Suomen dekkariseuran palkinnot 2022 jaettu

Ajankohtaista
3.2.2022

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden johtolanka -palkinnon 2022 sai Niko Rantsi romaanistaan Kuka viereesi jää (Tammi 2021).

Raati perustelee palkitsemista:

"Niko Rantsin toinen romaani Kuka viereesi jää on vaikuttava näyttö uskottavasta ja realistisesta poliisiromaanista, joka pitää lukijan mielenkiinnon vireillä alusta loppuun. Rantsi hyödyntää poliisiammattinsa vahvuuksia ja kertoo vakuuttavasti rikostutkijoiden työstä, myös heidän arkielämänsä huolista ja perheongelmista. Näin hän inhimillistää poliisin ammattia.

Kuka viereesi jää -romaanin ansioita vahvistaa tarinan vankka toiminnallinen jännite. Sen ohessa Rantsi kuvaa myös suomalaista rikosta ja rikollisia, sitäkin, miten todistusketju voi murentua, kun peloteltu todistaja muuttaakin äkkiä kertomustaan. Tarinan kovaa ydintä on se, saako poliisi satimeen häikäilemättömän päärikollisen. Tästä armottomasta jahdista Niko Rantsi on kirjoittanut erinomaisen ja sujuvan rikosromaanin."

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla palkittiin Milka Hakkaraisen romaani Ei verta rantaa rakkaampaa (Myllylahti 2021).

Palkintoperustelut:

"Hakkaraisen esikoisteos on osin tragikoominenkin tarina suomalaisyhteisöstä Ruotsissa ja yhteisön vaalimista arvoista. Tekijä avaa kirpeällä tyylillä kipeistä asioista vaikenemisen kulttuuria. Teoksen vahvuus on psykologinen jännite, jota jokainen ulkomailla asuva kokee. Suomalaisuus muodostuu verhoksi henkilöiden ja muun maailman välillä."

Johtolanka-voittajan ja vuoden esikoisdekkarin valinnan teki raati, johon kuuluivat Elo Lammi, Kyösti Pienimäki ja Helena Ranta. Palkintoa uudistettiin kuluneena vuonna, ja ensimmäistä kertaa julkistettiin viime joulukuussa raadin valitsemat kuusi ehdokaskirjaa, joiden joukosta voittaja valittiin.

Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan sai englantilainen Ann Cleeves Shetlanti-kirjasarjastaan.

Kunniakirjan perustelut:

"Vastikään kirjallisista ansioistaan aateloitu Cleeves jatkaa kahdeksanosaisessa sarjassaan brittiläisen jännityskirjallisuuden vahvoja perinteitä tarkalla kuvauksellaan poliisin arjesta pienessä harvaanasutussa yhteisössä. Pääosan saavat kuitenkin saarten vähäpuheiset ja varautuneet asukkaat, jotka tuntevat kaikki toisensa ja joilla on suuria vaikeuksia varjella yksityisyyttään. Kirjailija onnistui kuljettamaan lukijansa yllätykselliseen loppuratkaisuun asti kaikissa sarjan teoksissa. Tämä tenhoava tunnelma ja tarkka ihmiskuvaus ilman raakoja väkivaltakuvauksia säilyi sarjan loppuun asti. Cleevesin suomalainen kustantaja on Karisto ja koko sarjan on suomentanut Annukka Kolehmainen."

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Suomen dekkariseura