Sivupiirin Päivän täyt

Sivupiiri: Ajankohtaista | Täky

Mio, poikani Mio

Mio, poikani Mio

30.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Annos taikaa ja orpopoika Jussi päätyy Kaukaisuuden maahan, jossa hän ei olekaan Jussi vaan Kaukaisuuden maan kuninkaan poika, prinssi Mio. Aluksi kaikki on ihanaa, mutta prinssille on kuitenkin määrätty tehtävä, josta kukaan ei voi häntä vapauttaa. Ja tuo tehtävä on taistella kivisydämistä ritari Kaamoa vastaan. Astrid Lindgrenin jännittävä ja surumielinen Mio, poikani Mio. Teos on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Hanaa, Kosonen

Hanaa, Kosonen

26.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Kaapon ukki saa kommentillaan pojan mopokaupoille. Pian sopiva löytyykin, eikä kauppoja haittaa ainakaan se, että mopoa myy koulun upein ja kuumin tyttö, The Jannika. Kaupat tehdään, mutta eipä Kaapo ehdi kauaa mopostaan nauttia, sillä jo samana iltana se varastetaan pihasta ja seuraavana päivänä saapuu viesti, jonka mukaan Kaapo saa moponsa takaisin 200 euroa vastaan. Millainen varas käyttää auton peruutustutkaa pöllintäreissulla ja kenet Kaapo saa avukseen tuon törkeän rikoksen selvittelyyn? Jukka-Pekka Palviaisen Hanaa, Kosonen on lyhyt ja letkeä lukupala, joka löytyy ainakin kuudesta kirjastokimpasta myös e-kirjana.

Suomen kansan satuja ja tarinoita

Suomen kansan satuja ja tarinoita

23.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Suomen kansan satuja ja tarinoita ilmestyi ensimmäisen kerran neljänä osana vuosina 1852, 1854, 1856 ja 1866 Eero Salmelaisen kokoamana ja kertomana. Arvostelevan Kirjaluettelon aikalaisarviossa K. Haahtela kirjoittaa teoksesta näin: ”– – Salmelaisen toimittamassa teoksessa on hyvä annos toimittajaa itseään, mutta ennen kaikkea se on mainio kansamme henkisen laadun kuvastin. Teos soveltuu yhtä hyvin aikuisille kuin nuorille. Empimättä se kuuluu kaikkiin kirjastoihin.” Kokoelma on luettavissa rajoituksetta, teoksen selainversioon pääsee tästä linkistä: Suomen kansan satuja ja tarinoita

Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

19.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Hyvää Minna Canthin, tasa-arvon ja Kirjaston päivää! Millaista on elää tulisen, huomiota ja tunteita herättävän, uudenaikaisen, tasa-arvon puolesta taistelevan toimittajan ja näytelmäkirjailijan lapsena? Minna Canthin lapset sen tietävät. Äänessä on Elli, yksi Canthin seitsemästä lapsesta ja hänen kasvuaan 12-vuotiaasta nuoreksi aikuiseksi seurataan Raili Mikkasen Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää -kirjassa. ”Yhtenä päivänä äiti tulla tupsahti huoneeseemme pontta täynnä. Jälleen kerran.– Olen kyllästynyt siihen, että miehet ja iso osa naisistakin ovat sitä mieltä, että sivistys ja raha-asioiden hoito tässä maassa kuuluvat vain miehille. Mitä sanot, Elli? Eikö ole korkea aika saada myös naiset niitä hoitamaan?” s. 59  

Lasten sarjisopas

Lasten sarjisopas

16.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Elämme erittäin poikkeuksellista aikaa ja arki on monissa perheissä varmasti tällä hetkellä hyvin erilainen kuin normaalisti. Mukavaa ja innostavaa tekemistä kotioloissa voi olla välillä haastavaa keksiä, mutta onneksi kirjoista löytyy apuja. Lukeminen on tietysti ihan parasta, mutta jos sitä ei jaksa tehdä koko aikaa, niin piirtämistä voi harrastaa joko yksin tai yhdessä, ja nyt voisi kokeilla tehdä vaikkapa sarjakuvia. Tiina Konttilan Lasten sarjisopas johdattaa sarjakuvan tekemisen maailmaan innostavasti ja rohkaisevasti. Se lähestyy aihetta hauskoilla tehtävillä ja harjoituksilla, ja sen tärkein viesti on, ettei sarjakuvan tekemiseen ole yhtä ja ainutta oikeaa tapaa, vaan kaikilla on just se oma tapansa.

Yksi meistä on seuraava

Yksi meistä on seuraava

12.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Bayview High'n oppilaiden puhelimiin kilahtaa viesti, joka aloittaa kuumottavan totuus vai tehtävä -leikin. Pelaaja saa viestin ja valinta tulee ilmoittaa vuorokauden aikana, ja jos jättää vastaamatta, paljastetaan pelaajasta jokin salaisuus. Kun ensimmäinen totuus paljastetaan, ei kukaan enää epäile, kumpi kannattaa valita, mikäli peli osuu omalle kohdalle. Sitten yksi oppilaista kuolee, mutta onko kuolema vahinko? Karen M. McManusin Yksi meistä on seuraava on vangitsevan vetävä jännäri, jossa selvitellään karseaa peliä, uhkauskirjeiden lähettäjää ja oppilaan kuolemaa. Kirjassa vilahtelee myös Yksi meistä valehtelee -kirjasta tutut Addy, Bronwyn, Nate ja Cooper. Jos nämä huippuhyvät jännärit on vielä lukematta, kannattaa aloittaa Yksi meistä valehtelee -kirjasta.

Hertta pelaa jääkiekkoa

Hertta pelaa jääkiekkoa

9.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Hertta sujahtaa jääkiekon maailmaan ja vauhtia piisaa, kun jäälle luistelevat IC Fiksut Muksut. Turnajaisten tuoksinassa pääset Hertan kanssa testaamaan tietojasi jääkiekosta. Tiedätkö millaisia varusteita jääkiekkoilija käyttää, milloin tuomari puhaltaa pilliin ja mitä tarkoittaa ylämummo? Entä pelataanko jääkiekossa alivoimaa vai halivoimaa? Niina Veittikosken Hertta pelaa jääkiekkoa.

Mallikappale

Mallikappale

5.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Jana Novak on tyttö, joka on aina saanut kuulla karuja kommentteja pituudestaan ja laihuudestaan. Sitten tapahtuu se, josta moni tyttö unelmoi, mallitoimiston kykyjenetsijä iskee silmänsä Janaan huvipuistossa. Jana päättää käydä toimistolla katsomassa tilanteen, ja tuosta reissusta alkaa rumba, joka vie hänet syvälle mallimaailman pyörteisiin. Mutta kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää, eikä mallien työ ole todellakaan hohdokasta ja helppoa elämää. Kun väsymyksen selättämiseen tarvitaan apuja purkista ja sopimusten toivossa käydyt tapaamiset menevät oksettaviksi ja mieltä järkyttäviksi, täytyy koko hommaa pohtia uudelleen. Juno Dawsonin koukuttava, vetävä ja viihdyttävä Mallikappale on ahmittava yhdellä istumalla.

Leo leijona sanoo ei

Leo leijona sanoo ei

2.3.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Yhtenä aamuna Leo herää tuntien, että kaikki on nurinkurin ja että tänään se haluaa päättää itse tekemisistään. Ja niin se myös tekee. Mutta onnistuuko Leo olemaan niin itsepäinen kuin haluaisi ja rakastavatko äiti ja isä, jos on tuhma? Nina Pirhosen Leo leijona sanoo Ei on passeli kirja pikkuisille uhmailijoille.

Susi ja seitsemän pientä kiliä

Susi ja seitsemän pientä kiliä

24.2.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Vuohimuorilla on seitsemän söpöä ja pientä kiliä. Äidin on tietenkin haettava porukalle ruokaa ja kilit on jätettävä siksi aikaa keskenään. Vuohiäiti varoittaa pikkuisia kilejään susista, jotka ovat erittäin ovelia ja nälkäisiä. Saako susi puijattua pikkuisia vai huomaavatko kilit suden katalat puijausyritykset? Jacob ja Wilhelm Grimmin opettavainen klassikkosatu Susi ja seitsemän pientä kiliä.

Finale

Finale

20.2.2020 | Jaa täky | Teostiedot
On Finalen aika, pelit ovat ohi ja kruunajaiset lähestyvät. Mutta eihän mikään tietenkään mene niin helposti, kun ollaan kuitenkin Valendassa. Herttaprinssi jahtaa Tellaa ja Tella rakastaa palavasti Legendiä, mutta miksi Legend vierailee vain ja ainoastaan Tellan unissa, eikä sielläkään kosketa häntä ollenkaan? Scarlettin luo palaa vanha tuttu ja oi että tyttöä taas viedään! Kohtalot ovat siis palanneet ja Valendassa alkaa tapahtua, mutta onko tytöistä pelastamaan toisensa ja rakkaansa vielä kerran ja millaisen valinnan Legend tekee? Stephanie Garberin Caraval-trilogian päättävä Finale tarjoilee lumoa ja kolmiodraamaa.

Onni ja Aada päiväkodissa

Onni ja Aada päiväkodissa

17.2.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Onni on menossa ensimmäistä kertaa päiväkotiin ja häntä jännittää ihan tuhottomasti. Onneksi hoitaja on kiva ja vie Onnin kädestä pitäen toisten lasten luo. Naulakoilla Onni tapaa Aadan, ehkäpä hänestä voisi saada kaverin? Onni ei silti oikein tiedä, että mihin leikkiin tohtii mennä mukaan ja minne istua, ja syöminenkin jännittää kovasti. Miten Onnin päivä etenee? Maria Kuutin ja Saara Söderlundin Onni ja Aada päiväkodissa aloittaa lapsen arkea ja ensikokemuksia käsittelevän sarjan.

Rakas Evan Hansen

Rakas Evan Hansen

13.2.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Evanin terapeutti on antanut hänelle tehtäväksi kirjoittaa itselleen kirjeitä, eräänlaisia kannustuspuheita. Taas pitää kirjoittaa kirje ja Evan päättää tehdä sen koulun tietokoneluokassa. Hän ei kuitenkaan ole luokassa yksin ja käy niin, että kirje joutuu ongelmallisen Connor Murphyn mukaan. Sitten Connor tappaa itsensä ja hänen hallustaan löytyy tuo Evanin itselleen kirjoittama kirje, josta kaikki päättelevät heidän olleen ystäviä. Evan päätyy Connorin ruumiinvalvojaisiin ja saa kutsun Connorin kotiin. Ja vaikka hän miten päättää kertoa totuuden kirjeestä, ja vaikka ainoa asiasta tietävä koulukaveri kehottaa vaan nyökkäilemään ja olemaan keksimättä mitään, suusta tulee ulos kaikkea muuta paitsi totuus. Ja näin Evanista tulee Connorin paras ystävä, erittäin salainen sellainen. Onko kuitenkaan oikein valehdella, vaikka se auttaakin poikaansa surevia vanhempia ja mihin kaikkeen tämä valhe Evanin vie? Val Emmichin, Steven Levensonin, Benj Pasekin ja Justin Paulin Rakas Evan Hansen perustuu Broadway-musikaaliin.

Kivat pippalot, Apo Apponen!

Kivat pippalot, Apo Apponen!

10.2.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Apo saa huippuidean, sillä hän haluaa järjestää naamiaiset. Äiti sanoo naamiaisissa olevan liikaa vaivaa heti järjestettäväksi, mutta Apo kysyy myös isältä ja kun väsynyt isä toteaa, että naamiaisia tässä nyt kaivataankin, ei auta muu kuin järjestää pippalot. Ja vallan hauskat pippalot niistä tuleekin. Keitä mahtaakaan tulla vieraiksi ja mitä ohjelmassa on? Juhani Känkäsen hauska Kivat pippalot, Apo Apponen!

Hei söpö

Hei söpö

6.2.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Agnesin kauan odottama kesäloma Sopperossa on vihdoin edessä, mutta eipä se sitten alakaan ihan niin mainiosti kuin Agnes odotti. Henrik on häntä kohtaan ihan outo, jalkapallokentällä hänet nimetään Tukholmalaiseksi ja kaiken lisäksi tuntuu, ettei häntä pidetä oikeana saamelaisena. Mistä oikein on kyse, mikä on Agnesin matkatavaroiden joukosta löytyvä kirje ja mihin se tytön johdattaa? Ann-Helén Laestadiuksen nopealukuinen Hei söpö on jatkoa kirjalle Terkkuja Sopperosta.

Seitsemän koiraveljestä

Seitsemän koiraveljestä

3.2.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihkon julkaisusta tuli 2.2.2020 kuluneeksi 150 vuotta. Jos tarttuminen tuohon suomalaisen kirjallisuuden merkkiteokseen hirvittää, voi pehmeän laskun tarinaan ottaa koiramaisen mukaelman kautta, mutta alkuperäinen klassikkokin kannattaa kyllä lukea! Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä.

Varjo ja riipus

Varjo ja riipus

30.1.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Orpotyttö Alina Starkov joutuu rykmentteineen hyökkäyksen kohteeksi, ja kun Alina pelastaa parasta ystäväänsä hirviöiden kynsistä, herää hänen uinuvat voimansa. Huhut voimista leviävät ja Alinan tie vie grishojen eliittisotajoukkoihin grishoista mahtavimman, Varjon suojatiksi. Alina kouluttautuu upeissa puitteissa ja opettelee käyttämään voimiaan. Hänenlaistaan on odotettu kauan ja yhdessä Varjon kanssa he pystyvät uskomattomiin tekoihin. Mihin kaikkeen Alinan voimista oikein on ja onko lumoavalla Varjolla puhtaat jauhot pussissaan? Leigh Bardugon vauhdikas ja viihdyttävä fantasiapläjäys Varjo ja riipus aloittaa Grishaversumi-sarjan. Shadow and Bone on tulossa myös Netflix-sarjana, näillä näkymin loppuvuodesta 2020.

Koira nimeltään Kissa tapaa kissan

Koira nimeltään Kissa tapaa kissan

27.1.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Eräänä päivänä Koira nimeltä Kissa ja ihminen nimeltä Näätä tapaavat lumoavan, pienen, säihkyväsilmäisen, viehkeän ja salaperäisen olennon, kauniin mustan kissan. Mutta kun tuon kissan tuoksu tulee Kissan sieraimiin, nousevat sen karvat pystyyn ja kurkusta karkaa murinaa. Kissaa kuitenkin jää rupattelemaan niitä näitä, sillä se on reissannut pitkän matkan Brasiliasta Hampurin kautta Helsinkiin. Kissalle on annettu monta nimeä, se ei piittaa kissa ja koira -jutuista eikä tyttö ja poika -jutuista, ja Näätä kehottaakin kissan nimeämään itse itsensä. Mikä tuo nimi mahtaa olla ja mitä kissa kaipaa kaikista eniten? Tomi Kontion ja Elina Warstan lempeä, viisas ja tunnelmallinen Koira nimeltä Kissa tapaa kissan.

Kaikki menee, Jessiina!

Kaikki menee, Jessiina!

23.1.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Jessiina aloittaa kauhuissaan uudessa koulussa, mutta onneksi luokan tyttökaksikko tutustuttaa hänet niin kouluun kuin uuteen harrastukseen, cheerleadingiin. Kaikki ei mene kuitenkaan ihan ongelmitta, uusissa kaveruussuhteissa tuntuu olevan jotain häikkää ja cheerleadingin kiemuratkin ovat aika vaikeita. Onneksi samalla hallilla treenaa myös yksi ylisöpö poika ja kovasti treenaamalla hommassa menee eteenpäin. Marja Ahon pirteä ja vauhdikas urheilukirja Kaikki menee, Jessiina! tutustuttaa cheerleadingin kiemuroihin.

Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys

Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys

20.1.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Prinsessa Pikkiriikki on kyllästynyt kaikkiin aikuisten typeriin sääntöihin, miksi esimerkiksi huoneiden pitää olla siistejä ja miksi pitää herätä vaikka on pimeää kuin mörön pyllyssä? Ja kun Pikkiriikki ei kerta kaikkiaan jaksa selittää kaikkea aikuisille, on jutut koottu nyt tähän kirjaan. Tässä kirjassa siis kaikki säännöt niin kuin ne pitäisi mennä, että aikuiset voi lukea, oppia ja lopettaa sen turhan jankuttamisen! Hannele Lampelan ja Ninka Reitun Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys tarjoilee hassuttelua Pikkiriikin tyyliin.

Sivut