Tähtifantasia-palkinto 2020 Juhani Karilalle

Ajankohtaista
15.7.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Helsingin Science Fiction Seura ry:n jakama Tähtifantasia-palkinto myönnetään tänä vuonna Juhani Karilalle romaanista Pienen hauen pyydystys (Siltala 2019).

Palkinnon perusteluista:

"Pienen hauen pyydystys on absurdi seikkailu, kehityskertomus ja rakkaustarina, joka yhdistää tyylikkäästi realistista kerrontaa ja fantasiaa. Juhani Karilan moderni lappilainen suo-, metsä- ja kylämaisema on mystisten olentojen täyttämä, mutta niihin suhtaudutaan kuin mihin tahansa arkipäiväiseen ilmiöön. Karila ei selittele, miksi tai miten pohjoisen mytologian olennot ovat palanneet napapiirin tuolle puolelle, vaan imaisee lukijan suoraan tapahtumien keskelle.
– –
Riemukkaasti etenevän tarinan varrella Karila tekee tarkkoja havaintoja maailmanmenosta ja luo kuvan ihmiselämästä osana suurempaa kokonaisuutta. Pienen hauen pyydystys kuvaa myös ihmisen – usein negatiivista – vaikutusta ympäristöönsä.

Kirja on koskettava kuvaus ihmisen valinnoista, rakkaudesta, hylkäämisestä, itsensä hyväksymisen vaikeudesta sekä anteeksiannosta. Kahden erilaisen päähenkilönsä avulla Karila rytmittää tekstiään onnistuneesti vaihdellen kerrontaa humoristisemmasta pohdiskelevampaan tai surumielisempään. Karilan kykyä vaihtaa tunnelmaa ja tyyliä luvusta toiseen voi vain ihailla."

Tähtifantasia-palkinto myönnetään edellisvuoden parhaalle suomeksi julkaistulle fantasiakirjalle. Palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat tänä vuonna Tähtivaeltaja-lehden kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio sekä fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Tähtivaeltajablogi: Uutiset – Tähtifantasia-palkinto 2020 jaettu
Kirjasampo: Tähtifantasia-palkinnon ehdokkaat 2020

Kirjailijakuva: Laura Malmivaara / Siltala