa, vaikka en ole erityisen hyvä ratsastamaan. Voimme Mellin kanssa melkein lukea toistemme ajatuksia.”   Melli on ruskea, liinaharjainen shetlanninponi, joka asustaa yhdessä kimon newforestinponi Kapun kanssa. Ponit ovat Emman isosiskon Fannin, mutta Emma saa ratsastaa Mellillä ja auttaa ponien hoitamisessa joka päivä koulun jälkeen. Aina se ei tunnu reilulta – miksi Fannilla on kaksi ponia ja Emmalla ei yhtään? Toisinaan ponien hoitaminen on raskasta: heinät pistelevät ihoa, karsinoiden siivoaminen vaatii voimia ja ponien hoitaminen vie niin paljon aikaa, että kavereiden näkeminen jää vähemmälle.   Eräänä päivänä Emma saa tarpeekseen. Hän päättää jättää ponit koulun jälkeen ruokkimatta ja mennä sen sijaan kaverilleen kylään. Yllättäen siellä ei olekaan hauskaa: mielessä kummittelee koko ajan Mellin ilme, kun kukaan ei ilmestykään heinätukon kanssa paikalle… Lopulta Emma huomaa, että mukavatkin asiat muuttuvat ikäviksi, jos niihin ryhtyy muiden hyvinvoinnin kustannuksella. Ja kenties, jos Melli-ponia hoitaa oikein hyvin ja vastuullisesti, sen voi sittenkin saada ihan omakseen…   Melli on minun -kirja aloittaa uuden helppolukuisen kirjasarjan, joka käsittelee tallielämää ja ponitouhujen ihanuutta. Kirja ei ole silkkaa hehkutusta, vaan tuo esiin myös hevosten pitoon liittyvän vastuun ja työn määrää. Tallielämä on välillä raskasta ja vaatii hurjasti aikaa  – lopulta se on kuitenkin aika ihanaa!   Kirja sopii luettavaksi noin 6-8-vuotiaille hevosten ja ponien ystäville.

Aarre - novelleja

Aarre - novelleja

24.2.2023 | Jaa täky | Teostiedot
Laura muuttaa takaisin Suomeen ja aloittaa uudessa koulussa. Soline on saanut ystävän, jota voi kuitenkin tavata vain kotonaan. Luka jättää koiransa vain muutamaksi minuutiksi kaupan eteen, mutta siinä ajassa se katoaa. Kerttu istuu bussissa Achimin viereen. Kerttu vaikuttaa mukavalta, mutta onko hän sitä? Aarre on novellikokoelma, joka sisältää useiden kirjailijoiden kirjoittamia selkonovelleja. Novellien päähenkilöt ovat yhtä novellia lukuun ottamatta nuoria: tekstit kuvaavat nuorten elämää ennen, tänään ja tulevaisuudessa. Aarteen novellit edustavat erilaisia tyylilajeja realismista scifiin ja jännityksestä kauhuun. Ne käsittelevät monenlaisia teemoja – kokoelmasta löytyy jokaiselle jotakin! Mervi Heikkilän ja Kirsi Pehkosen toimittama kokoelma sopii luettavaksi yläkouluikäisille. Kirjan selkonovellit ovat helppolukuisia ja lyhyitä, mutta kuitenkin ehjiä, kokonaisia tarinoita. 

Almus: Tännetuloa terve

Almus: Tännetuloa terve

10.2.2023 | Jaa täky | Teostiedot
Herra Mattsson on ryhdikäs, keski-ikäinen ja keskimittainen herrasmies, jonka elämä on varsin tavallista ja yllätyksetöntä. Eräänä tiistai-iltana herra Mattssonin ovikello kuitenkin soi ja kaikki muuttuu...    Oven takana seisoo tuntematon pienikokoinen henkilö, joka tassuttaa muitta mutkitta sisälle. Yllätysvieraan nimi on Almus, ja hän kertoo olevansa vaihto-oppilas kaukaa Alamailta. Siitä alkaa monien sattumusten säväyttämä seikkailu: Almuksen vilpitön iloisuus ja uteliaisuus vaikuttavat väistämättä ympärillä oleviin ihmisiin, mutta kaikilla ei ole hyviä aikeita. Miten käy, kun peikkotutkija Edina von Kittelsen kiinnostuu pienen vieraan alkuperästä? Vauhdikkaiden käänteiden kautta herra Mattsson saa oppia, mitä on aito ystävyys, kun elämäniloinen Almus jättää pysyvän jäljen kaupunkilaisten sydämiin.    Mikko Kalajoen kirjoittama ja Jani Ikosen kuvittama Almus: Tännetuloa terve on hurmaava, kielellisesti erityisen kekseliäs kertomus, joka tempaisee lukijan mukaansa jo ensimmäisellä sivulla. Kirja on tulvillaan valoa ja ihmeellisiä seikkailuja, ja se jättää lukijalle pitkäksi aikaa hyvän mielen. 

Vihreän lohikäärmeen risteys

Vihreän lohikäärmeen risteys

20.1.2023 | Jaa täky | Teostiedot
Viggo tietää, että kävelyteiden risteyksessä olevaan sähkökaappiin maalatun vihreän lohikäärmeen on alun perin tehnyt hänen veljensä Joel.Joel on kuitenkin ollut kadoksissa yli kaksi vuotta, ja silti kuva ilmestyy kaappiin yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka se maalattaisiin peittoon tai pestäisiin pois. Selma puolestaan käy lohikäärmeen luona muistelemassa menehtynyttä ystäväänsä Sennua. Tyttöjen leikeissä Sennu oli itäinen lohikäärme ja Selma läntinen. He keksivät jopa lohikäärmekielen, jota kukaan muu ei ymmärtänyt. Sennua ei enää ole, mutta vihreän lohikäärmeen luona Selma kokee olevansa lähempänä ystäväänsä. Selman sisaruksella Savulla on omat murheensa: roadman-kulttuuria ihannoiva jengi on saanut hänet kiristettyä mukaan ryöstelemään merkkivaatteita. Selma ei halua seurata vierestä Savun tuhoutumista, mutta kenelle asiasta uskaltaisi kertoa? Kun Selman ja Viggon tiet kohtaavat, he alkavat yhdessä selvittää mysteeriä: kuka on maalauksen takana? Ja mitä oikeastaan tapahtui Joelille? Samalla Savu joutuu yhä syvemmälle ongelmiin, eikä Selma enää voi vain seurata sivusta…   Leena Lehtolaisen kirjoittama dekkari kertoo menetyksestä ja ystävyyden voimasta. Se käsittelee nykynuorten todellisuutta ja murheita uskottavasti ja nostaa esiin aikuisten vastuun: yksikin luotettava aikuinen voi olla ratkaisevassa asemassa, kun kyse on nuoren hyvinvoinnista. Kirjassa vilahtaa tuttuja hahmoja Lehtolaisen aikuisten dekkareista: sivurooliin pääsevät Maria Kallio -sarjasta tutut rikospoliisit. Vihreän lohikäärmeen risteys on sujuvasti etenevä, täsmällisellä kielellä kirjoitettu mysteeri, joka sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Maailman paras laumanvartija

Maailman paras laumanvartija

28.12.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Olaf on iloinen, utelias ja hyväntuulinen koiranpentu, joka asuu maatilalla. Päivät kuluvat seikkaillessa ja ympäristöön tutustuessa yhdessä viisaan Aragorn-kissan, Pikku-terrierin, Musti-ajokoiran, Fimur-hevosen ja muiden eläinten kanssa. Isona Olafista kasvaa laumanvartija!    Joulu on juhlittu ja kaikki lahjaksi saadut herkkuraksutkin jo syöty. Illalla on tiedossa jotakin, mitä ihmiset kutsuvat ilotulitukseksi. Uudenvuoden juhla ei kuulosta Olafista yhtään niin mukavalta kuin joulu: Musti-koirakin on lähdössä lomalle Emännän siskon luokse pakoon jylyä ja jyskettä. Mistä ihmeestä on kyse? Kun päivään lisätään vielä Vaarin kadonnut Juutas-vuohi, parvi kukkoja ja kanoja sekä eriskummallinen rodeo, on seikkailu valmis: Olafin apua tarvitaan jälleen!   Helena Wariksen kirjoittama ja Mirjami Mannisen kuvittama Maailman paras laumanvartija on Olafin pentupäiväkirjat -sarjan kuudes osa. Tarina kertoo vuodenvaihteesta juhlallisuuksineen eläinten näkökulmasta. Se herättelee pohtimaan sitä, miltä ilotulitukset kuulostavat ja tuntuvat esimerkiksi hevosista tai koirista. Kirja on helppolukuinen ja sopii mainiosti noin 6-8-vuotiaille eläinten ystäville.  

Harmaja luode seitsemän

Harmaja luode seitsemän

18.11.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Eetu on lukiolainen, joka harrastaa purjehdusta ja yrittää vapaa-ajallaan huolehtia pikkusiskostaan Islasta. Äiti on kadonnut puolisen vuotta sitten uintireissullaan ja kaikki uskovat, että hän on hukkunut – paitsi Eetu, joka sinnikkäästi elättelee toivoa siitä, että äiti on vielä jossain. Isä puolestaan on äidin katoamisen jälkeen sulkeutunut ja muuttunut etäiseksi, joten arjen pyörittäminen ja Islan tukeminen ovat jääneet pitkälti Eetun harteille.   Isän jäätyä perheen ainoaksi elättäjäksi, ei tällä ole enää varaa kustantaa Eetun kallista kilpapurjehdusharrastusta. Lukio-opinnotkin tuntuvat ajoittain raskailta, etenkin, kun samassa koulussa on myös raivostuttava Rasmus: rikkaan Weckmanin suvun poika, joka Eetun lailla harrastaa kilpapurjehdusta, ja on lisäksi äärimmäisen ylimielinen ja ilkeä Eetua kohtaan.    Kun Eetu ystävineen alkaa tehdä koulun vaatimaa ryhmätyötä Itämereen liittyen, tuntuu aihe kiertyvän Eetun äitiin. Äiti rakasti merta: häneltä jäi lukuisia muistiinpanoja ja artikkeleita siihen liittyen. Oliko äidin katoaminen lopulta sittenkään onnettomuus, vai tiesikö äiti jonkun mielestä liikaa?  Myös Weckmanin perheeseen tuntuu liittyvän jotain omituista. Rasmuksen isä on Eetua kohtaan melkein liiankin mukava… Mistä oikein on kyse, ja miten tämä kaikki liittyy mereen?   Leena Paasion romaani Harmaja luode seitsemän on erittäin sujuvasti etenevä, trillerimäinen kirja, joka vetäisee lukijan mukaansa jo alkusivuilta. Teos on uskottavasti kirjoitettu, ja tarjoilee lukijalleen jännittävän pääjuonen ohella kiinnostavaa tietoa purjehduksesta sekä Itämeren tilasta ja suojelusta. Kirjan nuoret henkilöt ovat inhimillisiä ja kiinnostavia, ja tarinan jännite kasvaa sivu sivulta, jättäen lukijan kaipaamaan kiivaasti huhtikuussa 2023 ilmestyvää sarjan toista osaa.    Harmaja luode seitsemän sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Nollis - Maailman ainoa nollasarvinen

Nollis - Maailman ainoa nollasarvinen

20.10.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Syrjäisessä Pönttölässä sijaitsee Kalle-Ilmarin maatila. Siellä asustaa monenlaisia eläimiä, joista harvinaisimmat ovat ehdottomasti Sahrami ja Nollis. Joku voisi luulla niitä tavalliseksi aasiksi ja hevosenvarsaksi, mutta todellisuus on toinen: Sahrami on maailman ainoa raidaton seepra ja Nollis, alkuperäiseltä nimeltään Unikko, puolestaan maailman ainoa nollasarvinen. Nollis ja Sahrami saavat päähänsä milloin mitäkin kujeita. He touhuilevat maatilalla täysin hupsuja asioita – välillä pidetään eläinten naamiaiset, toisinaan ollaan neliapilajahdissa. Joskus eläinten välille puhkeaa hieman erimielisyyksiäkin, mutta lopulta sopu, yhteisymmärrys ja ilo aina löytyvät. Tuomas Marjamäen ensimmäinen lastenkirja Nollis – maailman ainoa nollasarvinen, on sanoilla leikittelevä, hilpeä tarinakokoelma, jota lukiessa viihtyy niin aikuinen kuin lapsikin. Nollis ja Sahrami muodostavat tavattoman veikeän parivaljakon, jonka seikkailuja on ilo seurata. Tarkka lukija löytää kirjasta myös opetuksia esimerkiksi huhujen levittämisen vahingollisuudesta tai pelon voittamisesta, mutta teemat on kirjoitettu teokseen sen verran hienovaraisesti, että ne eivät tunnu liian alleviivatuilta. Kirjan värikkäästä kuvituksesta vastaa Antti Nikunen. Nollis – maailman ainoa nollasarvinen sopii erinomaisesti luettavaksi kaiken ikäisille.   

Lappukaulatyttö

Lappukaulatyttö

31.8.2022 | Jaa täky | Teostiedot
”Olipa kerran tyttö, jolla oli lappu kaulassa. Lapussa oli numerosarja ja sen perässä luki: Heidi. Ja oli siinä vielä Heidin kotiosoitekin. Niin kuin Heidi olisi ollut matkaan lähtevä paketti. Oli sota, ja lapset lähetettiin pois kotoa, turvaan.” Näillä sanoilla alkaa Eppu Nuotion kirjoittama kuvakirja Lappukaulatyttö, joka perustuu näyttelijä Heidi Krohnin lapsuudenmuistoihin: hänet lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin ensimmäisen kerran vuonna 1939 ja toisen kerran talvella 1942. Lappukaulatyttö alkaa siitä, kun Heidi vilkuttaa äidilleen ja kulkee käsi kädessä veljensä kanssa laivaan, joka kuljettaa lapset Ruotsiin. Perillä lapset joutuvat eri perheisiin, ja Heidi viedään äkäisten ja harmaiden Tant Tristin ja Onkel Tvärin perheeseen. Päivät ovat hymyttömiä ja ankaria – ensimmäinen sana, jonka Heidi vieraasta kielestä oppii, on nej, ei. Heidin kuiskaten veljen villapaidalle osoittama toive kuitenkin kuullaan, ja hän pääsee myöhemmin toiseen perheeseen, Tant Annan luo. Tant Anna pitää kädestä kiinni, paistaa omenapiirakkaa, laulaa iltaisin ja kutsuu Heidiä rakkaaksi lapseksi. Lopulta on aika lähteä takaisin Suomeen. Isä on satamassa vastassa ja hymyilee. Lapun voi viimein ottaa pois kaulasta: Heidi on kotona. Lappukaulatyttö on koskettava ja kaunis tarina siitä, miten talvi- ja jatkosodan aikana Suomesta lähetettiin sotalapsia muihin maihin turvaan. Kuvakirja on ikävä kyllä myös ajankohtainen: tälläkin hetkellä maailmassa on lukuisia lapsia, jotka joutuvat jättämään kotinsa sotien vuoksi. Sanna Pelliccionin herkkä, sinisävyinen kuvitus piirtää Heidin tarinan ilmeikkäästi lukijan silmien eteen. 

Ihmetyttö

Ihmetyttö

3.8.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Haaksiniemen perhe asuu valtavassa Tursan kaupungissa, jossa ihmiset liikkuvat ilmalaivoilla ja ilmatakseilla. Palvelusrobottikin on siellä varsin tavanomainen asia. Muuta tavanomaista Haaksiniemen perheessä ei sitten olekaan: jokaisella perheenjäsenellä kun on jokin hieno superkyky! Niin, paitsi Aililla, jonka kyky ei vieläkään ole ilmoitellut itsestään. Supersankareiden suvussa on kurjaa olla tavallinen, etenkin kun jopa Ailin vauvasisko Melinakin saa kykynsä ennen Ailia. Elämä soljuu kuitenkin rauhallisesti omassa uomassaan, kunnes joku alkaa häiritä ja pelotella Ailin perhettä. Kiukkuinen ja salamyhkäinen naapuri puolestaan kuljettelee rappukäytävässä suuria laatikoita ja suhtautuu torjuvasti Haaksiniemen perheeseen. Mistä ihmeestä on kyse? Tapahtumien edetessä on selvää, että Ailin apua tarvitaan. Nyt, jos koskaan olisi aika löytää supervoimansa… Sari Peltoniemen Ihmetyttö on nopealukuinen ja mukaansatempaava tarina.  Kirja käsittelee hienovaraisesti itsetuntoa, ulkopuolisuuden tunnetta ja identiteettiä, mutta ennen kaikkea se on hyväntuulinen tarina supersankariperheen elämästä tulevaisuuden Suomessa. Aiju Salmisen värikäs kuvitus rytmittää tekstiä mukavasti. Ihmetyttö sopii luettavaksi päiväkoti-ikäisille ja sitä vanhemmille. 

Heartstopper

Heartstopper

14.6.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Charlie ja Nick käyvät samaa koulua. Kun koulussa uudistetaan ryhmäjaot, päätyy Charlie Nickin vierustoveriksi ja ihastuu päätä pahkaa. Charlie tietää, että yhteinen tulevaisuus Nickin kanssa on epätodennäköinen: vuotta vanhempi Nick on koulun urheilutähti, kuuluu suosittujen porukkaan – ja Charlien tietojen mukaan hän on myös hetero. Pikkuhiljaa pojat tutustuvat toisiinsa ja Charlien tunteet syvenevät päivä päivältä. Voisiko ystävyydestä sittenkin kehkeytyä jotain muuta? Alice Osemanin Heartstopper on sarjakuvaromaani, joka on noussut ilmiöksi eri puolilla maailmaa. Sarjakuva julkaistiin alun perin netissä ja nyt ensimmäinen osa on ilmestynyt suomeksi Tammen kustantamana. Kirja kertoo ystävyydestä, nuoruudesta, epävarmuudesta, itsensä ja muiden hyväksymisestä, oikeudesta olla oma itsensä – ja tietysti rakkaudesta. Suloisesta, mieltä lämmittävästä tarinasta on tehty myös suosittu Netflix-sarja. Heartstopper on täydellistä kesäluettavaa!

Maantiekiitäjä

Maantiekiitäjä

27.5.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Laura on nuori nainen, jolla on selkeät suunnitelmat: hän rakastaa juoksemista ja haluaa tulevaisuudessa työskennellä urheilun parissa. Edessä on pitkä, kuuma kesä, pääsykokeet, uimaretkiä veljen kanssa ja tietysti juoksulenkkejä.  Yksi uimahyppy kalliolta muuttaa kuitenkin kaiken. Laura herää sairaalasta ja saa kuulla olevansa neliraajahalvaantunut. Alkuun äänihuuletkin ovat halvaantuneet, eikä Laura voi kommunikoida kuin silmiään räpsäyttämällä myöntävän tai kieltävän vastauksen merkiksi. Koko elämä menee kertaheitolla uusiksi.   Reija Kaskiahon kirja kuvaa vammautuneen ihmisen ajatuksia ja tunteita tarkasti, uskottavasti ja sujuvasti. Teos vetää lukijan mukaansa: kun kirjan aloittaa, sen lukee varmasti myös loppuun. Kirjassa ei kaunistella Lauran tilannetta, vaan sekä Lauran kehoa koskevat lääketieteelliset seikat että Lauran ajoittainen päänsisäinen synkkyys kuvataan realistisesti ja selkeästi. Kirja ei kuitenkaan ole liian raskas luettava: päähenkilöt ovat itseironisia ja kirja onnistuu yllättämään lukijan huumorillaan. Vaihtuvat tapahtumapaikat rytmittävät teosta mukavasti, kirjan aikana ollaan esimerkiksi sairaalassa, Lauran kodissa, taksissa ja kuntoutuskeskuksessa. Myös Lauran ihmissuhteita on kuvattu osuvasti ja kiinnostavasti: Lauran onnettomuus vaikuttaa myös muihin, kuin häneen itseensä.   Vetävästi kirjoitettu Maantiekiitäjä on erinomainen teos, joka sopii luettavaksi niin nuorille kuin aikuisillekin.

Mummojen kirja

Mummojen kirja

19.5.2022 | Jaa täky | Teostiedot
”Kaupungintalon aukiolla oli meneillään mielenosoitus. Mummot siellä heiluttelivat kylttejä kiukkuisina.’Leipää! Myssyjä! Lämpöä!’ he karjuivat kuorossa. ’Kun ei kuunnella, on syytä polkea jalkaa ja kiljua’, eräs mummoista ilmoitti tiukasti. Mummo Metsä ja Mummo Myyrä liittyivät mielenosoitukseen. Lisää kukkia! Keinuja! Vapautta! Viulukonsertteja! Rauhaa kaikille maailmassa! Pumpulipullaa! Perunamaita! Oikeutta eläinmummoille!” Mummojen kirjassa Mummo Metsä ja Mummo Myyrä johdattavat lukijan Mummojen kaupungin läpi ihastuttavalla tavalla. Väliin ollaan maailmanpyörässä – mummot vilkuttavat – ja seuraavassa hetkessä kuljetaan raitiovaunulla Matosen kirjapuotiin, josta löytyy kirjoja joka mummon mukaan. Kirjan henkilöt ovat erilaisia, eri näköisiä ja eri kokoisia, mutta heitä kaikkia yhdistää yksi asia: mummous. Mummot saattavat olla iäkkäitä, mutta he ovat myös paljon muuta. Mummoilla on tahdonvoimaa, määrätietoisuutta, toiveita, haaveita, halu tanssia, ihailla kukkia, ilahduttaa ystävää. Mummot tekevät maailmasta paremman paikan. Reetta Niemelän teksti on kauniin soljuvaa ja kuvailevaa. Kekseliäs, hilpeä tarina vetää mukaansa jo alkusivuilla. Anne Vaskon värikäs kuvitus on täynnä yksityiskohtia, ja se tuo mummojen elämän vastustamattoman hauskasti lukijan nähtäväksi. Mummojen kirja sopii luettavaksi kaikille!

Sukka Sininen ja pyykkipäivän katoamistemppu

Sukka Sininen ja pyykkipäivän katoamistemppu

20.4.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Sukka Sininen kuivuu kaikessa rauhassa muiden pyykkien kanssa pyykkinarulla, kunnes huomaa jotain kammottavaa: sen pari on kadonnut! Viimeksi siniset sukat ovat nähneet toisensa pesukoneessa, mutta sen jälkeen... Ei havaintoa! Ikiaikaisen pyykkilaulun mukaan nälkäiset pesukoneet hotkivat sukkia sisuksiinsa, joten voisiko syypää parin katoamiseen olla pesuhuoneen vanha Bossi? Vai onko sininen sukka päätynyt vintille, mystiseen parittomien sukkien laatikkoon? Yhdessä Naava-koiran kanssa Sukka Sininen aloittaa etsintäoperaation, jonka aikana tutuiksi tulevat niin erilaiset kodinkoneet kuin vaatekappaleetkin.   Joni Rahkolan ja Mikko Ekqvistin kirjoittama Sukka Sininen ja pyykkipäivän katoamistemppu on hilpeä, ihastuttavan leikkisellä ja monipuolisella kielellä kirjoitettu tarina, joka herättelee lukijan mielikuvitusta. Kirjan hahmot ovat sympaattisia ja jännittävä sukanmetsästys tempaa mukaansa: sivua kääntäessään oikein odottaa, minne etsintäretki sukan ja koiran seuraavaksi kuljettaa. Väinö Heinosen ilmeikäs kuvitus sopii tarinaan erinomaisesti.   Sukka Sininen ja pyykkipäivän katoamistemppu sopii luettavaksi päiväkoti-ikäisille ja sitä vanhemmille. Hupsuja käänteitä täynnä oleva kirja on tarina päättäväisyydestä, toisten auttamisesta - ja ennen kaikkea ystävyydestä.

Ripley - nopea yhteys

Ripley - nopea yhteys

5.4.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Isla on 17-vuotias gamer, joka tunnetaan pelipiireissä nimellä Ripley. Hän asuu isänsä ja pikkusiskonsa kanssa, ja käy koodaukseen painottunutta lukiota. Isla viettää suurimman osan vapaa-ajastaan pelaten ja chataten nettiystävänsä Damienin kanssa. Damienista onkin tullut Islalle tärkeä: tämä tuntee Islan kenties paremmin kuin kukaan ja keskustelut lipsuvat välillä vahvasti flirtin puolelle. Isla on kuitenkin päättänyt, että ystävyyden ja pelituokioiden riskeeraaminen ei ole livetapaamisen arvoista.   Kun lukiossa alkaa uusi lukukausi, Isla törmää uuteen oppilaaseen. Kirjaimellisesti. Anton Cajander on rikkaan suvun poika ja tuntuu inhoavan kömpelöä Islaa. Pelaaminen kuitenkin yhdistää, ja pikkuhiljaa Isla ja Anton tutustuvat toisiinsa. Kipinät sinkoilevat ja pian on selvää, että parivaljakko tuntee voimakasta vetoa toisiinsa. Samaan aikaan Isla kipuilee Damienin suhteen: tämä on chateissa yhä vähemmän läsnä ja jotenkin etäinen, eikä Isla enää tiedä, mitä – tai kenet – haluaisi…   Ripley – nopea yhteys on mukaansatempaava romaani pelimaailmasta, ihmissuhteista ja vahvoista tunteista. Teksti vilisee pelitermejä, mutta se ei estä kirjasta nauttimista: vaikka jokainen sana ei olisikaan tuttu, käy asiayhteys ja merkitys muusta tekstistä ilmi. Annukka Salama on kirjoittanut romaanin, jossa on uskottavaa dialogia, helposti lähestyttäviä hahmoja ja melkoisen kuumaa romantiikkaa. Erilaisia pelejä kirjassa on mukana lautapeleistä roolipeleihin ja retropeleistä pakohuonepeleihin – kirjailijan asiantuntemuksen huomaa kyllä tekstistä. Myös naisen asemaa gamer-piireissä käsitellään jonkin verran. Ripley – nopea yhteys sopii luettavaksi yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Elokuussa minä kuolen

Elokuussa minä kuolen

16.3.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Alman rakas isoäiti Baba on kuollut. Ennen kuolemaansa Baba jätti Almalle mustat helmet. Helmissä piilee kuitenkin kirous: Alma tietää, että helmet ennustavat, miten monta elinpäivää hänellä on jäljellä. Valitettavasti helmiä on jo lähtökohtaisesti melko vähän ja päivät kuluvat nopeasti…   Viimeisenä kesänään Alma tutustuu naapuriin muuttaneeseen, salaperäiseen Miaan. Mia on vakavasti sairas, mutta se ei estä seikkailua! Hän vie Alman kotipihan perukoilta alkavaan Juurankomaahan, jossa asiat ovat nurinkurin: aika kulkee mielivaltaisesti ja mihinkään näkemäänsä ei voi täysin luottaa. Kesän aikana Alma saa myös toisen ystävän, Kuuran, joka alun ärsyttävyyden jälkeen osoittautuu Almalle tärkeämmäksi kuin hän kuvittelikaan. Kesästä ei kuitenkaan varsinaisesti muodostu kepeää eväsretkeä ystävien kesken. Paha on liikkeellä, eikä se aio pysyä maan alla…   Anne Leinosen kirjoittama Elokuussa minä kuolen ammentaa aiheensa suomalaisesta mytologiasta ja perinteisestä kauhukuvastosta. Tutuiksi tulevat niin mädäntyvät ruoat kuin kiemurtelevat madotkin. Kauhutarinan sisältä on kuitenkin helppo poimia metaforia: toisinaan pahimmat hirviöt muodostuvat ihmisen omista ajatuksista, pelko ja suru voivat lamaannuttaa ja kuljettaa väistämättä kohti synkkää, vääristynyttä maailmaa.   ”Haluan entisen elämäni, sen jota olen elänyt ennen Baban kuolemaa, kun kaikki oli tavallista ja tylsää. Haluan elää, en pelkästään olla olemassa. Haluan käydä koulua, tuskailla koulutehtävien kanssa, nauraa luokkalaisten typerille jutuille ja olla heidän silmätikkunaan tai unohtamanaan, vaikka seisoa välituntisin katselemassa ruohon kasvamista paremman puutteessa. Mikä tahansa on parempaa kuin elämä jota nyt elän ja kuolema jota kohden vääjäämättä kuljen.”   Elokuussa minä kuolen on sujuvasti etenevä varhaisnuorten teos, joka ei tarjoile lukijalle kaikkia vastauksia valmiina, eikä loppuratkaisukaan ole välttämättä totutun onnellinen. Mutta kuten Baba Almalle opetti: ”Niin pitkään kuin on elämää, on toivoa.” 

Tilly ja kirjamatkaajat

Tilly ja kirjamatkaajat

4.3.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Yksitoistavuotias Tilly asuu perheensä omistaman kirjakaupan yläkerrassa yhdessä isovanhempiensa kanssa. Tillyn äiti on kadonnut jo vuosia sitten, isästään hän ei tiedä mitään. Elämä isovanhempien kanssa on kuitenkin mukavaa ja rauhallista, etenkin, kun Tilly saa viettää kaiket päivät suosikkipaikassaan: alakerran kirjakaupassa. Kirjakauppa salaisine nurkkauksineen ja satoine kirjoineen onkin ihastuttava, suorastaan salaperäinen paikka, jonka mystisyys vain lisääntyy, kun Tillyn suosikkikirjojen hahmot tupsahtavat paikalle ilmielävinä!   Tilly saa kuulla, että hän on muun perheensä lailla kirjamatkaaja, jolla on maaginen kyky matkata kirjojen maailmoihin ja takaisin. Kirjamatkaaminen ei kuitenkaan ole täysin vaaratonta ja siihen liittyy lukuisia sääntöjä, joiden noudattamista valvoo Salakirjasto. Vaan ovatko kaikki kirjamatkaajat sitä, miltä vaikuttavat…?   Yhdessä Vihervaaran Annan, Ihmemaan Liisan ja ystävänsä Oskarin kanssa Tilly heittäytyy seikkailun ja kirjojen pyörteisiin, aikomuksenaan ratkaista sukuunsa liittyvä mysteeri: mitä Tillyn äidille tapahtui vuosia sitten?   Tilly ja kirjamatkaajat on ensimmäinen osa Anna Jamesin Pages & kumppanit -sarjasta. Kirja sopii erityisen hyvin luettavaksi alakouluikäisille, mutta ilahduttaa ja viihdyttää vanhempiakin lukijoita, myös aikuisia. Tilly ja kirjamatkaajat on hurmaava, jännittävä seikkailu, joka on täynnä tarinoiden lumoa.  

Hirveä nälkä

Hirveä nälkä

17.2.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Viimalle ei ruoka maistu. Puurossa on omituisia möykkyjä, tomaattikastikkeen seasta pilkottaa jotain vaarallisen vihreää ja pähkinöiden sijaan mahaan päätyy vain kaakaota. Vatsassa asuu kuitenkin hirviö nimeltään Nälkä. Aina Viima ei edes muista sen olemassaoloa: erityisesti aamupäivällä on niin paljon puuhaa isosisarus Tintin kanssa, että hirviö unohtuu täysin.   Iltapäivällä hirviö kuitenkin alkaa venytellä. Se murisee, puhisee ja kihisee, kääntyilee ja hakkaa kotinsa seiniä. HIRVEÄ NÄLKÄ! Onneksi jättimäinen iltapala auttaa, Nälän saa kesytettyä ja syöminen yhdessä pikku hirviön kanssa on oikeastaan aika hauskaa puuhaa!   Vuokko Hurmeen kirjoittama Hirveä nälkä on kuvakirja kaikille pikku ronkeleille. Kirja tuo tutuksi erilaisia ruoka-aineita ja ateriarytmin. Noora Katon värikäs kuvitus on täynnä hauskoja yksityiskohtia ja ilmeikkäitä hahmoja. Teos on ensimmäinen osa perhearkea käsittelevää kirjasarjaa ja se sopii luettavaksi alle kouluikäisille vanhempineen!

Tyhmästi tehty

Tyhmästi tehty

4.2.2022 | Jaa täky | Teostiedot
Josefiina, Iris ja Elsa ovat parhaita ystäviä. Josefiina on porukan kaunotar, Iris iloinen, hauska tyttö, joka tulee kaikkien kanssa toimeen ja Elsa ystävyksistä harkitsevin ja pidättyväisin. Tytöt tekevät kaiken yhdessä: juhlivat, seikkailevat, hölmöilevät. Näennäisesti kaikki on hyvin ja ystävykset pitävät aina toistensa puolta, mutta pinnan alla kuohuu vaarallisesti. Ystävyydessä on säröjä, jotka ajan myötä leviävät yhä suuremmiksi railoiksi. Trion keskinäisissä suhteissa on jotain pahasti vinksallaan…   Lukijalle käy heti ensisivuilta selväksi, että yksi tytöistä kuolee. Mutta kuka, ja miksi? Omituinen, vinoutunut valtapeli kietoutuu sivu sivulta auki ja lukija seuraa avuttomana tyttöjen moraalitonta, itsekeskeistä toimintaa - muut ihmiset ovat heille vain esteitä, jotka voi tarvittaessa raivata syrjään.      Heidi Silvanin kirjoittama Tyhmästi tehty on psykologinen trilleri, jonka keskeisiä teemoja ovat kateus ja kosto. Päähenkilöt eivät ole yksiselitteisesti hyviä tai pahoja, vaan lähinnä epävarmoja, hukassa olevia ja kompleksisia. Kirja sopii luettavaksi yläkouluikäisille.

Terveiset ulapalta

Terveiset ulapalta

21.1.2022 | Jaa täky | Teostiedot
”Pallokalan elämä, se vaatii paljon voimia. Kulmikkaassa maailmassa pyöreänä toimia.”   Jukka Itkosen kirjoittama ja Camilla Pentin kuvittama Terveiset ulapalta on runokokoelma, joka saa lukijansa hyvälle tuulelle. Meri- ja purjehdusteemasta ammentava teos on verbaalisesti upea kokonaisuus, jossa lukija pääsee tutustumaan hauskoihin hahmoihin: tutuiksi tulevat esimerkiksi Puosu-Kalle, merirosvo Piippu-Pinkerton, muinainen trilobiitti ja molokkirapu Limulus. Itkosen riimit ovat vaivattomia ja hän saa jo muutamalla rivillä maalattua lukijan eteen kokonaisen tarinan, kuten Meritähti-runossa: ”Kerran meritähti kävelemään lähti, kiersi ympyrän ja tuli takaisin. Tuumi, että merenpohjaa vähän lakaisin.”   Terveiset ulapalta esittelee lukijalle koko elämän kirjon: joskus on tyyntä ja toisinaan saapuvat matalapaineet. Meressä on kuitenkin tilaa ihan kaikenlaisille kaloille, ja jokaisella on maailmassa paikkansa. Runokirja sopii erityisen hyvin ääneen luettavaksi.  

Sivut